Rugpijn middenrug kan vervelend zeurend en belemmerend werken over de dag. Net als lage rugpijn zijn er veel factoren die je zelf kan beïnvloeden om de rugpijn in je middenrug te verlichten en verhelpen. Tekst en video uitleg!
Pijnklachten aan de middenrug komen net als lage rugpijn veelvuldig voor. Ondanks dat verschillende oorzaken van invloed kunnen zijn is het bij de rugpijn middenrug voornamelijk de houding en vorm van de middenrug die de belasting aanzienlijk kan opvoeren.
Rugpijn middenrug en de vorm van de rug
Als je de wervelkolom vanaf de zijkant bekijkt is te zien dat “normaal” gesproken zich meerdere rondingen vormen in de rug. De natuurlijk vorm van de rug ziet er uit als een S vorm waarbij de houding van het hoofd recht boven het bekken is.
De S vorm is hierbij opgebouwd uit 4 natuurlijke krommingen. De krommingen van de wervelkolom verlopen achtereenvolgens van beneden naar boven via;
- Bolle kromming naar achter vanuit het bekken en heiligbeen
- Holle kromming naar voren vanuit de lage rug
- Bolle kromming naar achter vanuit de middenrug
- Holle kromming naar voren vanuit de nek
Normale vorm en bij rugpijn middenrug
Wanneer je normaal gesproken rechtop staat vormen zich de bovenstaande krommingen zich automatisch in je rug. Je kan makkelijk controleren of er bij jouw sprake van is door tegen een muur of deur te gaan staan.
Ga goed met je hakken, billen, middenrug en hoofd tegen de muur staan. Je zal vervolgen voelen dat er ruimte zal ontstaan bij je lage rug en nek. Heb je erg veel moeite om recht naar voren te blijven kijken, omdat je hoofd omhoog gaat of trekt je onderrug erg hol dan heb je al meer moeite om goed rechtop te staan.
Kromme rug en rugpijn middenrug
In het voorbeeld zoals hierboven beschreven kan het zijn dat je door een versterkte kromming in de middenrug een te holle onderrug vormt of je nek verder strekt. De versterkte kromming wat we ook wel een “Thoracale Kyfose” wordt genoemd kan zorgen voor rugpijn aan je middenrug.
Daarnaast kan het doordat je wervelkolom uit balans raakt zorgen voor lage rugpijn en/of nekpijn. De omringende spieren van de wervelkolom zullen meer kracht en daarbij komende spanning nodig hebben om je lichaam in balans te houden. Uiteindelijk kan dit dus leiden tot een zeurende en vervelende pijn in de middenrug, lage rug en nek.
Wat te doen aan rugpijn middenrug?!
Het eerste wat van belang is om te doen is het controleren en aanpassen van je houding. Bovenstaand voorbeeld van het staan bij de muur is een goede controle of je houding in stand in balans is. Voor het zitten zijn een aantal tips en aandachtspunten die zorgen voor een goede zithouding.
Ten tweede is het noodzakelijk dat je jouw rug in beweging houdt. Je lichaam is gemaakt om te bewegen en het is essentieel voor de souplesse dat je dit ook doet. Na iedere 15 a 20 minuten van stilstaan of zitten is het essentieel om je rug te bewegen. Het maakt eigenlijk bijna niet uit hoe, als je maar beweegt, maar gezien de houding van de rug heeft strekken van je rug de voorkeur.
Ten derde zou je als beweging tussendoor of los daarvan een aantal oefeningen kunnen doen bij rugpijn aan je middenrug. Het accent zou dan vooral moeten liggen op het strekken van je middenrug en het voorkomen van het over strekken in de lage rug en nek.
Het voorkomen van te ver strekken van je lage rug doe je door het aanspannen van je buikspieren en vlak houden van je onderrug. Je nek houdt je onder controle door je nekspieren aan te spannen door je kin naar je borst te trekken en je nek vlak te houden.
Voorbeelden van oefeningen bij rugpijn middenrug
Heb je iets gehad aan deze informatie? Welke oefeningen hebben jouw geholpen? Ik het waarderen als je hieronder een reactie achterlaat 😉