8 Voordelen van Sporten voor je Gezondheid

Sporten voor je gezondheidMaar waarom is sporten nou precies goed is voor je gezondheid. Ik heb 8 voordelen van sporten op een rijtje gezet.

Voordelen sporten voor je gezondheid al lang bekend

Het is eigenlijk al heel lang bekend dat lichamelijke inspanning goed is voor je gezondheid. De grondlegger van de westerse geneeskunde, Hippocates van Kos, was al van mening dat regelmatig bewegen goed is voor een mens. Wetenschappelijke onderbouwing ontbrak toe nog, maar is sinds de Tweede Wereldoorlog steeds meer aangetoond.

In 1953 ontdekte de Britse epidemioloog Jerry Morris al dat er bepaald beroepsgroepen een grotere kans op een hartinfarct hadden dan andere. Zo kwam hij in onderzoek erachter dat mensen die de hele dag zitten, meer kans op een hartinfarct hebben dan mensen die veel in beweging zijn. Zo vond hij dat buschauffeurs en telefonisten meer risico hadden dan conducteurs en postbodes op het ontstaan van een hartinfarct.

 

Maar wat is je Gezondheid?

De officiële definitie van gezondheid is die van de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization, WHO) en luidt; Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet alleen de afwezigheid van ziekte of zwakheid.

Deze omschrijving doet ons realiseren dat de betekenis van lichaamsbeweging en sport voor het menselijk welzijn verder gaat dan het beïnvloeden van de kans om ziek te worden. Deze aspecten zijn in dit artikel echter even buiten de beschouwing gelaten. Wetende dat het sporten op lichamelijk gebied al veel voordelen voor de gezondheid op kan leveren.

8 Voordelen van Sporten voor je Gezondheid!

1. Het tegengaan van overgewicht en obesitas

Door het verminderen van het overgewicht en obesitas door het sporten ga je meerdere ziekten tegen. Sporten heeft door verlaging van je BMI (Body Mass Index) een preventieve werking op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, borst- en darmkanker. Daarnaast remt het ook het herstel bij mensen met chronische lage rugpijn!

2. Verlagen van het slechte cholesterol in je bloed

Het regelmatig bewegen zorgt voor een verbetering van je cholesterol spiegel. Het laat het slechte (LDL) cholesteral dalen en het goede (HDL) cholesterol stijgen. Enkele maanden van training zijn al voldoende om een aantoonbare vermindering in je cholesterolspiegel te laten zien.

 

 

3. Verlaging van je bloeddruk

De bloeddruk is ook wel de druk die op de wanden van je bloedvaten komt, elke keer als je hart zich samentrekt. Een normale of optimale bloeddruk is bij een gezond persoon bij een bovendruk van 120 en onderdruk van 80. Een ongezonde leefstijl waaronder te weinig bewegen verhoogd de bloeddruk en daarbij de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

4. Verbeterde functie van je bloedvaten

Een betere functie van de bloedvaten zorgt ervoor dat de vaten zich beter kunnen verwijden. Waarbij het uitwisselen van stoffen in de bloedvaten beter kunnen worden uitgewisseld. Tevens zorgt een betere bloeddoorstroming voor een verminderde kans op aderverkalking en de daarbij toegenomen kans op o.a. trombose.

5. Verminderde activiteit van je zenuwstelsel

Een goede conditie door het sporten zorgt voor een rustigere lichaamstoestand in rust. En het niet te snel opgejaagd voelen in rust. Het arbeid of afbraak systeem wat wordt geactiveerd bij inspanning (sympatische zenuwstelcel) blijft door een goede getraindheid in rust minder actief. Dit zorgt voor een lagere hartslag, bloeddruk en ademfrequentie in rust.

6. Verhogen van de botdichtheid

Door het belasten van de botten blijft het lichaam werken aan de verbetering of behoud van de botstructuur. Beweging vormt het basis element om de botten sterk te houden in het voorkomen van botontkalking (osteoporose).

7. Verhogen van je insulinegevoeligheid

Door beweging neemt de insulinegevoeligheid van het lichaam toe. Dit zorgt ervoor dat de insuline efficiënter gaat werken. Voor dezelfde hoeveelheid koolhydraten heb je minder insuline nodig. Daarom verminderd beweging en training de kans op het ontstaan en verminderen van Diabetes Type 2.

8. Toename van je spierkracht

Zeker bij de ouder wordende mens is een bepaalde spierkracht van belang. Voornamelijk in de preventie van val incidenten blijkt spierkracht bepalend. Toename van spierkracht wordt alleen bereikt met daar specifiek op gerichte training.

Bron; Wim Burgerhout, Mythes in de Sport 1, 2011 door 2010 Uitgevers