headershadow

Latest Blogposts

MRI Scan Rug! Wanneer Wel En Niet!?

 

MRI Scan rug laten maken? Wanneer is het zinvol en wanneer brengt het onnodig kosten met zich mee? Op basis van je rugklachten is goed te beoordelen of een MRI scan rug zinvol is of niet!

Wanneer je al langer rugklachten hebt of in hevige mate is het begrijpelijk dat je denkt aan het maken van een MRI scan van de rug. Om te bepalen wat de oorzaak is van je pijn!

 

MRI Scan rug noodzakelijk?

Ondanks dat het begrijpelijk is blijkt het echter in veel (zeker niet alle) gevallen niet noodzakelijk. Sterker nog, het kan je extra onnodige kosten bezorgen plus informatie opleveren die wanneer bij verkeerde interpretatie zelfs kan zorgen voor een slechtere kans op herstel!

Ik kan me voorstellen dat je daar niet op zit te wachten! Maar hoe bepaal je of het aanvragen of laten uitvoeren van een MRI scan rug zinvol is?!

 

Diagnose voor de MRI scan

Voordat je een MRI scan rug laat maken moet er een gegronde aanleiding of symptomen aanwezig zijn die vermoeden dat er “iets” niet goed zit in de rug. Lage rugpijn wordt vanuit de literatuur onderverdeeld in twee diagnoses;

  • Aspecifieke lage rug
  • Specifieke lage rug

 

Aspecifieke lage rugpijn

Aspecifieke lage rugpijn houdt in dat er GEEN specifieke lichamelijke oorzaak zorgt voor de pijn in je rug. Ondanks dat je lage rugpijn hebt is er geen beschadiging of letsel in de rug die daar verantwoordelijk voor gehouden kan worden.

We hebben het dan ook wel over gewoon lage rugpijn, spit of zoals een huisarts nog wel eens noemt lumbago. Synoniemen die dezelfde klacht omschrijven.

 

Specifieke lage rugpijn

Specifieke lage rugpijn houdt in dat er WEL een specifieke lichamelijk oorzaak zorgt voor je pijnklachten! Meest voorkomende voorbeelden hiervan zijn een;

 

Onderzoek effectiviteit MRI scan

Uit recent onderzoek blijkt dat het maken van een MRI scan rug bij aspecifieke rugklachten geen toegevoegde waarde heeft!

In het onderzoek benaderde de onderzoekers een groep mensen die nog nooit last hun rug hadden gehad. Vervolgens maakten ze van die groep mensen een MRI scan en lieten de resultaten door specialisten beoordelen.

 

978-90-368-0276-5_Cover_1.indd

 

Wat bleek?! Dat meer dan een derde van de onderzochte mensen onder andere bevindingen lieten zien die duiden op een hernia. Dus meer dan een derde had een uitpuilende tussenwervelschijf zonder dat ze er ooit last van hadden gehad!

Wat kan je hieruit concluderen?! In ieder geval dat niet alle bevinden van een MRI scan daadwerkelijk verband hoeven te houden met de rugklachten die je hebt.

 

Interpretatie MRI Scan

Als je weet wat bijvoorbeeld een hernia inhoudt zal je dit wat logischer worden. Want pas wanneer een uitpuilende tussenwervelschijf, wat dus vaker voorkomt, een achterliggende zenuwwortel raakt zal dat zorgen voor klachten. Klachten die kenmerkende symptomen laat zien!

 

Rughernia Symptomen

 

Dat is ook de reden dat we binnen de Fysiotherapie en Manuele Therapie niet spreken van een hernia maar van een radiculair syndroom. Een hernia is dus per definitie niet een klacht, maar wanneer de zenuwwortel (radix) dat wel doet kan dat een bepaalde symptomen (syndroom) geven.

 

Wanneer wel een MRI scan?!

Maar hoe weet je nou wanneer het wel zinvol is om een MRI scan van je rug te laten maken?! Wanneer er duidelijke signalen aanwezig zijn die een specifieke rugpijn doen vermoeden!

Een specifieke lage rugpijn is te ontdekken door het doorlopen van een screening van je rugpijn. Dat is een standaard procedure die gevolgd wordt wanneer je bij een huisarts, fysiotherapeut of manueel therapeut onder behandeling komt.

 

Wil je dit echter eerst zelf beoordelen? Doorloop dan zelf de screening!

 

Daarnaast is de grootste aanleiding voor mensen om een MRI scan van de rug te laten maken de angst voor een hernia. Zoals ik hierboven al beschreef is het belangrijk dat je weet wat een hernia is,omdat dat een hoop onduidelijkheid weg kan halen!

Er zijn namelijk een aantal kenmerkende symptomen en signalen die het vermoeden van een hernia direct weg kunnen halen! Heb je deze signalen echter wel dan heb je een gegronde reden om de huisarts te bezoeken voor een verwijzing naar de neuroloog!

 

MRI scan maken? Wel route moet je volgen?!

Heb je het vermoeden dat op basis van de screening of de symptomen van je lage rugpijn dat een MRI scan zinvol is? Dan zal je altijd nog een bepaalde route moeten doorlopen om een MRI scan te laten maken.

Tenzij je er zelf volledig voor wilt betalen? Dit is namelijk niet nodig!

 

Route bij MRI Scan Rug

 

Je zal namelijk altijd eerst naar de huisarts moeten ter beoordeling van je lage rugpijn. Je hebt namelijk een verwijzing van je huisarts nodig om een afspraak te kunnen maken bij een specialist. Bij het vermoeden van een hernia zal dit een neuroloog zijn.

Een huisarts kan je adviseren om naar een bepaald ziekenhuis of specialist te gaan. Je bent echter vrij om zelf te kiezen waar je naar toe wilt. Pas wanneer bijvoorbeeld de neuroloog vindt dat er een “indicatie” is voor een MRI scan zal er een scan ingepland worden.

 

Duur van de route!

Houd er rekening mee dat dit hele proces een aantal weken tot maanden in beslag kan nemen! Je zal namelijk de onderstaande stappen moeten ondernemen om te komen tot een MRI scan en de gewenste uitslag.

Zelf actief meedenken in het vinden van een geschikt ziekenhuis of kliniek heeft hier een duidelijke positieve invloed op! Net als het zelf kiezen van de locatie waar de scan gemaakt wordt kan de route aanzienlijk versnellen.

Er zijn namelijk particuliere MRI centra wat de meeste zorgverzekeraars vergoeden, waar erg snel gehandeld wordt. Zelf heb ik er goede ervaringen met het MRI Centrum!

 

Route naar een MRI Scan

  1. Verwijzing krijgen van je huisarts voor een MRI scan
  2. Afspraak en onderzoek bij een Specialist
  3. Laten maken van de MRI scan
  4. Uitslag van de MRI scan

Als vijfde zou natuurlijk besloten moeten worden wat de beste behandeling is op basis van de bevindingen! Heb je het vermoeden van een hernia dan is het maar de vraag of het ingaan van het hele proces zinvol is! Want een hernia operatie blijkt niet altijd meerwaarde te hebben!

 

Informatie waardevol?!

Om mijn artikelen zo waardevol mogelijk te maken hoor ik graag je reactie en feedback! Heb je zelf ervaring met het maken van een MRI scan deel deze dan hieronder. Vindt je de informatie al waardevol dan waardeer ik een Like of (Y) heel erg!

 

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

16 reacties op “MRI Scan Rug! Wanneer Wel En Niet!?


Comment author said

Door Van vooren Viviane op 15 mei 2016 om 21:41

Heb al jaren pijn in mijn onderrug bij het slapen lang rechtstaan soms zak ik door mijn been en heb een zeurende pijn daarom dat ik dacht om is een mri te laten doen

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 8 oktober 2016 om 11:01

Beste Viviane,

Bij een langdurig afwijkend beloop van lage rugpijn en tekenen die kunnen wijzen op een specifieke rug aandoening is het maken van een MRI zinvol. Tekenen die bijvoorbeeld kunnen wijzen op een "hernia" (zie uitleg hierboven daarover) zijn onder andere;
- Beenpijn tot onder de knie
- Die schietend van aard is
- Erger is dan de pijn in je rug
- Een herkenbaar huidgebied bedekt (voor specialist)
- En eventueel provoceert bij hoesten, niezen en persen

Daarnaast kan een Fysiotherapie, Manueel Therapeut, Huisarts en/of specialist gericht lichamelijk onderzoek doen om dit beeld te bevestigen of ontkrachten.

Mvg Bastin

 

Comment author said

Door Hugo mohamed op 8 augustus 2017 om 00:02

Hetzelfde hb ik al enkele jaren. Ben menugmaal door mijn rechterbeen gevallen op de grond. Ik hb een mri laten maken enkele jaren terug. Een blokade gehad. Nu veels te veel pijn. Ik hoop echt een oplossing te vinden. Bn 65 jaar.

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 7 september 2017 om 19:26

Beste Hugo,

Wat zijn precies je klachten? Hoe lang heb je ze? En zijn er al dingen die je hebt geprobeerd?

Mvg Bastin Hofman

 

Comment author said

Door Hosting op 2 oktober 2016 om 18:59

Opmerkelijk verschijnsel, dat blijkbaar een op de drie a vijf mensen met een hernia rondloopt, en heel vaak zonder het zelf te weten. Wanneer er geen pijn optreedt, trekt men waarschijnlijk ook niet aan de bel. Maar wat als je wel met rugpijn moet blijven rondlopen? Als je een hernia hebt - en pijn - en de neuroloog wil niet opereren?

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 8 oktober 2016 om 10:58

Een hernia is per definitie geen klacht zoals dat vaak wel gebruikt wordt. Hernia betekent letterlijk uitpuiling of uitstulping waar bij de rug vaak gedoeld wordt op de tussenwervelschrijf of ook wel nuclei pulposi (Hernia Nuclei Pulposi).

Pas op het moment dat het de zenuwwortel (radix) raakt zorgt het voor uitstralende beenpijn. In de fysiotherapie en manuele therapie spreken we dan ook wel over een Radiculair Syndroom. Syndroom is een omschrijving van een ziektebeeld met de daarbij optredende symptomen.

Gelukkig is de prognose voor herstel bij een "hernia" wel gunstig. Pas wanneer je langer en afwijkende klachten volgens de normaal hebt en/of niet meer op of neer kan zal de neuroloog overgaan op een operatie.

Hoop dat je zo antwoord hebt op je vraag?

Mvg Bastin

 

Comment author said

Door A. Beekman op 31 december 2016 om 10:54

Beste Bastin, ik ben een vrouw van 44 jaar en heb vanaf nijn 19e lage rugklachten waar ik goed mee heb kunnen omgaan. Tijdens mijn 2 zwangerschappen heb ik therapie gedaan om zo goed mogelijk met mijn rug om te gaan. Te zware dingen tillen is niet mogelijk maar wanneer ik dit wel doe komt de pijn dus ontzie ik mijn rug zoveel mogelijk. Mijn fysio heeft een kleine bekkenscheefstand geconstateerd. Vorige week heb ik acute onderrugpijn gekregen maar dit straalde uit naar mijn rechterbovenbil en rechter achterbeen (overheersende pijn) naar mijn rechterkuit. De pijn was onverdraaglijk en scherp en heb zelfs morfine en valium gekregen. Een week verder nu en het is er nog steeds maar niet meer zo heftig gelukkig. Bewegen moet wel want anders is alles stijf. Ik wil graag een mri scan maar mijn huisarts vindt dat overbodig. Ik wil zo graag weten wat het is! Ik ben Ischias tegengekomen maar de huisarts zegt dat dat het niet is. Wat adviseert u? Grt. A. Beekman

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 8 januari 2017 om 11:36

Beste A. Beekman,

Op basis van uw verhaal is het moeilijk om een specifieke diagnose te stellen.

Wel ben ik het met de Huisarts eens dat het niet altijd meerwaarde heeft om een MRI Scan te maken. In lijn met het verhaal hierboven. Het is echter wel verstandig een gericht behandelplan op te stellen om te zorgen voor een goed herstel.

Onafhankelijk van waar de uitstralend beenpijn vandaan komt is namelijk de prognose voor herstel gunstig! Echter wel bij het opheffen van de bestaande belemmeringen. Uit uw verhaal maak ik op dat het verstandig is om oa.

- Bekkenstand te herstellen (spanning rond bekken te verminderen)
- Beweeglijkheid rug te herstellen (waarschijnlijk gevolg van uw bekken)
- Belastbaarheid van uw lage rug vergroten (door uw voorgeschiedenis)

Dit alles kunt u denk ik het best doen onder begeleiding van een Fysio / Manueel Therapeut voor een juiste dosering en intensiteit.

Hoop dat u hier iets mee kan. Bij verder vragen hoor ik het graag.

Mvg Bastin

 

Comment author said

Door A. Beekman op 15 januari 2017 om 10:50

Beste Bastin,

Hartelijk dank voor uw heldere reactie. Ik ga nu 2 x in de week naar een chiropractor wat verlichting geeft maar de pijn blijft al dan niet in erge hoedanigheid zoals het was. Gelukkig kan ik werken! En let ik op mijn houding. Hartelijke groet. A. Beekman

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 15 januari 2017 om 11:17

Beste A. Beekman,

Goed om te horen dat u wel weer aan het werk bent!

Op heb moment dat de rug weer soepel is, wordt gemaakt, is het bij langer bestaande rugklachten ook belangrijk om de lichamelijke balans te herstellen. Hiermee bedoel ik het herstellen van uw spier coördinatie, kracht en lenigheid. Door het doen van gerichte oefeningen zou daarmee uw lichamelijke balans moeten herstellen.

Daarnaast is het voor uzelf goed om te beoordelen hoe uw belasting-belastbaarheid zich verhoud. Wat doe u over de dag en wat kunt u voor nu hebben. Net als bij sporten is het herstel net zo belangrijk als de trainingsprikkel zelf. Een aantal speciale aandacht op een goed herstel door kwalitatieve nachtrust en ontspanning maken de weg vrij voor herstel.

Succes ermee!

Mvg Bastin

 

Comment author said

Door A. Beekman op 18 januari 2017 om 10:04

Beste Bastin,

Ik heb elke dag zenuwpijn en voel mij kwetsbaar; bang dat ik bv val of per ongeluk aangestoten word. Ik werk en fiets maar overbelast mijn rug zo min mogelijk. Ga op tijd naar bed en slaap gelukkig goed. In de ochtend voelt alles stijf aan. De chiropractie heb ik opgezegd omdat ik er niet genoeg baat bij heb en heb nu een afspraak gepland bij de orthomanueel therapeut.
Hopelijk kan zij ook goede oefeningen geven.

Beste groet. A. Beekman

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 9 september 2017 om 10:59

Beste A. Beekman,

Bedankt voor uw reactie.

Een Orthomanueel therapeut zou als eerste een specifieke diagnose kunnen tellen. Dan zou zij/hij gerichte oefeningen en een behandeling op kunnen stellen. Zeker bij zenuwpijn in het been is het verstandig om de oorzaak van de pijn in kaart te brengen.

Succes met uw herstel.

Mvg Bastin

 

Comment author said

Door Erik op 25 januari 2017 om 08:51

Hallo,

Ik heb sinds een half jaar rugpijn, waarbij deze in de loop van de tijd steeds erger is geworden. Ik kan de meeste dingen gewoon zelf, maar mijn grootste probleem is zitten. Als ik zit, krijg ik eerst een tintelend gevoel in mijn bovenrug, deze gaat al snel over naar pijn; aan het eind van de werkdag is de pijn erg ondragelijk, waardoor ik eigenlijk niet meer normaal kan zitten. Helaas heb ik jarenlang een verkeerde houding aangehouden, en ben een kantoormens(de hele dag werken achter de computer). Ik ga sinds kort naar de sportschool, maar de klachten blijven. Ook krijg ik pijn in de schouderbladen door het vasthouden van mijn telefoon, autostuur, computermuis.
Wat heb ik eigenlijk?

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 9 september 2017 om 11:02

Beste Erik,

Bedankt voor je reactie en vraag.

Uit je verhaal opmakend zou je "gewone" rugpijn kunnen hebben. Door wat je zelf in je verhaal verteld kan komen door een verstijfde middenrug ten gevolge van het vele (gebogen) zitten. Je zou als eerste wat losmakende oefeningen kunnen doen voor je middenrug.

Ik heb een video met een aantal mobiliserende oefeningen die je makkelijk tussen je werk door kan doen. Je kan de video vinden via https://www.youtube.com/watch?v=mQesPF6gSLA.

Succes ermee!

Mvg Bastin

 

Comment author said

Door Elsje van Gurp op 5 maart 2017 om 11:48

Na tweede revisieoperatie ernstige rugklachten gekregen, alsmede constant bij belasting pijn in bovenbeen, soms lies en knie. Maart vorig jaar is er een MRI van mijn rug gemaakt. Kan er in een jaar veel verandert zijn met je rug. September vorig jaar gaf een botscan van mijn heupprothese aan vermoedelijke loslating!!!! Kan hier mijn pijn ook de oorzaak in mijn rug van zijn???? Ik heb ook scoliose. Voor mijn tweede revisie had ik geen rugklachten. Graag wacht ik op uw antwoord!!!

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 9 september 2017 om 11:05

Beste Elsje,

Bedankt voor uw vraag.

Als eerste zou het verstandig zijn om inderdaad goed te onderzoeken of de nieuwe heup prothese "goed zit". Dit zou de orthopedisch chirurg goed moeten kunnen beoordelen.

Het kan namelijk heel goed zijn dat er ter compensatie van de heup operatie rugklachten zijn ontstaan. Het is een gegeven dat de belastbaarheid van de heup na een operatie afneemt en middels revalidatie weer herstelt kan worden. Mocht er echter nog belemmeringen zijn in het bewegen en kracht van de heup kan dit gevolgen hebben voor aangrenzende gewrichten waaronder de knie, bekken en lage rug.

De scoliose hoeft hierbij geen belemmerende factor te zijn. Ik neem dat die scoliose er vanaf de geboorte al is. Maar nu pas de rug op begint te spelen?! Op basis van uw verhaal zou ik de focus leggen op de heup prothese.

Mvg Bastin Hofman

 

Plaats een reactie


*