Page content

Oorzaak Hernia

Wanneer we het hebben over een hernia die klachten geeft wordt er ook wel bedoelt wanneer een tussenwervelschijf zo ver uitpuilt dat hij een uittredende zenuwwortel bedrukt en/of irriteert. Je kan namelijk ook een hernia hebben zonder dat het uitstralende pijnklachten of rugpijn geeft!

Maar op het moment dat een uitpuilende tussenwervelschijf zorgt voor irritatie van een zenuwwortel spreken we ook wel van een radiculair syndroom. Het is namelijk de radix (zenuwwortel) die kan zorgen voor kenmerkende symptomen uitstralend in het been.

 

Ligt de oorzaak in de hernia?!

Naar schatting ligt in ongeveer 90% van de gevallen de oorzaak van een radiculair syndroom in het optreden van een hernia. Maar niet alleen een uitpuilende tussenwervelschijf kan zorgen voor een geïrriteerde zenuwwortel en een radiculair syndroom.

Naast een hernia kan een vernauwing van de wervelkolom, ook wel stenose genoemd, zorgen voor een radiculair syndroom. Er is echter meestal wel goed onderscheid te maken tussen een radiculair syndroom op basis van een hernia of een stenose. De klachten en het mechanisme van een stenose verschilt namelijk nog wel van een hernia.

 

Hernia Nucleus Pulposi

Wanneer er sprake is van een radiculair syndroom op basis van een hernia wordt de uitpuiling ook wel aangeduid als een hernia nucleus pulposi. Het proces van een hernia houd namelijk in dat de sponsachtige kern van de tussenwervelschijf (Nucleus Pulposi) door schade aan de vezelachtige bindweefselringen (Annulus Fibrosus) kan uitpuilen.

Een hernia nucleus pulposi komt voor bijna 90-95% van de gevallen voor bij de onderste twee lendenwervels. De symptomen van een hernia kunnen verschillen doordat elke tussenwervelschijf een andere zenuwwortel kan beknellen. Hieruit is mede op te maken dat de oorzaak van een hernia erg te maken heeft met de druk en belasting op de tussenwervelschijven.

 

Oorzaak hernia in 3 fasen

De oorzaak van een hernia door beschadiging van de tussenwervelschijf en uitpuiling ervan tot hij de uittredende zenuwwortel bedrukt kan beschreven worden in 3 fasen;

 

 1. Door herhaaldelijke kleine beschadigingen kan de kwaliteit van de elastische bindweefselringen van de tussenwervelschijf verminderen. Hierdoor heeft de kern van de tussenwervelschijf de mogelijkheid om naar achter uit te puilen. Deze 1e fase van de hernia ontstaat in het algemeen tijdens het tillen van een last met gebogen rug, of lang onderuit gezakt zitten.

 

Oorzaak Hernia

 1. Wanneer deze verhoogde druk zich vaker herhaald of langer duurt raakt de elastische ring van de tussenwervelschijf verder beschadigd. Waardoor de kern van de tussenwervelschijf nog verder kan gaan uitpuilen naar achter toe.

 

 1. Uiteindelijk kan de kern van de tussenwervelkolom zo ver uitpuilen dat hij een uittredende zenuwwortel raakt. Hierdoor kunnen er verschillende tekenen van uitstralende pijn in het been worden ervaren. De pijn kan laag in de rug worden ervaren, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

 

Oorzaak Hernia

Er bestaat vanuit de wetenschap nog onduidelijkheid wat exact de oorzaak van een hernia is! Het proces wat er gebeurt is al veelvuldig onderzocht zoals ook hierboven beschreven maar waarom de één wel en de ander niet een hernia krijgt is nog niet vanuit de wetenschap helemaal duidelijk.

Wel is er duidelijk welke factoren niet zijn voor je rug in het algemeen en in het bijzonder voor je tussenwervelschijf. Er zijn namelijk een aantal factoren die een vergrote belasting op je tussenwervelschijven kunnen geven of ze sneller late slinken. En er bestaan risicofactoren die de kans op lage rugpijn aanzienlijk kunnen vergroten.

 

Oorzaak Hernia Nucleus Pulposi

 

Door bijvoorbeeld lang te zitten of een gebogen houding van je rug verhoog je aanzienlijk de druk op je tussenwervelschijven. Dit kan in een verkeerde houding niet alleen zorgen voor een uitpuiling van je tussenwervelschijf, maar ze ook sneller laten slinken. Het handhaven van een goede lichaamshouding, het in beweging blijven en het krijgen van voldoende nachtrust zijn enkele voorbeelden voor een gezonde tussenwervelschijf.

 

Meer weten over een hernia? Volg de onderstaande links!

 

  Comment Section

  0 reacties op “Oorzaak Hernia

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.