headershadow

Latest Blogposts

Wat is een Lumbale Stenose?

Een Lumbale Stenose is een vernauwing in de rug. Heb je pijn tijdens het staan en het lopen? Voelen je benen moe aan en wordt je loopafstand steeds kleiner? Lees dan verder!

Een stenose komt vooral voor bij oudere mensen. Het zorgt niet altijd voor kenmerkende uitstralende beenpijn. Maar kan wel erg belemmerend zijn in het dagelijkse bewegen waaronder het lopen, staan en dagelijkse activiteiten.

Om een goed beeld te krijgen wat een lumbale stenose is. Zal ik je een beeld geven hoe een stenose ontstaat, waar hij voor kan komen en wanneer hij zorgt voor klachten.

 

Lumbale Kanaalstenose

Lumbaal is de Latijnse benaming voor je lendenwervelkolom of ook wel je lage rug. Een stenose betekend letterlijk vernauwing en vindt bij de wervelkolom vaak plaats in het kanaal. Het wervelkanaal is de plaats waar de bundeling van je zenuwen, het ruggenmerg, doorheen loopt.

Er kan ook een lumbale stenose gevormd worden op de plaats waar de zenuwwortels uit het ruggenmerg lopen. Ter hoogte van het “foramen” van de wervel. Het foramen is een natuurlijke opening die door je wervel gevormd wordt.

 

lumbale stenose

Beknelde zenuw rug

Op het moment dat de vernauwing van het kanaal of het foramen zorgt voor het beknellen van de zenuwen. Zorgt het voor kenmerkende stenose symptomen. Waarbij uitstralende beenpijn het meest kenmerkend is.

Deze uitstralende beenpijn wordt vaak geprovoceerd op het moment dat de lage rug in een holle positie komt te staan. Zoals het staan, lopen en omhoog of naar achter moeten reiken. Terwijl vooral bij gebogen houdingen zoals het zitten de symptomen van een stenose verminderen.

 

Spinale kanaal stenose

 

Vernauwing in de rug

Een stenose houdt dus in dat er op twee mogelijke plaatsen een vernauwing in de rug zit;

  1. Vanuit het wervelkolom kanaal, ook wel spinale stenose genoemd.
  2. Vanuit het foramen van de wervel, waar de zenuwwortel doorheen loopt.

Beide kunnen dus zorgen voor uitstralende beenpijn. Deze symptomen treden vaak op bij een gestrekte houding van je rug wanneer je staan en/of loopt. Terwijl ze vaak verminderen bij een gebogen houding van je rug zoals het zitten.

 

 

 

Wat een lumbale stenose is!

Hierboven beschrijft duidelijk wat een stenose is. Maar gelukkig is het zo, net als bij een hernia, dat wanneer er een vernauwing in je rug zit. Je er ook automatisch klachten en symptomen van hoeft te hebben.

Onderzoek laat zien dat er ook veel mensen zijn met een lumbale stenose die nog nooit uitstralende beenpijn hebben ervaren. Dat is gelijk de reden dat een huisarts, fysiotherapeut en/of andere behandelaar je alleen zullen doorverwijzen bij kenmerkende symptomen.

 

Waardevolle informatie?

Dan kan ik het erg waarderen als je even een Like achterlaat! Nog vragen of feedback? Laat gerust even je reactie en/of verhaal achter op onderstaand formulier.

 

Meer weten over een stenose? Volg één van onderstaande links!

 

Bronnen

  1. Kreiner et al. (2013) An evidence-based clinical guideline for the diagnosis ...
  2. Haig et al. (2010) Diagnosis and Management of Lumbar Spinal Stenosis
  3. Genevay et al. (2010) Lumbar Spinal Stenosis
  4. Macedo et al. (2013) Physical Therapy Interventions for Degenerative Lumbar ...
  5. Backstrom et al. (2011) Lumbar spinal stenosis-diagnosis and management ...
  6. Soldatos et al. (2014) Spectrum of magnetic resonance imaging findings in ...

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Wacht niet langer! Vul je naam en email in en ontvang de eerste stap om van je lage rugpijn af te komen!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Wat is een Lumbale Stenose?

Plaats een reactie


*