headershadow

Latest Blogposts

Piriformis Syndroom Oorzaak

Piriformis Syndroom oorzaak  kan liggen vanuit verschillende mechanismen. Wanneer je weet wat het Piriformis syndroom is dan weet je dat de uitstralende zenuwpijn of wel ischias komt door een gespannen, verkorte Piriformis spier.

Een algemene mechanische veronderstelling bij het Piriformis syndroom is dat wanneer heup naar binnen beweegt en draait tijdens het belasten. Bij zwakte van de grote bilspier (m. gluteus maximus) en de dwarse bilspier (m. gluteus medius) kan er een grotere belasting komen te staan op de Piriformis spier. Aanhoudende belasting van de Piriformis spier door overrekking and aanspannen kan resulteren in irritatie en compressie van de ischiadicus zenuw.

 

Piriforms Syndroom Oorzaak en Gevolg

 

Piriformis syndroom oorzaak

Theoretisch worden de ischias klachten en piriformis syndroom oorzaak verklaart door een spasme en/of verhoogde spanning van de m. Piriformis. Praktisch gezien zijn er verschillende structuren en mechanismen die verantwoordelijk kunnen zijn voor de opgebouwde spanning en/of spasme.

 

Piriformis Syndroom Oorzaak

 

Oorzaken daarvoor kunnen komen door;

1.     Direct trauma op de Piriformis spier

Bijvoorbeeld door een val op de bil. Hierdoor kan een kneuzing ontstaan van de bilspieren die vervolgens door de verhoogde spierspanning en vochtophoping kunnen zorgen voor compressie van de ischiadicus zenuw.

Een ander voorbeeld is een zogenoemde “Wallet Ischias”. Door een te dikke portemonnee en het veelvuldig zitten kan er compressie op de bilspieren en ischiadicus zenuw komen met ischias klachten als gevolg.

 

2.     Blessure na een operatie

Een specifiek voorbeeld is dat na een nieuwe heup operatie, afhankelijk van de techniek, er bilspieren beschadigd kunnen raken. Deze “schade” herstelt zich wel alleen kan er spierzwakte ten gevolg van de operatie ontstaan als het niet goed herstelt wordt.

Ook wanneer er niet specifiek aan of rondom de heup en bilspieren wordt geopereerd kan er spierzwakte optreden van de bilspier. Wanneer de bilspier verzwakt is en de belasting wordt verhoogd kan dit zorgen voor een gespannen en verkorte bilspier volgens het hierboven beschreven mechanisme tot gevolg.

 

3.     Verminderde beweeglijkheid en spanning op lage rug / SI gewrichten

Bij verminderde beweeglijkheid en/of functioneren van de lage rug en SI gewrichten kunnen er uitstralende klachten in de heup en bil ontstaan. Die uitstralende klachten kunnen tot gevolg hebben dat de Piriformis spier in spanning toeneemt.

Je heupen en daarbij je bilspieren staan in direct verband met je lage rug en SI gewrichten. Het is daarbij van belang dat er bij ischias klachten altijd wordt gekeken naar de beweeglijkheid en belastbaarheid van de lage rug en SI gewrichten.

 

4.     Overbelasting

Algemene overbelasting kan door een hoop verschillende oorzaken ontstaan. Maar specifiek bij het Piriformis syndroom zijn onderstaande oorzaken van belang;

  • Houding, met name in zit
  • Bewegingspatroon tijdens werk en/of sport
  • Lichamelijke gesteldheid
  • Mate van ervaren stress

Uit de praktijk blijkt dat de oorzaak van het Piriformis syndroom zich bevindt vanuit algehele overbelasting en in het bijzonder op basis van verminderd functioneren van de lage rug. De spanning in de Piriformis is hiervan vaak een direct gevolg wat zich uit de zenuwpijn. Bij elke van de hierboven genoemde oorzaken zijn en goede oefeningen en behandeling beschikbaar.

 

Waardevolle informatie?

Heb je wat gehad aan deze informatie? Dan kan ik het erg waarderen als je even een Like achterlaat! Heb je nog vragen? Laat dan even een reactie achter op onderstaand formulier.

 

Wil je meer weten over het Piriformis syndroom? Volg dan één van de onderstaande links!

 

 

 

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Vul je naam en email is en ontvang direct de gratis screening!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

2 reacties op “Piriformis Syndroom Oorzaak


Comment author said

Door Jeannette op 13 maart 2017 om 09:41

Ik hoor tóch van veel mensen met het piriformis syndroom dat het helaas vaak chronisch is geworden.
Ik vind uw uitleg dus wel érg optimistisch.

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 15 maart 2017 om 10:01

Beste Jeannette,

Het is goed om te bedenken dat chronisch niks anders betekent dat het langer duurt dan 3 maanden. Ik kan niet anders vermelden dat bij de meeste mensen het herstel sneller verloopt. Is dat niet het geval? Dan is het zeker aan te bevelen een passende behandeling op te stellen. Waarbij direct wordt gewerkt aan een juiste omgang met de klacht, behandeling en oefeningen.

Mvg Bastin Hofman

 

Plaats een reactie


*