Wijze Van Omgaan Met Lage Rugpijn Is Bepalend Of U Wel Of Niet Goed Herstelt!
Hoe gaat u om met uw lage rugpijn? Er zijn twee manieren waarop u om kunt gaan met uw lage rugpijn. Er is er echter maar 1 goed voor uw herstel!
Het klinkt misschien heel logisch en simpel als ik u vertel hoe u om kunt gaan met uw lage rugklachten. U kunt namelijk op een goede (adequate) of slechte manier omgaan met uw lage rugpijn! Deze twee manieren hebben wel een hele andere uitwerking op uw herstel van de pijn en beperkingen.
- Een goede omgang betekent dat u ACTIEF bent in het herstel van uw lage rugpijn
- Een slechte omgang betekent dat u PASSIEF bent in het herstel van uw lage rugpijn
De manier waarop u besluit om te gaan met uw lage rugpijn is zeer bepalend voor het verdere beloop en herstel van uw lage rugpijn. En bepaald of u uw dagelijkse activiteiten, hobby’s en/of sport weer kunt hervatten en uw lage rugpijn verdwijnt. Of dat de pijnklachten en beperken langdurig aanwezig blijven waardoor u chronische lage rugpijn ontwikkeld.
Uw gedrag ten aanzien van uw lage rugpijn bepaald u zelf en ook het beloop van de pijn!
Wat is een ACTIEVE omgang met uw lage rugpijn?
Wanneer u actief omgaat met uw lage rugpijn houdt in dat u zelf actie onderneemt en uzelf verantwoordelijk maakt voor het herstel. Ten aanzien van uw lage rugpijn houdt een goede omgang en actieve aanpak in dat u;
– Zelf actie onderneemt ten aanzien van uw lage rugpijn
U heeft zelf invloed op uw herstel!. Onderneem actie door het zoeken naar goede informatie (bent u nu al goed op weg), blijft in beweging en stel u niet afhankelijk op ten aanzien van uw herstel. Uw omgang, gedachten en de acties die u onderneemt heeft u zelf in de hand en bepalen uw herstel.
– In beweging blijft ondanks de pijn laag in de rug
In beweging blijven ondanks uw lage rugpijn is een belangrijk aspect in uw herstel. Het blijkt tevens dat het gaan stilzitten of op bed gaan liggen een veel slechtere uitkomst geeft in het herstel. Dus blijf in beweging ondanks de pijn en probeer u dagelijkse activiteiten en werk weer op te pakken.
Wat is een PASSIEVE omgang met uw lage rugpijn?
Wanneer u passief omgaat met uw lage rugpijn houdt in dat u zich passief gedraagt ten aanzien van uw lage rugpijn en/of zich afhankelijk opstelt. Het blijkt dat wanneer u op een passieve manier omgaat met uw klacht dit duidelijk geassocieerd is met een slechter en langer herstel van uw lage rugpijn. Een slechte omgang of passieve aanpak houd in dat u;
– Zich afhankelijk opstelt ten aanzien van uw lage rugpijn
U heeft zelf invloed op uw herstel. Zeggen dat iemand anders uw lage rugpijn moet weghalen is niet het juiste gedrag ten aanzien van uw lage rugpijn. Net als de gedachte dat alleen door hulp van anderen uw lage rugpijn is te verhelpen.
– Veelvuldig rust en/of medicatie gebruik op geleide van de pijn
Het gebruik van medicijnen is geïndiceerd wanneer u dit doet in de gedachte om beter te kunnen bewegen. Als u het maar op korte termijn gebruikt en snel afbouwt om zonder medicatie verder te gaan. De pijn in de rug betekent niet dat er schade is en u hoeft zich hier niet door te laten beperken.
Omgaan met lage rugpijn! Zo hoort het!
Kortom het op een actieve manier omgaan met uw lage rugpijn hangt samen met een goed herstel van uw lage rugpijn. En het op een passieve manier omgaan met uw lage rugpijn hangt samen met een vertraagt en/of slecht herstel.
Manier van omgaan en gedrag | |
Goede omgang |
Slechte omgang |
ACTIEF | PASSIEF |
– Zelf actie ondernemen voor uw herstel – In beweging blijven ondanks de pijn | – Afhankelijk opstellen t.a.v. uw pijn – Veelvuldig rusten en/of medicatie gebruik |
Goed herstel en vooruitgang | Slecht of vertraagt herstel |
De wijze waarop u met uw lage rugpijn omgaat kan op verschillende manieren worden bepaald. Uw eigen gedachten en kenmerken zijn van belang, maar ook de interactie die u heeft met uw omgeving waaronder de interactie met een huisarts of fysiotherapeut. En zorg dus dat u van anderen de juiste informatie krijgt aangereikt.
Bron: F. Kraaimaat, A. Evers, Pain-Coping Strategies in Chronic Pain Patients: Psychometric Characteristics of the Pain-Coping Inventory (PCI) International Journal of Behavioral Medicine, 2013, 10(4), 343–363