Goede Zithouding Tijdens Het Werk? 5 Essentiële Tips!
26 augustus 2015 
4 min. leestijd

Goede Zithouding Tijdens Het Werk? 5 Essentiële Tips!

Heb je een kantoorbaan of veel zittend werk? Dan heb je vast wel eens nagedacht over je zithouding tijdens het werk?! Ik heb 5 essentiële tips voor een goede zithouding tijdens het werk!

Wanneer je langdurig op een dag zit tijdens het werk, thuis of onderweg is een goede zithouding een essentieel onderdeel om lage rugklachten te voorkomen. Er zijn een aantal tips die je altijd toe kan passen om je zithouding te controleren en goed te houden!

Ik beschrijf 5 essentiële tips die je altijd toe kan passen!

Storende factoren voor een goede zithouding

Het zal niet als een verrassing klinken als blijkt dat het computer en laptop gebruik de laatste jaren sterk is toegenomen. Het langer gebruik maken van een computer, laptop of tablet heeft automatisch tot gevolg dat de tijd die je zittend doorbrengt toeneemt.

Als je dan al langer zit is het nog belangrijker dat je goed zit! Ongeacht waar, de stoel of zitplek en hoelang! Vaak is de werk of zitplek al aanleiding tot ergernis die past bij de hedendaagse manier van werken.

Als je kijkt naar de trends van de afgelopen jaren bij kantoorbanen en functies valt onder ander op dat;

  • De vaste computer wordt steeds vaker vervangen voor een laptop
  • Het algehele computer gebruik wordt steeds meer
  • Toename van de thuiswerk uren
  • En er komen steeds meer flexibele werkplekken

5 Essentiële tips voor een goede zithouding

Goede zithouding tip #1

Stel alles goed in!

Een goed begin is het halve werk! Voordat je begint met werken is het van belang dat je alles eerst goed instelt. Zowel je stoel, het bureau en je laptop/PC zijn hierbij van belang.

Voor het instellen van een goede zithouding kan je de onderstaande punten aanhouden;

  • Zet je voeten onder je knieën
  • Met je knieën in een hoek van 90 graden
  • Je heupen minimaal in een hoek van 90 graden
  • Het bekken en je lage rug ondersteund tegen je leuning
  • Net als je middenrug!
  • Houd je hoofd minimaal boven het punt van je heupen

Goede Zithouding

Goede zithouding tip #2

Ga comfortabel zitten

Wanneer je alles ter voorbereiding goed hebt ingesteld is het zaak dat je wel comfortabel gaat zitten. Comfortabel houdt in die zin in dat voornamelijk je rug wel ontspannen dient te zijn ondanks dat je licht actief zit.

Een absolute voorwaarde is dat je goed tegen je leuning aan gaat zitten. De leuning van je stoel bied namelijk een goede ondersteuning voor je gehele rug. Vervolgens kan je wanneer je actief tegen je leuning aan bent gaan zitten je rugspieren ontspannen .

Als je goed tegen de leuning aan zit zou je rug niet meer ver kunnen inzakken. Zo blijft je rug recht terwijl je spieren voor een groot deel ontspannen zijn.

Goede Zithouding op Kantoor

Goede zithouding tip #3

Verwijder verstorende voorwerpen

Zorg daarnaast dat je niet zit op je portemonnee, telefoon of een ander voorwerp wat je rug uit balans kan brengen. Haal dus verstorende voorwerpen uit je zak die een goede zithouding kunnen verstoren.

Goede zithouding tip #4

Stel je beeldscherm en zithoogte goed in!

Dit punt heb ik eigenlijk al genoemd, maar is erg belangrijk in een goede zithouding. De grootste factoor bij een slecht zithouding is het onderuit gezakt gaan zitten. Hetgeen daarvoor het meest uitnodigt is de hoogte of instelling van je beeldscherm.

Zorg dat je beeldscherm op ooghoogte staat! Bij het werken met een laptop of tablet kan je gebruik maken van een verhoging, standaard of iets wat voor de juiste beeldscherm hoogte kan zorgen.

Goede Zithouding Laptop

Goede zithouding tip #5

Maak gebruik van een lenden ondersteuning

Om de oorspronkelijke S-vorm van uw rug te ondersteunen. Kan het gebruiken van een stoel met een bolling onderin, of met behulp van een hulpmiddel (lendenrol, handdoek), een goede ondersteuning geven.

Het instellen van een lenden ondersteuning is echter wel persoonlijk. Aangezien iedereen verschilt in lengte en beweeglijk van de rug. De stelregel is dat de holling van de lage rug nog comfortabel aanvoelt en de maar wel duidelijk wordt geaccentueerd.

Goede bureaustoelen zullen automatisch al een lichte holling op de plek van de lage rug hebben. Daarnaast zal een kwalitatief goede stoel ook instelbaar zijn om de leuning iets naar achter te laten zakken tot een hoek van 95-110 graden.

Goede zithouding tip #6

Wissel je houding af

Ongeacht hoe je bovenstaande tips gebruikt, het afwisselen van je houding tijdens het zitten is altijd belangrijk. Het regelmatig wisselen van je houding of eigenlijk het in beweging blijven tussen het werk door is niet alleen voor je rug belangrijk.

Zitten wordt niet voor niks gezien als het nieuwe roken vanwege de slechte gezondheidseffecten. Aangezien het lichaam duidelijk gemaakt is om te bewegen en zich aanpast aan hetgeen jij ervan vraagt. Is het veelvuldig tussendoor blijven bewegen van je rug en hele lichaam essentieel.

20 minuten achtereen zitten theoretisch (fysiologisch) gezien als MAX. Haal tussen een glas water, praat staand over de telefoon of doe iets anders in beweging. Wist je dat het regelmatig nemen van een pauze tevens je werk productiviteit verbeterd?!

Goede zithouding tip #7

Strek je rug tussendoor

Ook hierover heb ik al gesproken. Maar als je gaat bewegen is het STREKKEN van je rug het allerbelangrijkst. Een zithouding nodigt nou eenmaal uit om je rug in te laten zakken. Met tot gevolg een kromme rug of houding.

Om een kromme rug en/of rugklachten te voorkomen is het raadzaam om je rug goed te blijven strekken. Je kan hiervoor al simpel als een directeur of directrice over je stoel heen hangen en lekker uitrekken.

Er zijn ook tal van rugoefeningen die je kan doen om het strekken van je rug te verbeteren. Een aantal voorbeelden hiervan vindt je in de video hieronder.

Oefeningen voor een soepele houding van je middenrug.

Waren deze tips voor een goede zithouding waardevol?

Dit waren een aantal simpele tips om een betere zithouding aan te nemen tijdens het werk of gewoon voor thuis.

Vond je deze tips waardevol?! Dan zou ik het erg waarderen als je mijn bericht een Like geeft of deelt met één van je collega’s of vrienden 😉

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Was Danny
Door

Was Danny

op 13 Feb 2020

Perfect, nu ik na 20 jaar rugpijnlijder ben, prima

Marina Morks
Door

Marina Morks

op 27 Jun 2021

Mijn tip na 3 hernia's: neem een sta/zit bureau en leer staand te werken. De tijd dat je achter elkaar kunt staan moet je even opbouwen, maar ik werk nu meer staand dan zittend en heb nooit meer last van mijn rug!

Bastin Hofman
Door

Bastin Hofman

op 09 Oct 2022

Hoi Marina,Bedankt voor je reactie en toevoeging. Fijn om te horen dat je rugpijn zo goed verholpen is door simpelweg je zithouding af te wisselen. Een kleine aanpassing, en vooral regelmatig wisselen van zitten en staan kan dan al een hoop doen voor je rugpijn. Veel succes verder. Mvg Bastin

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis