arrow_drop_up arrow_drop_down

Hernia Behandeling

Wat is de beste hernia behandeling? Een behandeling van een hernia dient specifiek afgestemd te worden op de zenuwpijn. Daarmee voorkom je dat je hernia langer dan nodig aanhoudt.

Een hernia behandeling kan gestart worden wanneer je ook zeker weet dat de ervaren zenuwpijn wordt veroorzaakt door een uitpuilende tussenwervelschijf. In 90% van de gevallen is er sprake van een radiculair syndroom op basis van een hernia, maar ook bijvoorbeeld een stenose kan vergelijkbare symptomen geven. 

Voor een Hernia Behandeling

Wanneer je herkenbare signalen en symptomen van een hernia hebt is het verstandig om door een huisarts, fysiotherapeut of neuroloog je rug verder te laten onderzoeken. Ondanks dat de signalen en symptomen de grootste waarde  hebben in de diagnose van een hernia kunnen lichamelijke testen en onderzoek verdere duidelijkheid geven.

Pas wanneer zowel de symptomen als het lichamelijk onderzoek een radiculair syndroom op basis van een hernia vermoeden is het maken van een MRI van toegevoegde waarde.  


Hernia Behandeling


Natuurlijke Hernia Behandeling

Het eerste natuurlijk beloop of te verwachten herstel van een hernia is gunstig! Dat wil zeggen dat wanneer je niks doet de kans groot is dat je hernia klachten binnen 6 weken duidelijk afnemen. Het blijkt namelijk dat bij 70% van de mensen met een hernia de beenpijn uit zichzelf verminderd. 

Op het moment dat je hernia klachten nog kort bestaan (< 6 weken) en de symptomen acceptabel zijn dan bestaat er een grote kans op een natuurlijk herstel. De hernia symptomen zijn onder andere acceptabel wanneer er geen uitval is van gevoel en kracht in het been waar de pijn zich bevindt. 

Het kan zijn dat het niet mogelijk is om te werken als daar in het verloop van de tijd maar opbouw in plaats vind.  

Operatief of Conservatief

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat op de lange termijn (1, 2 jaar) de resultaten van een conservatieve versus een operatieve behandeling gelijk liggen. Bij beide behandelingen bestaat een gunstig beloop waarbij resultaten verwacht kunnen worden op de beenpijn, rugpijn terugkeer naar werk en dagelijkse activiteiten. 

Het grote verschil is echter dat een operatieve behandeling op de korte termijn snellere verlichting geeft van de beenpijn. Wanneer dus blijkt dat de conservatieve behandeling op korte termijn (6-12 weken) niet effectief is. 

Zeker op het moment dat de symptomen niet acceptabel zijn zoals hierboven beschreven. Dan is een hernia operatie aan te bevelen.  


Hernia Operatie 

Wat kan je doen bij een Hernia?

Als basis voor een goede hernia behandeling is het krijgen van de juiste informatie / voorlichting. Je dient ten minste te weten;

Een radiculair syndroom op basis van een hernia is vaak een combinatie van lage rugpijn met uitstralende pijn in het been. Het dient dan ook altijd vanuit die twee “diagnoses” behandelt te worden. Het belangrijkste evaluatie middel is de ervaren uitstralende pijn die verder dan de knie gaat! 

Op het moment dat de pijn in het been tot onder de knie erger (heftiger, scherper) wordt dan het was pas dan je activiteiten aan. Twijfel je over de te volgen stappen overleg dan met je medisch specialist.  

Behandeling van een Hernia

  1. Zorg dat je niet voor weken in bed blijft liggen! Uit onderzoek blijk namelijk dat het blijven belasten effectiever is dan het nemen van langdurige bedrust! Merk je echter dat het nemen van korte periodes van bedrust (1-3 uur) je pijnverlichting geeft in het been dan is dat prima.
  1. Blijf vooral in beweging! Het actief blijven bewegen bij een hernia op basis van een radiculair syndroom is niet schadelijk! Rust roest gaat in dit geval zeker op, want beweging is noodzakelijk om je rug soepel en sterk te houden.
  1. Beoordeel of er belemmeringen zijn voor werkhandhaving of hervatting.Tref maatregelen die de werk intensiteit (tijdelijk) verlagen door het aan te passen in tijd en zwaarte. Overleg met je werkgever om vervolgens de belasting geleidelijk op te bouwen. Het advies is echter zo veel mogelijk door te gaan met je dagelijkse handelingen en werk zover de pijn en belemmeringen het toelaat.
  1. Gebruik pijnstillers zover nodig is. Het is aan te bevelen om pijnstillers te gebruiken in volgorde van sterkte. Doe dit echter in overleg met je huisarts. Spierontspanners worden uit onderzoek niet aanbevolen om te gebruiken in de hernia behandeling.
  1. Een goede behandeling legt verder hetaccent op de risicofactoren die kunnen zorgen voor lage rugpijn en een hernia pak de oorzaak van het probleem aan. Zowel lichamelijk factoren zoals je lichaamshouding, fysieke gesteldheid als psychosociale factoren zijn hier van belang. Heb geen angst voor bewegen en neem de juiste stappen zoals hierboven al beschreven staan.

Houd in gedachte dat over het algemeen 75% herstelt binnen 3 maanden waarbij de hernia spontaan kan herstellen en terug vormen. Om te voorkomen dat de hernia klachten aanblijven is het noodzakelijk om de oorzaak van je lage rugpijn aan te pakken! 

Meer informatie over een Hernia

Bronnen:

  1. J. Awad et al. (2006) Lumbar dics herniations:surgical versus nonsurgical treatment
  2. W. Jacobs et al. (2011) Surgery versus conservative management of sciatica due to a lumbar herniated disc: a systematic review
  3. Conceptrichtlijn Lumbosacraal Radiculair Syndroom. 2008, Nederlandse Vereniging voor Neurologie

 

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"


Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis