Page content

Wat is een Hernia?

Wat is een hernia? Een hernia betekent letterlijk vertaald “uitpuiling” of “breuk”. Wanneer er wordt gesproken over een hernia dan heeft dat betrekking op een bepaalde structuur in het lichaam. Er bestaan namelijk verschillende soorten hernia’s in het lichaam.

De meest bekende is ongetwijfeld een hernia van de tussenwervelschijf in de rug ook wel “Hernia Nucleus Pulposi” genoemd. De tussenwervelschijf puilt uit of is gebroken waardoor het compressie kan geven op de achterliggende zenuwwortels. Maar er zijn bijvoorbeeld ook hernia’s mogelijk in de lies (liesbreuk) of in de buik (navelbreuk).

 

Rughernia

Bij een rughernia spreken we dus van een tussenwervelschijf die uitpuilt. Dat uitpuilen gebeurt nagenoeg altijd naar achteren waar het de achterliggende zenuwwortels kan raken. Pas op het moment dat de uitpuiling van de tussenwervelschijf een zenuwwortel bedrukt geeft het de voor een rughernia herkenbare symptomen.

 

Wat is een Hernia

 

Je wervelkolom is opgebouwd uit op elkaar gestapelde ruggenwervels. Je ruggenwervels worden met elkaar verbonden met tussenliggende tussenwervelschijven ook wel discus (meerv. Disci) genoemd. Je tussenwervelschijven dienen zowel als (schok)dempers van je rug en maken de driedimensionale bewegingen in je wervelkolom mogelijk.

 

Hernia van je tussenwervelschijven

De tussenwervelschijf kan je ook wel een beetje vergelijken met een ballon tussen twee blokken in. Wanneer de druk van de blokken tussen een ballon veranderd zal de vorm van de ballon ook veranderen. Dit heeft tot gevolg dat de ballon naar voren of achter geduwd kan worden, maar ook meer gecomprimeerd kan worden bij toenemende druk.

 

Hernia van je Tussenwervelschijf

 

Zo werkt het met je tussenwervelschijf globaal gesproken ook. Wanneer de druk op je rug groot is, zoals bijvoorbeeld bij het langdurig zitten, zullen je tussenwervelschijven geneigd zijn om te slinken. Maar ook wanneer je een slechte houding, gebogen positie van de rug, lang vasthoud zullen je tussenwervelschijven eerder geneigd zijn uit te puilen.

 

Meer weten over een hernia? Volg de onderstaande links!

 

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is een Hernia?

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.