HNP staat ook wel voor een hernia nuclei pulposi (HNP). De letterlijke vertaling van een HNP is een uitpuiling van de sponsachtige kern van de tussenwervelschijf de nucleus pulposi genaamd. Een hernia nuclei pulposi kan voorkomen op elk niveau in de wervelkolom, maar ik beschrijf hier een HNP laag in de rug!
Naast een rughernia bestaan er meerdere vormen van hernia’s in het lichaam. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een liesbreuk, wat een hernia inguinale wordt genoemd. Een HNP laag in de rug is ongetwijfeld de meest bekende.
Wat is een HNP?
Een HNP is een omschrijving van het proces waarbij de kern van de tussenwervelschijf uitpuilt. Het uitpuilen van de sponsachtige kern gebeurt in de rug praktisch altijd naar achteren toe. Het is echter pas op het moment wanneer de uitpuilende tussenwervelschijf een achterliggende zenuwwortel raakt het zorgt voor pijnklachten!
Een HNP kan daarbij zorgen voor compressie van een zenuwwortel met beenpijn en andere kenmerkende symptomen als gevolg. Omdat er uit MRI onderzoek blijkt dat er veel mensen zonder pijnklachten in de rug en/of been ook sprake kan zijn van een HNP hoeft het dus niet altijd voor klachten te zorgen. Wanneer een HNP wel voor klachten zorgt geeft dat kenmerkende symptomen.
Hoe is een HNP opgebouwd?
De tussenwervelschijf wat ook vaak “discus” wordt genoemd bestaat grotendeels uit twee onderdelen. De tussenwervelschijf wordt aan de buitenkant gevormd door een vezelachtige ringen ook wel de “Annulus Fibrosus” genaamd. De Annulus Fibrosus dient als bescherming van de vloeibare kern van de tussenwervelschijf ook wel “Nucleus Pulposi” genoemd.
Bij een hernia nuclei pulposi is de vezelachtige buitenkant van de tussenwervelschijf beschadigt waardoor de vloeibare kern kan gaan uitpuilen. Die uitpuiling kan dus zorgen voor zenuwpijn, ook wel ischias, op het moment dat het compressie geeft op een achterliggende zenuwwortel.
HNP van je tussenwervelschijf
Je tussenwervelschijf is te vergelijken met een ballon die kan veranderen onder druk. Wanneer de druk op een ballon veranderd zal de vorm van de ballon zich aanpassen aan de druk. Zo kan de ballon smaller worden bij druk, maar ook naar voren en achter geduwd worden.
Bij je tussenwervelschijven werkt het eigenlijk hetzelfde. Op het moment dat de druk wordt vergroot, zoals bijvoorbeeld bij het tillen of het langdurig zitten zullen je tussenwervelschijven geneigd zijn om te slinken of een bepaalde kant op te vormen. Zo kan bij herhaaldelijke druk in een bepaalde richting, bij een rughernia dus vaak naar achter, de tussenwervelschijf beschadigd raken door de opgelopen druk!
Wat is de oorzaak van een HNP?
Vanuit de wetenschap bestaat nog onduidelijkheid waarom iemand een hernia ontwikkeld met klachten en een ander niet. Dan hebben we het over theoretische cijfers waarbij grote groepen mensen met vergeleken zijn. Uit de praktijk en andere onderzoeken is wel aangetoond dat er bepaalde factoren en houdingen zijn die hebben aangetoond een vergrote belasting op je tussenwervelschijf te kunnen vormen.
Een slechte houding en/of weinig beweging kan je namelijk de druk op je tussenwervelschijf aanzienlijk vergroten. Zo zijn er een aantal dingen die je kan doen om je tussenwervelschijven “gezond”te houden! Het handhaven van een goede lichaamshouding, het in beweging blijven, voldoende nachtrust en een goede lichamelijk gesteldheid zijn hier enkele voorbeelden van.
Meer weten over een HNP?
Wil je meer weten over een HNP? Volg dan één van de onderstaande links! Of laat een reactie achter in onderstaand formulier 😉
- Wat is een Hernia? »
- Hernia Nucleus Pulposi »
- Oorzaak Hernia »
- Hernia Symptomen »
- Hernia Klachten »
- Hernia Behandeling »