Page content

Lage Rugpijn Buikpijn! Wat is de relatie?

Lage Rugpijn Buikpijn! Wat is de relatie?

 

Lage rugpijn buikpijn op hetzelfde moment?! Kan er een  relatie bestaan tussen lage rugpijn en buikpijn?! Kenmerkende symptomen van buikpijn zouden je lage rugpijn kunnen verklaren!

De kans dat je een andere oorzaak van buikpijn hebt dan dat het uit je ingewanden is niet heel groot. De enige bewegingsgerelateerde oorzaak van pijn rondom je buikregio is door een verrekking of scheur van de buikspier of heup lendenspier.

Is dit niet het geval? Dan is de kans groot dat de pijn in je buik wordt gevormd door je inwendige organen. Je kan je daarbij wel afvragen of die inwendige organen ook zorgen voor je lage rugpijn.

 

Lage rugpijn buikpijn en je inwendige organen

Een andere benaming voor je ingewanden is ook wel “visceraal”. Misschien heb je wel eens je buikvet laten meten? Of was je er benieuwd naar? Je buikvet wordt ook wel gemeten als het vet rondom je organen, wat de slechtste plek is voor vetophoping, en wordt beschreven als “visceraal vet”.

Wanneer een orgaan geïrriteerd of ontstoken is zal je dat niet direct voelen op de plek waar dit orgaan zich bevindt. Je organen projecteren namelijk hun pijn op de huid en dat kan op een andere plek zijn dan waar ze zich bevinden.

Één van die plekken is de lage rug. Aangezien er meerdere organen zich in je ingewanden bevinden kunnen ook verschillende organen verantwoordelijk zijn voor pijn rondom de lage rug.

 

Gerefereerde lage rugpijn buikpijn

Gerefereerde pijn of ook wel het projecteren van pijn in een ander gebied dan waar zich de bron van de pijn bevindt wordt ook wel “reffered pain” genoemd.

Een voorbeeld die veel mensen wel kennen is dat je pijn op je borst, in je nek en uitstralend in je linker arm kan krijgen bij hart problemen. Je hart kan dus de plek op de borst waar je hart zich bevindt reffered pain geven in je nek en linker arm.

 

Lage Rugpijn Buikpijn

 

Elk orgaan heeft zo zijn eigen reffered pain gebied. Zo kunnen er ook een aantal organen verantwoordelijk zijn voor de combinatie van lage rugpijn en buikpijn. Onderstaand plaatje laat de bekende plekken van reffered pain zien van je ingewanden.

 

Onderscheid maken tussen lage rugpijn buikpijn

Er is één groot onderscheid dat je kan maken tussen lage rugpijn en buikpijn. Wanneer je “gewone” lage rugpijn hebt door overbelasting van je rug zal je pijn altijd bewegingsafhankelijk zijn.

Dat wil zeggen dat je lage rugpijn verminderd of verergerd door beweging. Als het in je rug is geschoten herken je ook wel dat wanneer je op wilt staan uit een stoel, je om wilt draaien in bed dat je rug niet helemaal meewerkt. Daarnaast is lage rugpijn te herkennen aan een aantal kenmerkende symptomen.

Heb je lage rugpijn door een irritatie van één of meer van je organen zal de pijn laag in je rug niet specifiek bewegingsafhankelijk zijn. Als je bijvoorbeeld iets “verkeerds” hebt gegeten maakt het niet uit hoe je beweegt, je buikpijn en eventuele rugpijn zal er niet door veranderen. Daarnaast geven je organen ook andere kenmerken en symptomen op het moment dat ze geïrriteerd zijn.

 

Symptomen en kenmerken bij buikpijn

Het uitvragen van klachten aan de organen noemen we ook wel “Tractus Anamnese”. Bij het uitvragen van klachten aan de lage rug en buik spreken we ook wel van de “Tractus Digestivus”. Het zijn ook wel de organen waar het voedsel langsloopt.

Klinkt misschien allemaal lastig en onbekend, makkelijk gezegd heb je naast je lage rugpijn en buikpijn ook van één van de onderstaande symptomen? Dan is een relatie tussen je lage rugpijn, buikpijn en je organen zeer waarschijnlijk.

 • Verminderde eetlus
 • Slikklachten
 • Zuurbranden
 • Braken
 • Opboeren
 • Voedselintoleratie
 • Misselijkheid
 • Problemen met je ontlasting (kleur, consistentie, bloed, frequentie)
 • Geelzucht

 

Lage rugpijn buikpijn en je nieren

Een orgaan wat buiten de symptomen en kenmerken van hierboven valt zijn je nieren. Je nieren behoren namelijk niet tot de organen waar je voedsel langsloopt .

Het uitvragen van klachten aan je nieren behoort ook wel tot de “Tractus Urogenitalis”. Wat bekend staat als het uitvragen van klachten aan de nieren, urinewegen en geslachtsorganen.

De reden dat het goed is om te beoordelen of je nieren goed functioneren kan je al zien aan onderstaande afbeelding. Misschien was het je al opgevallen dat je nieren zowel een pijn kunnen geven in je buik en lage rug regio.

 

Lage Rugpijn Buikpijn

 

Verminderd functioneren van je nieren kan je herkennen aan;

 • Pijnlijk plassen
 • Veranderde frequentie plassen
 • Hoeveelheid van urine
 • Kleur van je urine (bloed of donkergeel)
 • Urinestraal
 • Nadruppelen
 • Seksueel functioneren

 

Herken je één van de bovenstaande klachten en is je lage rugpijn niet bewegingsafhankelijk. Dan is het zeer waarschijnlijk dat je één van je organen niet goed functioneert en zorgt voor de lage rugpijn en/of buikpijn.

Het is dan uiteraard verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Twijfel je echter nog of je “gewone” lage rugpijn hebt dan kan je door het doen van een eenvoudige screening andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld een hernia, uitsluiten.

 

Waardevolle informatie?!

Vond je deze informatie waardevol? Dan zou ik het op prijs stellen als je op de “Like” button links in het scherm klikt 😉

 

Comment Section

0 reacties op “Lage Rugpijn Buikpijn! Wat is de relatie?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.