Beenlengteverschil en Rugklachten! Wanneer Wat te Doen!?

Beenlengteverschil en rugklachten? Wat is de relatie?

Lage rugpijn wordt ook wel gezien als de grootste klacht die mensen hebben bij een beenlengteverschil! Maar ondanks dat bijna de helft van de mensen een beenlengteverschil heeft is er niet bij iedereen sprake van lage rugpijn! Hoe zit dit nou precies?!

Een verschil in beenlengte is een veel voorkomend verschijnsel. Er wordt aangenomen dat er ongeveer de helft van de mensen een beenlengteverschil heeft met een maximum van 1,5 tot 2,0 cm maar het hoeft niet per definitie te zorgen voor pijnklachten of lage rugpijn.

Beenlengteverschil en rugklachten

Wel blijkt dat bijna ¾ van de mensen met chronische lage rugpijn een beenlengteverschil heeft wat deels kan zorgen voor de pijn klachten. Er wordt uit onderzoek aanbevolen dat een ieder met chronische pijnklacht aan de lage rug, heup, knie of been laat onderzoeken of er een beenlengteverschil is!

Dit heeft te maken met het optreden van een zijwaartse kromming van je wervelkolom (scoliose) ten gevolg van een beenlengteverschil. Het verschil hoeft echter niet altijd relevant te zijn dat je er iets aan moet doen en er bestaan twee soorten beenlengteverschil die allebei een andere aanpak vereisen.

  1. Een “echt” of structureel beenlengteverschil

< 1,5 a 2,0 cm

Dat betekent dat je botten van je linker en rechter in beenlengte verschillen. Uit lichamelijk onderzoek of eventueel Röntgen onderzoek valt dan te zien dat je ene been langer is dan je andere been. Normaal gesproken zal er bij een verschil die kleiner is dan 1,5 tot 2,0 cm en wanneer er klachten zijn ook geen behandeling noodzakelijk zijn.

Tussen 2,0 – 5,0 cm

Wanneer er een verschil bestaat tussen de 2,0 en 5,0 cm is het raadzaam om een hak verhoging, of wel schoenverhoging aan te laten meten. Dit kan gedaan worden door het inbrengen van een zool door een podoloog maar bij zulke grote verschillen is het raadzaam om de optie van een orthopedische schoen te overwegen.

> 5,0 cm

Bij een verschil tussen je benen groter dan 5 cm is het raadzaam om contact op te nemen met een orthopeed. Hij zal beoordelen of dat je in aanmerking komt om het verschil operatief te corrigeren. Omdat bij een verschil groter dan 5 cm blijkt dat het looppatroon ernstig zal worden beperkt.

Nog in de groei

Bij kinderen in de groei komt het net zo voor als bij ouderen. Het is echter wel van belang om de ontwikkeling van een beenlengteverschil in de gaten te houden. Hierbij kunnen bovenstaande verschillen en relevantie in acht genomen worden. Met de kanttekening dat bij een kind het verschil zich nog kan corrigeren uit zichzelf.

 

  1. Functioneel of relatief beenlengteverschil

Er kan ook voor het zicht een beenlengteverschil zijn terwijl de botten van de benen dezelfde lengte hebben. Door een veranderde stand in de enkel, knie, heup en/of bekken kan er ook een scoliose optreden. Het verhaal dat je door je voeten uit balans kan raken en onder andere rugklachten kunt ontwikkelen berust op dit idee.

Waardoor kan je een functioneel beenlengteverschil hebben? De gevolgen van je enkel tot aan je lage rug!

            Enkel

Bij het naar binnen zakken van de voet, of wel pronatie stand van de voet, kan dat een standsverandering in zowel de knie, heup en het bekken tot gevolg hebben. Vaak zie je dan ook wel een doorgezakte voet, of wel platvoet optreden die voornamelijk optreedt tijdens het belasten van de voet.

            Knie

Door een doorgezakte voet zal de knie hierdoor geneigd zijn naar binnen te zakken in stand. Bij het belasten heeft dit een niet alleen een “knieing in” tot gevolg, een naar binnen stand van de knie, maar kan ook extra spanning geven aan de binnenkant van de knie. Het maakt tevens de knie kwetsbaarder bij intensieve sporten en activiteiten.

            Heup / Bekken

Door het naar binnen draaien van de heup zal niet alleen de stand van je heup maar ook de belastbaarheid veranderen. Het naar binnen draaien van je heup een zal meer spanning en minder goed functioneren van voornamelijk je dwarse bilspier geven. Je heup zal hierdoor minder sterk worden tijdens zwaardere belastingen met gevolgen voor je bekken en lage rug.

            Bekken

Het bekken kan door de rotaties in je been gaan “shiften” naar de gedraaide en doorgezakte kant waardoor er je wervelkolom een zijwaartse kromming kan gaan maken om dit te corrigeren (scoliose). Niet alleen je vierkante lendenspier zal gaan verkorten het vormt ook een andere belasting op je tussenwervelschijven.

            Lage rug

Het zijwaarts krommen of wel vormen van een scoliose kan het grootste zichtbare gevolg zijn van een functioneel beenlengte verschil. Dit hoeft in lichte mate niet altijd te zorgen voor klachten. Maar kan bij herhaaldelijke belasting of duidelijk aanwezig zijn van bovenstaande beschrijvingen zorgen voor een overbelasting in de lage rug.

Behandeling beenlengteverschil en rugklachten

  1. Als eerste is het van belang dat je laat onderzoeken door je huisarts, fysiotherapeut of manueel therapeut of er sprake is van een structureel of functioneel beenlengteverschil.

  1. Ten tweede dient beoordeelt te worden of het verschil relevant is voor eventueel aanwezig klachten.

  1. Ten derde kan een behandeling gestart worden gericht op correctie van het verschil. Bij een structureel verschil zal dit in de meest gevallen een verhoging van de zool tot gevolg hebben. Een functioneel beenlengteverschil kan zowel met een voet zooltje als met een fysiotherapeutische / manueel therapeutische behandeling worden gecorrigeerd.

Vragen over een beenlengteverschil en rugklachten? Stuur me een reactie in onderstaand reactie formulier!

Bron: Schneider M, Homonai R, Moreland B, Delitto A. Interexaminer reliability of the prone leg length analysis procedure. J Manipulative Physiol Ther, September 2007;30(7):514-21.

 O Firberg. Clinical symptoms and biomechanics of lumbar spine and hip joint in leg length inequality. Spine (Phila Pa 1976).1983 Sep;8(6):643-51