Buikpijn En Rugpijn! Hoe Komt Het En Wat Is Het Verband?
Buikpijn en rugpijn kunnen tegelijk of afzonderlijk voor veel belemmeringen zorgen. Er kan een duidelijk verband bestaan tussen buikpijn en rugpijn. Aan de hand van typische kenmerken kan je herkennen waar je buikpijn door komt!
Bij het maken van onderscheid tussen de herkomst van je buikpijn is één groot kenmerk van belang. Is je buikpijn afhankelijk van bewegingen die je maakt en/of is het ontstaan bij het maken van een “verkeerde” beweging.
Wanneer je buikpijn namelijk niet zoals we dat noemen niet afhankelijk is van beweging is de kans groot dat je buikpijn door je inwendige organen wordt veroorzaakt. Pijn vanuit je ingewanden kan naast buikpijn ook zorgen voor rugpijn!
Buikpijn en rugpijn door je ingewanden!
Wanneer we het hebben over je ingewanden heeft dat ook wel betrekking tot je “viscerale” organen. Visceraal is ook bekend als visceraal vet wat ook wel betekent het vet rondom je organen of ook wel buikvet. Wat de meest ongezonde plek is om een te hoog vetpercentage te hebben.
Je ingewanden bestaan uit een hoop organen waar onder andere je maag, dunne darm, dikke darm, nieren en blaas zich bevinden. De kenmerk van je organen bij een irritatie is dat ze niet altijd op de plek waar ze zich bevinden de pijn laten ervaren.
De pijn vanuit je organen wordt namelijk ten eerste geprojecteerd op een bepaald gebied van je huid. En ten tweede kan dat bepaalde gebied afwijken van de locatie van waar de organen zich bevinden.
Gerefereerde buikpijn en rugpijn
Het projecteren van pijn in een ander gebied dan waar de bron van de pijn zit wordt ook wel “reffered pain” of vrij vertaald gerefereerde pijn genoemd. Een bekend voorbeeld van gerefereerd pijn is dat iemand met hartklachten pijn kan voelen op zijn borst, keel en linker arm. Wat het reffered pain gebied is van je hart.
Zo bestaat voor elk orgaan een bekend reffered pain gebied. Op het moment dat je buikpijn en rugpijn hebt kunnen daar een aantal organen voor verantwoordelijk zijn. Als je kijkt naar onderstaand plaatje zie je dat voornamelijk je nieren, lever en galblaas voor zowel buikpijn als rugpijn kunnen zorgen.
Hoe maakt je onderscheid tussen buikpijn en rugpijn?
Als eerste kan je een makkelijke schifting maken tussen buikpijn en rugpijn. Heb je namelijk gewone “lage rugpijn” dan is dat altijd bewegingsafhankelijk en te herkennen aan vaste lage rugpijn symptomen. Bewegingsafhankelijk wil zeggen dat de lage rugpijn erger of minder wordt door beweging.
Bij lage rugpijn vanuit één van je organen zal de pijn niet afhankelijk zijn van beweging, maar continu aanwezig zijn of bepaald worden door voeding, vocht en/of ontlasting. Daarnaast geeft pijn vanuit je organen andere kenmerken doordat je organen ook minder goed werken wanneer ze voor pijn zorgen.
Verband tussen buikpijn en rugpijn bepalen
In de medische wereld noemen we het uitvragen van klachten aan de organen ook wel “Tractus Anamnese”. Bij het uitvragen van klachten aan de lage rug en buik spreken we ook wel van de “Tractus Digestivus”. Het zijn ook wel de organen waar het voedsel langsloopt.
Klinkt misschien allemaal lastig en onbekend, makkelijk gezegd heb je naast je lage rugpijn en buikpijn ook van één van de onderstaande symptomen? Dan zou er een relatie tussen je lage rugpijn, buikpijn en je organen waarschijnlijk.
- Verminderde eetlus
- Slikklachten
- Zuurbranden
- Braken
- Opboeren
- Voedselintoleratie
- Misselijkheid
- Problemen met je ontlasting (kleur, consistentie, bloed, frequentie)
- Geelzucht
Andere oorzaak van buikpijn en rugpijn
Als je nog eens kijkt naar het plaatje hieronder valt vooral het gebied van de nieren op die zowel voor je buikpijn en rugpijn kunnen zorgen. Je nieren behoren niet tot de organen waar je voedsel langsloopt maar behoort tot de “Tractus Urogenitalis”. Of ook wel de nieren, urinewegen en geslachtsorganen.
Verminderd functioneren van je nieren kan je herkennen aan;
- Pijnlijk plassen
- Veranderde frequentie plassen
- Hoeveelheid van urine
- Kleur van je urine (bloed of donkergeel)
- Urinestraal
- Nadruppelen
- Seksueel functioneren
Herken je één van de bovenstaande klachten en is je rugpijn niet bewegingsafhankelijk. Dan is het zeer waarschijnlijk dat je één van je organen niet goed functioneert en zorgt voor de buikpijn en/of rugpijn. Het is dan uiteraard verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Heb je wel een buikpijn en rugpijn?!
Wat zijn jouw ervaringen met buikpijn en rugpijn? Welke symptomen waren tekenend voor je buikpijn en rugpijn?! Deel je ervaring met anderen door een reactie achter te laten op het reactie formulier onderaan de pagina.