headershadow

Latest Blogposts

Lumbale Stenose Behandeling

Lumbale stenose behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen. Niet alle behandelvormen blijken even effectief. Welke wel werken beschrijf ik in onderstaand artikel.

Is het zinvol om medicatie te gebruiken, injecties te laten plaatsen in je rug en/of je wellicht te laten opereren? Voor de hand liggende vragen! Ik zal alle opties die je kan overwegen in de behandeling van een lumbale stenose voor je beschrijven.

 

 

Lumbale stenose behandeling

Voordat je gaat nadenken over een behandeling. Is het belangrijk dat je de symptomen van een stenose laat onderzoeken. Heb je daadwerkelijk een stenose?

Dit kan je onderzoeken op basis van de symptomen van een stenose. En laten bevestigen door beeldvormende onderzoek.

 

Natuurlijk beloop als behandeling

Een reële vraag bij een lumbale stenose is of behandeling wel beter werkt dan het “natuurlijk beloop”. Wanneer er namelijk geen behandeling wordt ingezet blijkt de prognose bij veel mensen gunstig!

Bij 33-50% van de mensen met milde tot gemiddelde stenose symptomen blijkt het natuurlijk beloop goed uit te pakken. Dit onderzoek is niet gedaan bij mensen met erge lumbale spinale stenose.

Ook goed om te weten is dat de kans op een snelle en catastrofale achteruitgang erg klein is. Bij een stenose zal je dus niet ineens een verlamd been krijgen. De eerste behandeling is het feit dat de klacht in de tijd niet snel erger wordt!

Lumbale stenose behandeling

 

Lumbale stenose conservatieve behandeling

Het mag dan al wellicht duidelijk zijn dat een conservatieve lumbale stenose behandeling een duidelijke voorkeur heeft. Bij een groot percentage van mensen met een spinale stenose blijkt een conservatieve behandeling te zorgen voor goede lange termijn (2-10 jaar) uitkomsten.

Er zijn verschillende conservatieve behandelingen die afzonderlijk of gezamenlijk gebruikt kunnen worden. Ik zal de meest voorkomende beschrijven met hun effect.

 

Medicatie

Er is geen direct bewijs voor of tegen het gebruik van medicatie bij een stenose. In een vergelijking met het natuurlijk beloop laat een behandeling met medicatie geen verschil zien. Vanuit de literatuur wordt er dan ook geen aanbeveling gedaan voor of het tegen het gebruik van medicatie.

Vanuit dat oogpunt is het zinvol om wanneer je medicatie gebruikt. Dit te doen zoals normaal bij lage rugpijn ook gehandeld zou moeten worden. Stel je niet afhankelijk op van medicatie, denk aan de mogelijke bijwerkingen en zorg dat je andere behandelingen inzet!

 

Fysiotherapie en oefeningen

Ook voor Fysiotherapie is onduidelijk of het bij eenieder positieve effecten heeft. Wel wordt vanuit wetenschappelijke werkgroepen geadviseerd om een actieve vorm van Fysiotherapie in te zetten. Bij een lumbale kanaal stenose wordt gepleit voor verschillende onderdelen.

 • Oefeningen met een gebogen rug (bv. Fietsen)
 • Progressief lopen tot punt van uitstralende beenpijn
 • Spier coördinatie training
 • Braces, corset en/of semi rigide orthese
 • Behandelingen voor pijn vermindering
 • Houdingsinstructies

 

 

Daarnaast is het raadzaam om te blijven denken aan een actieve benadering. Zo zouden braces en behandeling voor pijnvermindering je passief en afhankelijk kunnen maken. Zoals medicatie kan ook kan doen. Specifieke rug oefeningen voor een stenose vindt je ook wel in dit artikel.

Bij een behandeling Fysiotherapie van de effecten van een stenose blijken oudere patiënten positief te reageren op;

 • Oefeningen (kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid en coördinatie)
 • Lifestyle modificaties en omgevingsveranderingen

 

Steroïde injecties

Het plaatsen van een lokale steroïde injectie onder begeleiding van radiologie kan op korte termijn stenose symptomen verlichten. Met name op verminderen van de beknelde zenuwpijn. Het effect op lange termijn (21-24 maanden) is tegenstrijdig.

Bij een lumbale kanaalstenose wordt een regime van meerdere “epidurale” steroïde injecties geadviseerd. Bij voorkeur onder radiologische begeleiding.

 

Operatie

Pas wanneer er sprake is gemiddeld tot erge stenose symptomen wordt een operatie mogelijk geadviseerd. Een operatie schijnt bij gemiddelde tot erge spinale stenose te zorgen voor verbetering. Bij milde stenose symptomen heeft een conservatieve behandeling absolute voorkeur!

 

Stenose rug behandeling samenvattend

Bij een lumbale stenose behandeling zou je eerst de symptomen in kaart moeten brengen. Vervolgens kan je bij milde tot gemiddelde symptomen een conservatieve behandeling opstarten. Wetende dat het natuurlijk beloop gunstig is en de kans op erge terugval erg klein is.

Als dat allemaal niet werkt en je symptomen erger worden is een operatie aan de orde. Neem deze beslissing pas altijd na volledig beeldvormend onderzoek zoals een MRI en EMG.

 

 

Waardevolle informatie?

Dan kan ik het erg waarderen als je even een Like achterlaat! Nog vragen of feedback? Laat gerust even je reactie en/of verhaal achter op onderstaand formulier.

 

Meer weten over een stenose? Volg één van onderstaande links!

 

Bronnen

 1. Kreiner et al. (2013) An evidence-based clinical guideline for the diagnosis ...
 2. Haig et al. (2010) Diagnosis and Management of Lumbar Spinal Stenosis
 3. Genevay et al. (2010) Lumbar Spinal Stenosis
 4. Macedo et al. (2013) Physical Therapy Interventions for Degenerative Lumbar ...
 5. Backstrom et al. (2011) Lumbar spinal stenosis-diagnosis and management ...
 6. Soldatos et al. (2014) Spectrum of magnetic resonance imaging findings in ...

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Wacht niet langer! Vul je naam en email in en ontvang de eerste stap om van je lage rugpijn af te komen!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Lumbale Stenose Behandeling

Plaats een reactie


*