headershadow

Latest Blogposts

Wat is een Hernia?

Wat is een hernia? Een hernia betekent letterlijk vertaald “uitpuiling” of “breuk”. Wanneer er wordt gesproken over een hernia dan heeft dat betrekking op een bepaalde structuur in het lichaam. Er bestaan namelijk verschillende soorten hernia’s in het lichaam.

De meest bekende is ongetwijfeld een hernia van de tussenwervelschijf in de rug ook wel “Hernia Nucleus Pulposi” genoemd. De tussenwervelschijf puilt uit of is gebroken waardoor het compressie kan geven op de achterliggende zenuwwortels. Maar er zijn bijvoorbeeld ook hernia’s mogelijk in de lies (liesbreuk) of in de buik (navelbreuk).

 

Wat is een hernia in de rug?

Bij een rughernia spreken we dus van een tussenwervelschijf die uitpuilt. Dat uitpuilen gebeurt nagenoeg altijd naar achteren waar het de achterliggende zenuwwortels kan raken. Pas op het moment dat de uitpuiling van de tussenwervelschijf een zenuwwortel bedrukt geeft het de voor een rughernia herkenbare symptomen.

 

Wat is een Hernia

 

Je wervelkolom is opgebouwd uit op elkaar gestapelde ruggenwervels. Je ruggenwervels worden met elkaar verbonden met tussenliggende tussenwervelschijven ook wel discus (meerv. Disci) genoemd. Je tussenwervelschijven dienen zowel als (schok)dempers van je rug en maken de driedimensionale bewegingen in je wervelkolom mogelijk.

 

Hernia van je tussenwervelschijven

De tussenwervelschijf kan je ook wel een beetje vergelijken met een ballon tussen twee blokken in. Wanneer de druk van de blokken tussen een ballon veranderd zal de vorm van de ballon ook veranderen. Dit heeft tot gevolg dat de ballon naar voren of achter geduwd kan worden, maar ook meer gecomprimeerd kan worden bij toenemende druk.

 

Wat is een Hernia

 

Zo werkt het met je tussenwervelschijf globaal gesproken ook. Wanneer de druk op je rug groot is, zoals bijvoorbeeld bij het langdurig zitten, zullen je tussenwervelschijven geneigd zijn om te slinken. Maar ook wanneer je een slechte houding, gebogen positie van de rug, lang vasthoud zullen je tussenwervelschijven eerder geneigd zijn uit te puilen.

Hernia laten genezen?!

Door het lezen van de betekenis van een hernia en de manier waarop een hernia ontstaat. Kan je misschien al voorstellen dat de tussenwervelschijf die is gaan uitpuilen. Maar ook kan herstellen door verandering van druk  op je tussenwervelschijf.

Daarbij is bekend dat bij een goede behandeling van een hernia niet alleen de hernia vanzelf kan genezen. Plus dat ook de herstelperiode kort kan zijn zonder gebruik te maken van een operatie! Heb je duidelijk hernia gerelateerde klachten? Bekijk dan gelijk even mijn tips in de behandeling!

 

Waardevolle informatie?

Heb je wat gehad aan deze informatie? Dan kan ik het erg waarderen als je even een Like achterlaat 😉 ! Heb je nog vragen? Laat dan even een reactie achter op onderstaand formulier.

 

Meer weten over een hernia? Volg de onderstaande links!

 

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Vul je naam en email is en ontvang direct de gratis screening!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Wat is een Hernia?

Plaats een reactie


*