headershadow

Latest Blogposts

Lumbale Stenose Symptomen

Lumbale stenose symptomen zijn erg herkenbaar. Daarnaast zijn er ook bepaalde kenmerkend die de symptomen van een stenose kunnen laten opkomen of verdwijnen. Hier vertel ik je in dit bericht meer over.

Er zijn meerdere manieren waarop je de symptomen van een lumbale stenose kan ontdekken. Ik zal je ten eerste vertellen wat de symptomen van een stenose zijn. Maar vooral wat voor waarde bepaalde kenmerken en onderzoeken je geven!

 

 

Stenose rug symptomen

Wanneer een kanaal stenose zorgt voor klachten kan dit zorgen voor een variatie aan lumbale stenose symptomen. Meeste kenmerkende is het optreden van bil pijn en/of uitstralende beenpijn. Eventueel in combinatie met vermoeidheid van het been met of zonder lage rugpijn.

Naast de symptomen van een stenose zijn er ook een aantal karakteristieke kenmerken waarbij de symptomen opkomen of juist verlichten.

 

Kenmerkend voor het optreden van stenose symptomen zijn;

 • Rechtopstaande handelingen, zoals bijvoorbeeld lang staan
 • Wandelen

 

Kenmerkende kenmerken voor het verlichten van stenose symptomen zijn;

 • Buigen van de rug
 • Zitten
 • Rusten en/of gaan liggen

 

 

Diagnostiek lumbale stenose symptomen

Bij stellen van de diagnose lumbale spinale stenose staan een paar punten centraal. Ten eerste dienen de symptomen overeen te komen met wat is omschreven in de literatuur. Daarna zouden lichamelijke testen een aanvulling kunnen geven.

Ten derde zou met behulp van beeldvormend onderzoek de symptomen bevestigd kunnen worden. Een extra noot hierbij is echter wel dat de betrouwbaarheid van de afzonderlijke testen niet heel hoog is. Diagnostiek dient altijd vastgesteld te worden door combinatie van bovenstaande onderdelen.

 

 

Diagnostiek op basis van symptomen

De diagnose van lumbale spinale stenose kan overwogen worden bij oudere patiënten die een geschiedenis van bil pijn en/of uitstralende beenpijn. Die wordt verergerd bij lopen en/of staan en wordt verminderd of verdwijnt bij het gaan zitten of vooroverbuigen.

 

Uit onderzoek blijkt dat wanneer jouw pijn niet erger wordt bij het lopen. Het onwaarschijnlijk is dat je klachten hebt op basis van een stenose.

 

Lichamelijk onderzoek bij stenose

Er is geen sterk bewijs die laat zien dat lichamelijke testen meerwaarde hebben in het stellen van de diagnose. De Fysiotherapeut, Huisarts en/of Neuroloog zouden onderstaande testen kunnen doen om een beter beeld te krijgen.

 

Beeldvormende onderzoek

Bij een beeldvormend onderzoek kan je denken het maken van een MRI-scan, CT-scan en/of EMG. Deze drie middelen zijn goed onderzocht in hun betrouwbaarheid om een stenose aan te tonen. Ik zal de waarde van alle drie kort toelichten.

 

MRI-Scan

Volgens onderzoek van Kreiner et al. (2013) wordt gesuggereerd dat een MRI de meest passende test is voor het bevestigen van een stenose. Zowel op de aanwezigheid van een vernauwing van het spinale kanaal als een zenuwwortel beklemming.

Het blijkt echter uit een studie van Haig et al. (2010) dat bij 65% van de mensen zonder stenose symptomen ook een stenose werd geconstateerd. Een MRI alleen zou dus nog niet voldoende kunnen zijn!

 

MRI lage rug

 

CT-Scan

In het onderzoek van Kreiner et al. (2013) is een CT-scan pas geschikt als een MRI-scan niet uitgevoerd kan worden. Of niet overtuigend is in het aantonen van een anatomische vernauwing of zenuwwortel beknelling.

Maar ook bij een CT-scan is de conclusie. Dat er geen relatie bestaat tussen de lumbale stenose symptomen en de aanwezigheid van een anatomische vernauwing.

 

EMG

Een EMG (Electromyographic paraspinal mapping) zou de diagnose van een spinale stenose kunnen bevestigen. Bij de aanwezigheid van symptomen en al aanwezig bewijs uit een MRI of CT-scan.

In de studie van Haig et al. (2010) blijkt dat een EMG zowel een stenose kan bevestigen als ontkrachten.

 

Conclusie diagnostiek stenose

Is er sprake van uitstralende beenpijn die erger wordt bij het staan en/of lopen en minder wordt bij het zitten en/of rusten. Kan het geprovoceerd worden door lichamelijk onderzoek? En wordt het bevestigd door een MRI-scan in combinatie met een EMG.

Dan kan je met enige zekerheid zeggen dat je symptomen afkomstig zijn van een spinale stenose. Maar goed, nu je dit weet! Is het ook fijn om te weten wat je kan doen bij een stenose!

Uitstraling been beknelde zenuw

 

Waardevolle informatie?

Dan kan ik het erg waarderen als je even een Like achterlaat! Nog vragen of feedback? Laat gerust even je reactie en/of verhaal achter op onderstaand formulier.

 

Meer weten over een stenose? Volg één van onderstaande links!

 

Bronnen

 1. Kreiner et al. (2013) An evidence-based clinical guideline for the diagnosis ...
 2. Haig et al. (2010) Diagnosis and Management of Lumbar Spinal Stenosis
 3. Genevay et al. (2010) Lumbar Spinal Stenosis
 4. Macedo et al. (2013) Physical Therapy Interventions for Degenerative Lumbar ...
 5. Backstrom et al. (2011) Lumbar spinal stenosis-diagnosis and management ...
 6. Soldatos et al. (2014) Spectrum of magnetic resonance imaging findings in ...

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Vul je naam en email is en ontvang direct de gratis screening!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Lumbale Stenose Symptomen

Plaats een reactie


*