headershadow

Latest Blogposts

Ziekte van Bechterew behandeling

Ziekte van Bechterew behandeling

Ziekte van Bechterew behandeling kan bestaan uit verschillende aspecten. Vanuit de wetenschappelijke literatuur en praktische expertise zijn een aantal vaste aanbevelingen opgesteld. Zowel voor de diagnostiek als behandeling van de Ziekte van Bechterew.

In dit artikel zal ik beschrijven welke aanbevelingen bestaan bij de Ziekte van Bechterew. Hoe je deze aanbevelingen kan integreren in een toegesneden praktische behandeling. En waar je op zou moeten blijven monitoren!

 

Aanbevelingen Ziekte van Bechterew behandeling

De grootste organisaties die onderzoek doen naar de behandeling van de Ziekte van Bechterew zijn de Assessment of SpondyloArthritis international Society (ASAS) en de European League Against Rheumatism (EULAR).

Vanuit hun onderzoek doen ze verschillende aanbevelingen op het gebeid van diagnostiek, het te volgen beleid en de behandeling. Kort gezegd zou volgens hun de behandeling bij de ziekte van Bechterew moeten worden toegesneden op de;

 • Manifestatie van de ziekte bij presentatie
 • Mate van symptomen
 • Andere kenmerken zoals wensen/ verwachtingen patiënt

 

Ziekte van Bechterew behandeling

 

 

Monitoren ziekte van Bechterew

Een belangrijk onderdeel in de behandeling is het blijven monitoren van de aandoening. De mate van monitoren zou moeten worden gebaseerd op individuele basis en afhankelijk van de symptomen, ernst en medicatie. De onderdelen om de aandoening te monitoren is op basis van de;

 • Voorgeschiedenis
 • Klinische kenmerken
 • Laboratorium testen
 • Beeldvormende diagnostiek

 

Basisprincipes voor ziekte van Bechterew behandeling

Al decennia is de standaardbehandeling voor mensen met de ziekte van Bechterew een combinatie van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) en gestructureerde oefenprogramma’s. Of wel een combinatie van medicatie en niet medicamenten therapie zoals voorlichting en fysiotherapie.

De behandeling zou altijd in overleg plaats moeten vinden tussen de patiënt en reumatoloog. De aanbevelingen in dit artikel zijn op basis van ASAS/EULAR in 2007 & 2010.

 

Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s)

NSAID is ook wel een afkorting voor de Engelse naam “Non Steroid Anti Inflammatory Drug”. Het zijn ook wel pijnstillers met een ontstekingsremmende werking. De bekendste ontstekingsremmende pijnstillers zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen.

Een behandeling met NSAID’s schijnt bij mensen met de ziekte van Bechterew redelijk goed te werken. De ervaring van de onderzoeksgroep is dat patiënten met de ziekte van Bechterew direct moeten starten met de medicatie. Om de pijn en stijfheid te kunnen controleren.

Het nadeel van NSAID’s is echter dat ze kunnen zorgen voor bijwerkingen. Door de toxische effecten kan dit gevolgen hebben voor o.a. de blaas, ingewanden en mogelijk hart. Patiënten geven vaak aan onvoldoende controle te hebben over hun symptomen bij het gebruik van alleen NSAID’s.

 

TNF blockers

TNF staat voor “Tumor Necrosis Factor- α (alpha)”. Het stimuleert de ontstekingsreactie in het lichaam en speelt een sleutelrol als boodschapper bij reumatische aandoeningen. Het kan de ontsteking laat toenemen en weefselafsterving (necrose) tot gevolg kan hebben.

Deze factor wordt gezien in de SI-gewrichten bij de ziekte van Bechterew. Er is sterk bewijs dat het gebruik van TNF-blockers een effect heeft op;

 • Pijn
 • Functie
 • Ziekteactiviteit
 • Ontsteking van de wervelkolom

Het nadeel is dat er mogelijke bijwerkingen kunnen optreden en er hoge kosten aan verbonden zijn. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de voorspellende kans op een goede uitkomst bij het gebruik van TNF. Het is wel bekend dat het effectief blijkt te zijn binnen 2 weken. Daarnaast zijn er aantal criteria opgesteld voor het gebruik van TNF.

 

Fysiotherapie bij Ziekte van Bechterew behandeling

Er zijn ook zeker dingen die je zelf kan doen bij de Ziekte van Bechterew. Onderzoek laat namelijk zien dat een intensief programma van revalidatie goede uitkomsten laat zien op het ziektebeeld, pijn, stijfheid en welbevinden. De verschillen tussen mensen met of zonder een revalidatieprogramma zijn significant.

Een passend revalidatieprogramma onder leiding van een Fysiotherapeut zou moeten bestaan uit verschillende aspecten. Zowel gericht op het verbeteren van het uithoudingsvermogen, spierkracht en beweeglijkheid. Je kan hierbij denken aan training en oefeningen in het zwembad, de sportschool en/of buiten.

 

 

Zorg wel dat je programma wordt opgesteld in samenspraak met een in de rug gespecialiseerde fysiotherapeut. En dat het programma voor jouw passend wordt gemaakt. Waarbij rekening wordt gehouden met de frequentie, intensiteit en dosering van de training.

 

Verminderen risico op hart-vaat ziekten

Mensen met de ziekte van Bechterew blijken een toegenomen risico te hebben op hart-vaat ziekten. Dit kan onder andere te maken hebben door het structurele gebruik van medicatie. Specifiek aandachtspunt in de revalidatie is het preventief trainen en informeren om hart-vaat ziekten te voorkomen.

Het is verstandig om je conditie en uithoudingsvermogen op basis van je persoonlijke hartslagzones te laten bepalen. Zodat je gericht kan werken aan het op peil houden van je conditie en mogelijke hart-vaat ziekten kan voorkomen.

Daarbij kan het helpen om een coach, fysiotherapeut, te zoeken die je kan helpen op het gebied van.

 • Energieverdeling over de dag
 • Alternatieve werk houdingen/methoden
 • Gebruiken van assisterende technologie
 • Vermoeidheidsmanagement
 • Verbeteren slaap hygiëne

 

Ziekte van Bechterew behandeling

Ik hoop dat je zo meer inzicht hebt gekregen over de mogelijkheden van behandeling bij de Ziekte van Bechterew. Als je deze informatie waardevol vond zou ik het erg waarderen als je even een Like achterlaat! Laat ook gerust even je reactie en/of verhaal achter op onderstaand formulier.

 

Meer weten over de Ziekte van Bechterew? Volg de onderstaande links

 

Bronnen

 1. J. Braun, J. Sieper. Ankylosing Spondylitis. Lancet 2007; 369: 1379–90
 2. J. Braun et al. (2010) update of the ASAS/EULAR recommendations for the management ...
 3. I. Kjeken et al. (2013) A three-week multidisciplinary in-patient rehabilitation ... 
 4. S. Halvorsen et al. (2012) Physical Fitness in Patiënts with ankylosing spondylitis ...
 5. Guyrsich et al. (2012) Improvement in pain intensity, spine stiffness, and mobility ...
 6. Ozgocmen et al. (2011) Expert opinion and key recommendations for the physical therapy ...

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Wacht niet langer! Vul je naam en email in en ontvang de eerste stap om van je lage rugpijn af te komen!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Ziekte van Bechterew behandeling

Plaats een reactie


*