Een toegenomen spanning rond het SI gewricht door het minder efficiënt functioneren van het “Zelf Sluitende Systeem” kan dus de oorzaak van SI pijn en lage rugpijn! De behandeling SI gewricht zijn een aantal aspecten van belang om pijn te voorkomen en te laten herstellen!
Het blijkt dat bij 21% van de mensen met lage rugpijn er zich ook pijn bevindt op de SI gewrichten. Dat heeft betrekking op pijn aan de rand van het bekken tot de botvormige punten die voelbaar zijn achterop het bekken en alles te maken heeft met een minder efficiënt “Zelf Sluitend Systeem”.
Wanneer neemt de spanning op het SI gewricht toe?!
De spanning op de SI gewrichten en het “Zelf Sluitend Systeem” nemen toe wanneer er meer krachten op komen te staan en dat is in een achterover gekantelde stand van het bekken. Dat houdt ook wel in met een vlakke of bolle rug zoals vaak het geval is bij het onderuitgezakt zitten of met een gebogen rug staan.
Het leidt niet alleen tot een abnormale belasting op de SI gewrichten en lage rug maar ook op de tussenwervelschijven. Zo kunnen verschillende klachten beelden zoals lage rugpijn, SI pijn, maar ook ischias klachten een gevolg zijn van het inefficiënt functioneren van de stabilisatie van het bekken.
Het verdelen van krachten tijdens belaste activiteiten met een “onstabiel” bekken en SI gewrichten kan zorgen voor overmatig grote belasting op omringende weefsels met pijnklachten als gevolg. Bekende uitstralende pijnklachten die kunnen optreden vanuit het SI gewricht zijn de lage rug, bil regio en soms tot in het been.
Hoe ontdek je een onstabiel bekken?
Voor het aantonen van een pijnlijk SI gewricht bestaan er zogenoemde provocatie testen. De provocatie testen van eventueel aanwezig SI pijn kunnen alleen worden uitgevoerd door een Fysiotherapeut of Manueel Therapeut. Betrouwbare testen die daarbij dienen te worden uitgevoerd zijn naar onderzoek van P. van der Wurf of M. Laslett.
Om te onderzoeken of er sprake is van een verminderde stabiliteit van het SI gewricht kan de Active Straight Leg Raise (ASLR) uitgevoerd worden. Ook bij de ASLR test is de beoordeling van een Fysiotherapeut of Manueel Therapeut gewenst en soms ook noodzakelijk.
Test voor een instabiele lage rug en SI gewrichten
Voor uitvoering van de ASLR ga je liggen op rug en probeer je één been gestrekt ongeveer 25 centimeter van de grond te tillen. Wanneer hierbij geen herkenbare pijn optreedt kan je al zeggen dat het niet is op basis van een instabiel bekken. Uiteraard dien je beide benen te testen.
Wanneer er wel sprake is van pijn die herkenbaar is en rond het SI optreedt geeft de therapeut een manuele druk op het bekken, of plaatst een bekkenband, en zal je nogmaals het been laten hebben. Is de herkenbare pijn nu minder of verdwenen kan je zeggen dat je bekken instabiel is.
Een ander belangrijk onderdeel in het spieronderzoek bij SI klachten is het meten van de spieren die betrokken zijn bij het functioneren van je SI gewricht. Het meten van je kracht van de buikspieren, rugspieren, been spieren en coördinatie van je diepe buik en rug spieren zijn hier onderdeel van.
Onderdelen van een SI gewricht behandeling
Er zijn 4 concrete punten om SI gewricht pijn en lage rugpijn te voorkomen! Deze 4 punten zijn:
- Streef naar een optimale beweeglijkheid van de SI gewrichten. De basis zit hem hierin in het kunnen kantelen van het bekken waarbij het naar voren kantelen van het bekken zal zorgen voor pijnverlichting.
- Het verminderen van de spanning rond de SI gewrichten door het verlagen van de spierspanning. Er zijn meerdere manieren om spierspanning te verminderen, maar om ook te komen een betere beweeglijkheid en zelfmanagement is stretching het makkelijkst aangewezen middel. Stretchen van je m.n. hamstring, bilspier en middenrug zijn essentieel in het verlagen van de spanning.
- Het specifiek trainen van je motorische controle rond het bekken of wel het trainen van je diepe buik en rug spieren. Hiervoor zijn speciaal ontwikkelde stabilisatie programma’s opgebouwd uit verschillende fasen om je bekken en lage rug stabieler te maken.
- Ten slot is het trainen van de spieren die zorgen voor het strekken en draaien van de romp van belang. Je lange rugspier, schuine buikspieren en bilspieren zorgen voor een optimale kracht sluiting. Dit kan echter pas goed getraind worden als je spier controle over je diepe buik en rugspieren goed is.
Ook bij SI gewricht behandeling geldt; Rust Roest!
Het is belangrijk om te weten dat te veel rust kan zorgen voor een verlies aan spierkracht, coördinatie en stabiliteit naast een verminderde spier en algehele conditie.
Te veel rust zorgt waarschijnlijk ook voor een toename symptomen bij SI pijn. Korte momenten rusten bij acute pijn is aan te bevelen, maar nog beter is om zo snel mogelijk activiteiten te hervatten waarbij de pijn niet direct toeneemt.
En train de gebieden waar voor jouw winst valt te behalen! Ze kunnen zorgen voor een goed herstel van je pijn en geven je kennis en kracht om herhaling te voorkomen.
Bron: A. Pool-Goudzwaard, A. Vleeming, R. Stoeckart, C. Snijders, J. Mens, Insufficient lumbopelvic stability: a clinical, anatomical and biomechanical approach to “a specific” low back pain. Manuel Therapy (1998) 3(1), 12-20