Wat is je Hartcoherentie?

 

Hartcoherentie die je bij het onderwerp spanning en ontspanning steeds vaker voorbij komt. Je hartcoherentie of ook wel hartslagvariabiliteit is namelijk van essentieel belang voor je gezondheid en in de uiting van stress, burn out en depressie klachten.

 

Wat is je hartcoherentie precies?

Je hartcoherentie of hartslagvariabiliteit (HRV) is een andere waarde dan je gewone hartslag. De HRV is de variatie in tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen. Wanneer iemand bijvoorbeeld een hartslag heeft van 60 slagen per minuut kan de tijd tussen die hartslagen anders zijn.

Dat wil zeggen dat er afwisselend een halve seconden en anderhalve seconden tussen je hartslagen kan zitten. Maar het kan echter ook zijn dat er telkens een seconde tussen je hartslagen zit.

Het eerste voorbeeld is aanzienlijk beter dan het laatste. Het is namelijk noodzakelijk dat je hart niet regelmatig klopt en dat dus de tijd tussen twee hartslagen varieert.

 

Een goede hartcoherentie

Een gezonde hart is te vergelijken met een danser. De mooie vloeiende bewegingen bestaan uit versnellingen en vertragingen op de maat van de muziek. Zonder dat het direct waarneembaar wanneer de danser vertraagt en versneld.

Het hart functioneert in gezonde toestand hetzelfde door zich aan te passen in het vertragen en versnellen door allerlei prikkels zoals temperatuur, eten, drinken, gedachten , ademhaling en nog veel meer.

Wanneer je hart nooit zou variëren in tijd kan je het ook wel vergelijken met een continu doormarcherend peloton soldaten dat doorgaat in gejaagde regelmaat. Om het moment dat er zich andere prikkels voordoen vanuit bijvoorbeeld je ademhaling of bloeddruk zal het lichaam minder goed in staat zijn bij te sturen.

 

 

Hartcoherentie en je gezondheid

De Franse psychiater David Servan-Schreiber schrijft in zijn bestseller boek “Uw brein als medicijn” dat een goede hartslagcoherentie een bewijs is of iemand zowel lichamelijk als geestelijk gezond is. Daarnaast geeft hij aan dat mensen met een depressie, stress, kanker of naderende levenseinde zonder uitzondering allemaal een lage hartslagcoherentie hebben.

Je hartslagcoherentie is namelijk een weergave van de toestand van het lichaam. Het lichaam kan zich bevinden in twee te onderscheiden toestanden.

 

  1. Vecht/vlucht toestand of ook wel het sympathische zenuwstelsel
  2. Herstel toestand of ook wel het parasympathische zenuwstelsel

 

Je hartcoherentie en toestand van je lichaam

Wanneer je lichaam zich bevindt in een vecht/vlucht toestand spreken we ook wel over het gaspedaal van je lichaam. Dit is de toestand van het lichaam die te maken heeft met actie waarbij je ademhaling versnelt net als het transport van bloed naar je spieren en brein.

Het lichaam kan zich in herstel toestand bevinden wat ook wel het rempedaal is van je lichaam. De herstel toestand bied de mogelijkheid om je spijsvertering op gang te brengen, je hartslag en ademhaling te verlagen en de doorbloeding naar je huid te bevorderen.

Het blijkt dat mensen met bijvoorbeeld stress, burn out of depressie klachten het lichaam minder goed op de rem kan drukken. Hierdoor komt iemand minder goed in de herstel toestand en raakt het lichaam eerder uitgeput. Het is een vastgesteld feit dat als je lichaam minder goed in een rusttoestand kan komen dit verbonden is met lichamelijke klachten.

 

Zelf je hartcoherentie inschatten

Om je hartcoherentie zelf te meten het je minstens een hartslag meter nodig. Ik spreek hier van inschatten, want om het je hartcoherentie exact te bepalen heb je gespecialiseerd apparatuur nodig. Maar met een hartslagmeter kan je al wel inschatten of je hartcoherentie goed of slecht is:

  • Doe een hartslagmeter om en kijk naar je hartslag
  • Door je ademhaling kan je hartslag in waarde veranderen
  • Kijk hoeveel verschil er zit tussen je hoogste en laagste hartslag waarde
  • Hoe groter het verschil hoe beter het is!

 

Door het doen van ademhalingsoefeningen kan je zelf je hart coherentie verbeteren. Hetzelfde geldt wanneer je andere ontspanningsoefeningen zou gaan doen. Zelf je hart coherentie verbeteren?!

  • Doe weer je hartslagmeter of en kijk naar je hartslag
  • Kijk hoeveel verschil er zit tussen je hoogste en laagste hartslag
  • Adem vervolgens rustig in naar je buik, adem vervolgens rustiger uit en wacht even bij je uitademing voordat je weer inademt.
  • Herhaal dit in totaal 8x
  • Als je ziet dat je hartslag meer gaat variëren bij het doen van de ademhalingsoefeningen verbetert je hartslag coherentie