Wat is Core Stability en Welke Spieren Zijn Betrokken bij je Core!?
07 oktober 2014 
2 min. leestijd

Wat is Core Stability en Welke Spieren Zijn Betrokken bij je Core!?

Wat is Core Stability? Het is een veelgebruikte algemene term bij het trainen van je lichaam maar ook bij een oefenprogramma bij mensen met rugklachten. Maar weet je wel wat je “Core Stability” inhoudt en wat de spieren van je Core zijn?!

Het is al jaren een “hot” item wanneer iemand een sportschool in loopt en oefeningen wilt gaan doen om zijn Core te versterken! Maar ook bij de behandeling van sport blessures en lage rugklachten komt de term Core Stability vaak voorbij. In dit artikel leg ik uit wat je Core Stability precies is en welke spieren zorgen voor je Core Stability!

Ten eerste, wat is je “Core”?

Het woord core is vrij vertaald kern of wel verwijzend naar de kern van je lichaam. De core bij je lichaam is in dit geval verwijzend naar het gebied tussen je romp, bekken en heupen. Wanneer er gesproken wordt over je core spieren dan worden in het algemeen ook wel de spieren bedoeld rondom je;

  • Wervelkolom of wel romp
  • Het bekken
  • Je heupen
  • Bovenste gedeelte van je onderlichaam
  • En je buik

Core Stability

De core spieren zorgen voor het houden van controle over je wervelkolom en bekken plus ze helpen bij het genereren van beweging en het verzorgen van de energie bij zowel grote als kleine lichaamsbewegingen. Deze functie van de core spieren wordt voornamelijk aangesproken tijdens sport activiteiten, maar in mindere mate ook tijdens alledaagse activiteiten zoals bijvoorbeeld tillen en tuinieren.

Wat doen je Core Spieren?

De spieren van je Core zijn zo centraal gelegen in het lichaam dat ze in staat zijn om voor een groot deel van de stabiliserende (controlerende) functie te zorgen welke het lichaam nodig heeft tijdens specifieke functies van zowel het onderlichaam als het bovenlichaam. Je Core spieren zijn dus niet alleen betrokken bij de beweging rond de kern van je lichaam!

Ze hebben namelijk ook een belangrijke functie in het houden van controle en het generen van kracht tijdens bijna alle bewegingen in je benen en armen zoals bijvoorbeeld rennen, schoppen en gooien. Daarom is het van belang om niet alleen bij klachten aan je romp je core te evalueren of te gaan verbeteren, maar ook bij klachten aan je benen en/of armen.

Wat is Core Stability?

Er is geen universeel geaccepteerde definitie van Core Stability, maar een vaak en goed beschreven definitie van Core Stability is ook wel;

“Het vermogen om controle te houden over de positie en beweging van je romp en bekken tijdens een verandering van beweging, verwerken van kracht in een bepaald bewegingspatroon”

Core Stability is dan ook een belangrijke component in het efficiënt maken van gecombineerde bewegingen van het lichaam. Het creëert de voorwaarde voor het lichaam om een bepaalde beweging of kracht gecontroleerd te kunnen leveren en het is van grote waarde bij het aanbieden van lokale kracht en balans bij lage rugklachten.

Wat is Core Stability

Waarom is je Core Stability zo belangrijk?!

De definitie van Core Stability en beschrijving van je Core als kern van je lichaam geven je al een beeld dat het belangrijk is dat je kern van je lichaam sterk en stabiel is! Dit is ook in onderzoek aangetoond. Een goede Core Stability of een oefenprogramma voor je Core kan zorgen voor:

  • Een afname van je pijn
  • Het verminderen van je beperkingen
  • Het herstellen of laten toenemen van je spier functie
  • Het verbeteren van je stabiliteit
  • En het verminderen van je kans op (sport)blessures

 

Bron: J. Brumitt, J. Matheson, E. Meira, Core Stabilization Exercise Prescription, Part I: Current Concepts in Assessment and Intervention. Sports Health: A Multidisciplinary Approach August 28, 2013

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis