Page content

5 Tips Voor Een Juiste Zithouding Tijdens Het Werk!

5 Tips Voor Een Juiste Zithouding Tijdens Het Werk!

Zithouding tijdens het werk kan van grote invloed zijn op bijvoorbeeld lage rugpijn. Ik geef je 5 simpele en praktische tips voor een goede zithouding!

Het computer en laptop gebruikt neemt de laatste jaren sterk toe. Wetende dat een langdurige zittende houding voor lage rugpijn kan zorgen. Is een goede zithouding voor uw rug van essentieel belang.

 

5 tips bij je zithouding tijdens het werk!

Naast het feit dat een langdurige houding een vergroot risico vormt op het ontstaan van lage rugpijn. Kan een slechte zithouding het herstel van lage rugpijn in de weg zitten. Zodat de klachten in de rug langer aanwezig kunnen blijven.

Als u kijkt naar de trends van de afgelopen jaren van het zittende werk vallen een aantal dingen op;

  1. De vaste computer wordt steeds vaker vervangen voor een laptop
  2. Het algehele computer gebruik wordt steeds meer
  3. Toename van de thuiswerk uren
  4. En er komen steeds meer flexibele werkplekken

Alle hierboven genoemde punten hebben gemeen dat er langer wordt gezeten. Maar dat de werkhouding steeds vaker kan variëren. Zodat het aannemen van een goede zithouding voor de rug steeds lastiger wordt.

Om te zorgen dat u uw zithouding goed blijft kunt 5 tips gebruiken.

 

Juiste zithouding tijdens het werk

 

  1. Zorg voor een juiste zit en beeldscherm hoogte!

Een veel aangenomen houding is een onderuit gezakte houding. Zorg dat uw beeldscherm op ooghoogte staat zodat u niet hoeft te buigen naar uw beeldscherm. Gebruik bij het werken van een laptop hiervoor een boek, map of gemaakte standaard om uw laptop op ooghoogte te zetten.

De hoogte van uw stoel is goed wanneer uw knieën 90 graden gebogen zijn. Waarbij u uw handen net onder de knieholte en zitting van de stoel kunt leggen. De hoogte van het bureau is goed wanneer uw ellebogen ook in een hoek van 90 graden liggen.

  1. Stel uw rug leuning in op de juiste hoek!

Het instellen van de zithoek is van belang om niet te recht of onderuit gezakt te zitten. Een hoek van uw leuning tussen de 95-105 graden is goede zithoek. Vooral een flexibele leuning die schuiner zakt zorgt voor een bolle, onderuitgezakte rug!

  1. Zorg dat uw armen in een goede hoek liggen!

Plaats uw armen of wel ellebogen in een hoek van 90 graden. Een te lage armsteun kan zorgen voor een bolle houding en meer spanning op uw lage rug. En een te hoge armsteun kan zorgen voor opgetrokken schouders en meer spanning op uw nek.

  1. Maak gebruik van een lenden ondersteuning!

Om de oorspronkelijke S-vorm van uw rug te ondersteunen. Kan het gebruiken van een stoel met een bolling onderin, of met behulp van een hulpmiddel (lendenrol, handdoek), u ondersteuning geven.

Het instellen van een lenden ondersteuning is echter wel persoonlijk. Aangezien iedereen verschilt in lengte en beweeglijk van de rug. De stelregel is dat de bolling nog comfortabel aanvoelt en de holling van de lage rug wordt geaccentueerd.

  1. Blijf niet te lang zitten!

Aangezien het langdurig zitten voornamelijk kan zorgen voor de pijn laag in de rug. Is het regelmatig wisselen van uw houding wellicht het meest belangrijk. Aangenomen is dat na 15 tot 20 minuten achtereen zitten  bewegen wordt aanbevolen!

 

Zithouding tijdens het werk

Wat je jouw zithouding tijdens het werk?

Elke vorm van beweging is dan al gewenst. Van het doen van wat bewegingsoefeningen tot het halen van een glas water. Als u tussendoor uw rug maar in beweging zet!

Wat doe jij tijdens je werk om je zithouding aangenaam te maken? Deel je ervaring door een reactie hieronder achter te laten 🙂

Comment Section

0 reacties op “5 Tips Voor Een Juiste Zithouding Tijdens Het Werk!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.