Page content

Pijn In Onderrug! Is Het “Serieus” En Hoe Ontdekt U Dat?

Pijn In Onderrug! Is Het “Serieus” En Hoe Ontdekt U Dat?

Pijn in de onderrug kan onderverdeeld worden in 2 diagnoses. Pijn in de onderrug die gezien wordt als “serieus” en “niet serieus”. Maar hoe komt u er achter hoe serieus uw onderrug pijn is?!

Ondanks dat de kans op aanwezigheid van pijn laag in de rug die als “serieus” gediagnosticeerd kan worden klein is (5-10%). Is het van belang dat het wordt uitgesloten om te bepalen wat u het beste kunt doen met uw pijn. Zelf mee aan de slag om te herstellen of eerst een huisarts bezoeken voor verder onderzoek.

 “Serieuze” Pijn in Onderrug

Is pijn laag in de rug wat wordt veroorzaakt door een lichamelijke aandoening of schade. U kunt hierbij denken aan een hernia, botbreuk, infectie of een tumor. En kan worden vastgesteld aan de hand van beeldvormend onderzoek zoals een Röntgenfoto of MRI scan.

KANTTEKENING: De term “serieuze” pijn in onderrug is afgeleid van de Engelse benaming “serious low back pain”. En wordt in de Nederlands ook wel vertaald naar specifieke lage rugpijn.

“Niet serieuze” Pijn in Onderrug

Is pijn laag in de rug waarvoor geen lichamelijke aandoening of schade verantwoordelijk is. In de volksmond wordt dit ook wel “Spit” of gewoon lage rugpijn genoemd. En kunt u zelf, een therapeut of huisarts vaststellen aan de hand van uw klachten.

Rode vlaggen

Signalen die kunnen wijzen op een “serieuze” oorzaak van uw pijn laag in de rug zijn rode vlaggen. En kunt u vaststellen aan de hand bij de aanwezigheid van onderstaande signalen en symptomen in combinatie met pijn laag in de rug.

LeeftijdGeschiedenisSymptomenBevindingen
– Voor het eerst pijn laag in de rug < 20 of > 50 jaar– Traumatisch ongeval- Aanwezigheid van kanker in de geschiedenis- Structureel gebruik van cortico steroïde- Drugs misbruikHIV positief– Toenemende, niet bewegingsgerelateerde pijn- Structureel ziek en/of onwel voelen- Onverklaarbaar gewichtsverlies- Aanhoudende pijn in de middenrug– Sterke aanhoudende beperking van het buigen van de rug

 

Bij de aanwezigheid van één rode vlag of signaal zoals hierboven kunnen nog geen directe conclusies verbonden worden. En wil niet gelijk zeggen dat er lichamelijke schade verantwoordelijk is voor uw onderrug pijn. Maar geeft wel de aanbeveling om uw pijn door de huisarts te laten beoordelen.

Bron: Van Tulder & Rubinstein. A best-evidence review of diagnostic procedures for neck and low-back pain. Best Practice & Research Clinical Rheumatology Vol. 22, No. 3, pp. 471–482, 2008

Comment Section

0 reacties op “Pijn In Onderrug! Is Het “Serieus” En Hoe Ontdekt U Dat?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.