SI Gewricht Klachten Ontleedt: Verklaring SI Gewricht (Deel 1 van 3)
Lage rugpijn gaat vaak samen met het optreden van SI gewricht klachten! De SI gewricht klachten die optreden bij lage rugpijn zijn te verklaren aan de hand van een onderbouwd mechanisme! In deel 1 (van 3) van SI gewricht klachten ontleedt ontdek je hoe het SI gewricht werkt!
Een veelgebruikte diagnose door collega Fysiotherapeuten en Manueel Therapeuten is dat je pijn hebt aan je SI gewricht. Dat is het gewricht tussen je heiligbeen (Sacrum) en het Darmbeen (Ilium) wat grotendeels je bekken vormt. Er is een specifieke verklaring waarom je SI gewricht klachten hebt en wat je zelf kan doen om die pijn te voorkomen en te bestrijden?
Je SI gewricht en lage rug als geïntegreerd systeem!
Een goede kennis over de functionele anatomie van de wervelkolom, het bekken en onderste extremiteiten zouden ervoor moeten zorgen dat wanneer je last hebt van je lage rug en of SI gewricht het meer ziet vanuit een functioneel perspectief.
Waarom het SI gewricht?
Voor meerdere jaren werd er beweerd dat de SI gewrichten niet mobiel zijn, maar dat is niet gebaseerd op recent onderzoek. Recent onderzoek laat juist zien dat de SI gewrichten wel degelijk beweeglijk zijn, zelfs bij oudere mensen. Een voordeel van beweeglijke SI gewrichten is dat het de hun mogelijkheid om te functioneren als schokdempers tussen de wervelkolom en onderste extremiteiten.
Daarnaast kunnen de SI gewrichten door de beweeglijkheid het lichaam een signaal geven in wat voor houding het lichaam staat. Er zijn voor het leveren van stabiliteit voor de SI gewrichten 3 mechanismen verantwoordelijk. Deze 3 mechanismen voor de stabiliteit van het SI gewricht heb ik hieronder voor je beschreven.
1. De “Vorm Sluiting” van je SI gewricht (a)
De SI gewrichten moeten grote krachten kunnen verwerken door de krachten overdracht en aangenomen is dat ze daarvoor de vorm hebben die daar passend voor is. De vorm van de SI gewrichten beschermt je lichaam tegen optredende krachten doordat het voor functionele redenen heel nauw passend is.
Door de nauw passende vorm en de zwaartekracht naar beneden ontstaat er een stabiele situatie om het systeem intact te kunnen houden. Dit systeem van het SI gewricht en zijn schokdempende functie door zijn passende vorm wordt ook wel “Vorm Sluiting” genoemd.
2. De “Kracht Sluiting” van je SI gewricht (b)
Als het heiligbeen echter perfect in de vorm van het bekken zou passen dan zou beweging praktisch onmogelijk worden. Tijdens bijvoorbeeld het lopen moeten je bewegingen en stabiliteit in het bekken optimaal zijn. Extra krachten zijn daarbij nodig om je bekken tijdens belastende bewegingen zoals lopen, traplopen en hardlopen in evenwicht te houden.
Je banden en spieren zijn nodig om compressie en stabiliteit te geven aan je SI gewrichten. Vooral tijdens belastingen op 1 been wordt er extra aanspraak gemaakt op de krachten van je banden en spieren. Ten gevolge van de compressie van de SI gewrichten neemt de frictie in de gewrichten toe.
Mechanisme van kracht sluiting
Dit mechanisme van compressie van de SI gewrichten ten gevolge van een vergrote belasting en het houden van het evenwicht wordt ook wel “Kracht Sluiting” genoemd. Kracht Sluiting wordt voornamelijk bereikt door structuren die een directe verbinding hebben met het SI gewricht en kunnen worden gebruikt bij specifieke belaste situaties. Je hebt het dan over de banden, spieren en peesplaten rondom je bekken die bijdragen aan deze kracht sluiting.
3. Het “Zelf Sluitende Mechanisme” van je SI gewricht (c)
Deze twee vormen samen zorgen voor de stabiliteit van het SI gewricht wat bedoelt is voor het voorkomen van schuif krachten wordt ook wel het “Zelf Sluitende Mechanisme” van het SI gewricht genoemd!
a. Weergave van de werking van de Vorm Sluiting. Door het liggen van het heiligbeen op het bekken zorgt dit door de vorm alleen al voor stabiliteit.
b. Weergave van de werking van de Kracht Sluiting. Door de invoer van krachten rondom het heiligbeen door banden, pezen en spieren geeft dit het SI gewricht meer stabiliteit.
c. Bij het SI gewricht zijn zowel de vorm sluiting van toepassing door de schuifkrachten van het heiligbeen naar benen en kracht sluiting door de banden, pezen en spieren rondom het SI gewricht.
Bron: A. Pool-Goudzwaard, A. Vleeming, R. Stoeckart, C. Snijders, J. Mens, Insufficient lumbopelvic stability: a clinical, anatomical and biomechanical approach to “a specific” low back pain. Manuel Therapy (1998) 3(1), 12-20