Wat is een Hernia?
Wat is een hernia? Een hernia betekent letterlijk vertaald “uitpuiling” of “breuk”. Wanneer er wordt gesproken over een hernia heeft dat betrekking op een bepaalde structuur in het lichaam. Een hernia kan dus op verschillende plekken en bij weefsels voorkomen.
De meest bekende is ongetwijfeld een hernia van de tussenwervelschijf in de rug ook wel “Hernia Nucleus Pulposi” genoemd. De tussenwervelschijf puilt uit of is gebroken. Wat mogelijk kan zonder voor compressie of irritatie op de achterliggende zenuwwortels.
Maar er zijn bijvoorbeeld ook hernia’s mogelijk in de lies (liesbreuk) of in de buik (navelbreuk). In dit artikel zal ik je verder uitleggen wat een hernia in de rug is.
Wat is een Hernia?
Bij een rug hernia spreken we dus van een tussenwervelschijf die uitpuilt. Dat uitpuilen gebeurt nagenoeg altijd naar achteren waar het de achterliggende zenuwwortels kan raken. Pas op het moment dat de uitpuiling van de tussenwervelschijf een zenuwwortel bedrukt geeft het de voor een rughernia herkenbare symptomen.
Je wervelkolom is opgebouwd uit op elkaar gestapelde ruggenwervels. Je ruggenwervels worden met elkaar verbonden met tussenliggende tussenwervelschijven ook wel discus (meerv. Disci) genoemd.
Je tussenwervelschijven dienen zowel als (schok)dempers van je rug en maken de driedimensionale bewegingen in je wervelkolom mogelijk.
Rughernia Klachten
Gelukkig is het zo dat niet iedere hernia zorgt voor pijnklachten. Een hernia omschrijf een gesteldheid van de tussenwervelschijf en niet een klachtenbeeld. Uit onderzoek blijft dat bij mensen van middelbare leeftijd zonder rugklachten op een MRI ook hernia's te zien zijn.
Wat zorgt dan wel voor de klachten bij wat we in de volksmond hernia noemen? Het antwoord is de geïrriteerde of ontstoken zenuwwortel. Wanneer de zenuwwortel namelijk geïrriteerd of gecomprimeerd wordt kan dit zorgen voor de herkenbare hernia of wel ischias klachten.
In de medische wereld omschrijven we zenuwpijn ook wel als een radiculair syndroom. Radiculair is daarbij afgeleid van het woord 'radix', wat zenuwwortel betekent. Syndroom is een omschrijving van een klachtenbeeld.
Dat maakt dat klachten ten gevolge van de zenuwwortel ook wel omschreven wordt als radicuair syndroom. Omdat niet alle hernia zorgen voor irritatie en daarbij komende klachtenbeeld is de term radiculair syndroom ook beter passend in de medische wereld.
Tussenwervelschijf
De tussenwervelschijf kan je ook wel een beetje vergelijken met een ballon tussen twee blokken in. Wanneer de druk van de blokken tussen een ballon veranderd zal de vorm van de ballon ook veranderen.
Dit heeft tot gevolg dat de ballon naar voren of achter geduwd kan worden, maar ook meer gecomprimeerd kan worden bij toenemende druk. Zo werkt het met je tussenwervelschijf globaal gesproken ook.
Wanneer de druk op je rug groot is, zoals bijvoorbeeld bij het langdurig zitten, zullen je tussenwervelschijven geneigd zijn om te slinken. Maar ook wanneer je een slechte houding, gebogen positie van de rug, lang vasthoud zullen je tussenwervelschijven eerder geneigd zijn uit te puilen.