Page content

Wat is het Piriformis Syndroom?

Wat is het Piriformis syndroom? Het Piriformis syndroom wordt ook wel omschreven als zenuwpijn wat wordt veroorzaakt door de diepe dwarse bilspier ook wel de Piriformis spier genoemd. Zenuwpijn wordt ook wel omschreven als ischias en bij het Piriformis syndroom is het de grote beenzenuw of ook wel de nervus ischiadicus die verantwoordelijk is voor de pijn.

De Piriformis spier is één van de bilspieren, bestaat uit twee spierbuiken,  en heeft een dwars verloop. De spier heeft zijn oorsprong vanaf de voorkant van het heiligbeen (sacrum) en hecht aan op het buitenste uitstekende botpunt van het bovenbeen (trochantor major). De grote beenzenuw, nervus ischiadicus, verloop door de twee pierbuiken heen ter hoogte van het midden van de spier in de bil.

 

Wat is het Piriformis Syndroom

 

Wat is het Piriformis syndroom en wat gebeurt er?

Op het moment dat de Piriformis spier verkort, gespannen of zich in een spasme bevindt kan het de ischiadicus zenuw bedrukken of irriteren. Je kan dit vergelijken met een tuinslang die je dichtknijpt of waar iets opstaat. Waardoor de verhoogde druk of spanning of de kabel zorgt voor een hogere druk in het verdere verloop van de slang.

Bij het Piriformis syndroom gebeurt in het lichaam iets vergelijkbaars. Op het moment dat de ischiadicus zenuw bedrukt of geïrriteerd raakt. Kan dit tot gevolg hebben dat in het verdere verloop van de zenuw een verhoogde sensatie wordt waargenomen. Deze sensatie ervaart zich vaak in een zeurende, branderige pijn vanaf je bil tot soms wel in je voet.

 

Wil je meer weten over het Piriformis syndroom? Volg dan één van de onderstaande links!

 

 

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is het Piriformis Syndroom?

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.