headershadow

Latest Blogposts

Stenose Rug Oefeningen

Stenose rug oefeningen vormen een belangrijk onderdeel bij de behandeling van een stenose. Maar welke oefeningen kan je het beste doen bij een lumbale stenose?

De voorkeur van behandeling bij een stenose in de rug is conservatief. Oefeningen als onderdeel van de behandeling is zeer aan te bevelen. Ik laat je zien welke oefeningen je zou kunnen bij beknelde zenuw door een stenose.

 

Stappenplan bij stenose in de rug

In de behandeling van een stenose in de rug wordt vanuit onderzoek een duidelijk stappenplan geadviseerd. De drie stappen die altijd doorlopen zouden moeten worden zijn;

  1. Zoek en behandel wat geen stenose is.
  2. Bepaal en behandel de effecten van een stenose
  3. Behandel voorgenomen stenose zonder een definitieve diagnose.

Pas wanneer al deze stappen zijn doorlopen. Er een positieve diagnose is gesteld. Kan er een operatie worden overwogen. Daarvoor zou je met een passende behandeling en oefeningen zelf aan de slag kunnen!

 

Stenose Rug Oefeningen

 

Stenose rug oefeningen

Bij het opstellen van je behandelplan met bijbehorende stenose rug oefeningen is het verstandig om bovenstaande stappen te doorlopen. Want welke “niet stenose” gerelateerde factoren spelen een rol bij de klachten?

Kenmerkend bij een stenose, de ouder wordende rug en over het algemeen bij de meeste mensen is een gebogen houding. De gevolgen van een voorover gebogen houding, kromme rug, zijn dat de spieren en gewrichten stijf worden naar het strekken.

Ondanks dat we weten dat bij het strekken van de lumbale wervelkolom, onderrug, de ruimte in het kanaal kleiner wordt. En daarbij de uitstralende beenpijn kan worden opgewekt. Is het goed kunnen strekken van omringende gewrichten, zoals de heupen en midden rug, essentieel!

 

Oefen wat geen stenose is!

Zorg dus als eerste dat de omringende gewrichten en spieren soepel en sterk zijn. Je zou achtereen volgens deze oefeningen kunnen doen ter verbetering van de lenigheid, kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie.

 

Lage rug

Ondanks dat bij het strekken van je rug de ruimte in het wervelkanaal kleiner wordt. Is het tot op bepaald hoogte goed om wel je rugspieren in de beweging van de strekking te oefenen. Omdat vaak door omliggende gewrichten de ruimte wordt verkleind en niet altijd door alleen de lage rug.

Aandachtspunt nummer één is dat er geen provocatie van je uitstralende beenpijn optreedt. Wanneer dat gebeurd is het verstandig je rug te laten rusten en de oefening te staken. Voorbeelden van lage rug en middenrug versterkende oefeningen zie je hieronder.

 

 

Bekken

De beweeglijkheid van je bekken wordt voor een groot deel bepaald door je bilspieren. Het beweeglijkheid houden van je bilspieren kan daarbij zorgen voor een vermindering van spanning op zowel je lage rug, bekken als heupen.

 

Bilspier rekken

 

Heupen

Naast de spieren van het bekken zijn de spieren rondom je heup ook van directe invloed op de beweeglijkheid van je rug. Met name je heupbuigers, of wel m. iliopsoas, kunnen de spanning op je rug veranderen.

Het soepel houden van je heupbuigers zorgt ervoor dat je rug minder snel hol gaat trekken. Waardoor je minder snel de ruimte in je wervelkanaal verkleint wat kan leiden tot stenose symptomen. Hieronder een voorbeeld oefening voor het stretchen van je m. Iliopsoas.

 

Iliopsoas Rekken 1

 

Vervolgens is het sterk en in conditie houden van spieren rond het bekken en heupen uiterst zinvol. Hiervoor zijn tal van spierversterkende oefeningen gericht op de bilspieren. Hieronder een voorbeeld, meer bilspieren oefeningen vindt je deze link.

 

 

Midden rug

Nu de aangrenzende gewrichten onder je lage rug soepel en sterk zijn. Is het verstandig ditzelfde te doen met de gewrichten boven je lage rug. Of wel je middenrug en spieren tussen de schouderbladen.

Het goed kunnen strekken van je middenrug voorkomt niet alleen een kromme rug. Maar ook een compensatie houding zoals een “Sway Back” houding. Waarbij door een gebogen middenrug de onderrug sneller geneigd is te gaan “hangen” in de holling.

Met een verkleining van de ruimte in je wervelkanaal. Hieronder een reeks middenrug oefeningen om je rug soepel te houden. Versterkende oefeningen voor je middenrug heb je hierboven al kunnen zien.

 

 

Oefen wat wel stenose is!

Heb je bovenstaande zaken op orde. Dan zou je gericht de onderrug kunnen verbeteren in met name de buiging. Hiervoor kan je gerichte buigingsoefeningen doen in combinatie met activiteit van je buikspieren.

Voorbeeld van oefeningen voor de lenigheid van de lage rug icm kracht van je buikspieren. Let wel dat dit bij aanvang zware oefeningen kunnen zijn. Zorg dat je de oefening goed doseert! Mijn voeten liggen op de bal, maar bij aanvang zouden je knieen en bovenbenen op de bal moeten liggen!

 

 

Stenose rug oefeningen

Zo zijn er dus voldoende stenose rug oefeningen die je kan doen. Het optimaliseren van je huidige gesteldheid van je rug. Verbeteren van lenigheid, kracht en uithouding van omringende gewrichten.

Kan al zorgen voor een hoop verbetering en vermindering van je stenose symptomen. Behandeling van een stenose is conservatief effectief en je hebt daar zelf gelukkig nog invloed op!

 

Meer weten over een stenose? Volg één van onderstaande links!

 

Bronnen

  1. Kreiner et al. (2013) An evidence-based clinical guideline for the diagnosis ...
  2. Haig et al. (2010) Diagnosis and Management of Lumbar Spinal Stenosis
  3. Genevay et al. (2010) Lumbar Spinal Stenosis
  4. Macedo et al. (2013) Physical Therapy Interventions for Degenerative Lumbar ...
  5. Backstrom et al. (2011) Lumbar spinal stenosis-diagnosis and management ...
  6. Cherkin et al. (1998) A Comparison of Physical Therapy, Chiropractic ...

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Vul je naam en email is en ontvang direct de gratis screening!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Stenose Rug Oefeningen

Plaats een reactie


*