headershadow

Latest Blogposts

Ischias Klachten en Oorzaak

Ischias klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Ondank dat de pijn vanuit de bil uitstraalt kunnen er meerdere structuren en mechanismen verantwoordelijk zijn voor de spanning in de Piriformis spier.

De omschrijving van ischias klachten ook gedaan worden gedaan aan de hand van de locatie van de zenuw irritatie. De oorsprong kan zich namelijk bevinden vanuit de rug, op basis van een hernia of stenose, en vanuit de bil op basis van het Piriformis syndroom. Is dit je nog niet bekend, dan raad ik je aan eerst “Wat is Ischias” te lezen.

 

Ischias Klachten

 

Ischias klachten en mogelijke oorzaken

Theoretisch worden de ischias klachten veroorzaakt door een spasme en/of verhoogde spanning van de m. Piriformis. Praktisch gezien zijn er verschillende structuren en mechanismen die verantwoordelijk kunnen zijn voor de opgebouwde spanning en/of spasme. Oorzaken daarvoor kunnen komen door;

 

1.    Direct trauma op de Piriformis spier

Bijvoorbeeld door een val op de bil. Hierdoor kan een kneuzing ontstaan van de bilspieren die vervolgens door de verhoogde spierspanning en vochtophoping kunnen zorgen voor compressie van de ischiadicus zenuw.

Een ander voorbeeld is een zogenoemde “Wallet Ischias”. Er kan ook compressie op de bilspieren en daarbij de ischiadicus zenuw ontstaan door te zitten met een “te dikke” portemonnee in de achterzak.

 

2.  Blessure na een operatie

Een specifiek voorbeeld is dat na een nieuwe heup operatie afhankelijk van de techniek er bilspieren beschadigd kunnen raken. Deze “schade” herstelt zich wel alleen kan er spierzwakte ten gevolg van de operatie ontstaan als het niet goed herstelt wordt.

Ook wanneer er niet specifiek aan of rondom de heup en bilspieren wordt geopereerd kan er spierzwakte optreden van de bilspier. Wanneer de bilspier verzwakt is en de belasting wordt verhoogd kan dit zorgen voor een gespannen en verkorte bilspier. Wat vervolgens kan leiden tot verhoogde druk op de nervus ischiadicus.

 

Ischias Klachten

 

3.  Op basis van lage rug of SI gewrichten

Bij verminderde beweeglijkheid en/of functioneren van de lage rug en SI gewrichten kunnen er gerefereerde klachten in de heup en bil ontstaan. Die gerefereerde klachten kunnen onder andere inhouden dat de Piriformis spier in spanning toeneemt.

Je heupen en daarbij je bilspieren staan in direct verband met je lage rug en SI gewrichten. Het daarbij van belang dat er bij ischias klachten altijd wordt gekeken naar de beweeglijkheid en belastbaarheid van de lage rug en SI gewrichten.

 

4.  Overbelasting

Algemene overbelasting kan door een hoop verschillende oorzaken ontstaan. Maar specifiek voor bij ischias klachten is voornamelijk van belang je;

  • Houding, met name in zit
  • Bewegingspatroon tijdens werk en/of sport
  • Lichamelijke gesteldheid
  • Mate van ervaren stress

Uit de praktijk blijkt dat de oorzaak van de ischias klachten zich bevindt vanuit algehele overbelasting en in het bijzonder op basis van verminderd functioneren van de lage rug. De spanning in de Piriformis is hiervan vaak een direct gevolg wat zich uit de zenuwpijn. Bij elke van de hierboven genoemde oorzaken zijn er goede oefeningen en behandeling beschikbaar.

 

Ischias klachten behandelen

Afhankelijk van de oorzaak van je ischias klachten kan je een behandeling starten. Op basis van een oorzaak van bovenstaande oorzaken is het verstandig om een gerichte ischias behandeling op te starten met bijbehorende ischias oefeningen.

Heb je wat gehad aan deze informatie? Dan zou ik het erg waarderen als je even een Like achterlaat! Heb je nog vragen? Laat dan even een reactie achter op onderstaand formulier.

 

Wil je meer weten over ischias? Volg dan één van de onderstaande links!

 

 

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Wacht niet langer! Vul je naam en email in en ontvang de eerste stap om van je lage rugpijn af te komen!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Ischias Klachten en Oorzaak

Plaats een reactie


*