Hernia Nuclei Pulposi
Hernia Nuclei Pulposi is de volledige anatomische naam voor een hernia van een tussenwervelschijf in de rug. Een tussenwervelschijf ook wel “discus” genoemd bestaat uit grofweg uit twee onderdelen.
De buitenrand van de tussenwervelschijf wordt gevormd door een vezelachtige structuur ook wel “Annulus Fibrosus” genoemd. De Annulus Fibrosus dient als bescherming van de vloeibare kern van de tussenwervelschijf ook wel "Nucleus Pulposi" genoemd.
Hernia Nuclei Pulposi
Op het moment dat de vloeibare kern van de tussenwervelschijf door schade aan de vezelachtige beschermlaag gaat uitpuilen spreken we van een “Hernia Nuclei Pulposi". Wanneer de uitpuiling van de tussenwervelschijf ervoor zorgt dat het compressie geeft op een van de achterliggende zenuwwortels kunnen er kenmerkende hernia symptomen optreden.
De Nucleus Pulposi van de tussenwervelschijf is sponsachtig van structuur en beschermt je lichaam voornamelijk voor de schokken en krachten die het moet verwerken. De sterke bindweefselringen van de Annulus Fibrosus houden de vloeibare kern op zijn plek en verdeeld zo de druk op je tussenwervelschijf.
Bij een Hernia Nucleus Pulposi is het voornamelijk de vezelachtige bindweefsel ringen van de Annulus Fibrosus die beschadigd raken. Op het moment dat door aanhoudende druk de Annulus Fibrosus beschadigd raakt kan de sponsachtige Nucleus Pulposi naar buiten uitpuilen.
Hernia Herstel
Er bestaat vanuit de wetenschap nog onduidelijkheid waarom de één wel een hernia krijgt en de ander niet. Wel is er duidelijk wat wel en niet goed is voor je tussenwervelschijf. Er zijn namelijk een aantal factoren die een vergrote belasting op je tussenwervelschijven kunnen geven of ze sneller laten slinken.
Door bijvoorbeeld lang te zitten of een gebogen houding van je rug verhoog je aanzienlijk de druk op je tussenwervelschijven. Dit kan in een verkeerde houding niet alleen zorgen voor een uitpuiling van je tussenwervelschijf, maar ze ook sneller laten slinken. Het handhaven van een goede lichaamshouding, het in beweging blijven en een goede nachtrust zijn enkele voorbeelden voor een gezonde tussenwervelschijf.