headershadow

Latest Blogposts

Symptomen Hernia L5-S1

Symptomen hernia L5-S1 kenmerken zich door uitstralende beenpijn in een specifiek gebied. L5-S1 geeft ook wel aan tussen welke twee lage rug wervels de tussenwervelschijf uitpuilt en kan zorgen voor zenuwpijn.

Zo bestaat de lage rug uit 5 lendenwervels aangeduid met de letter L (1-5). Daarbij vindt de lendenwervelkolom zijn overgang naar de heiligbeen wervels ook wel sacrale wervels genoemd. Die worden aangeduid met de letter S (1-5).

 

Hernia Symptomen L4-S1

 

Symptomen Hernia L5-S1

Wanneer er een hernia is op L5-S1 betekent dat de tussenwervelschijf tussen de 5e lendenwervel en 1e heiligbeen wervel uitpuilt. Symptomen van een hernia op niveau L5-S1 komt door prikkeling van de zenuwwortel S1. Dit uit zich in uitstralende pijn;

  • Via de bil naar de buitenzijde van het boven- en onderbeen
  • Tot in de buitenrand van de voet
  • Waar het tintelingen kan geven
  • Of erger “Doofheid” van de buitenrand van de voet
  • Tevens kan de reflex van de Achillespees afnemen
  • En uitval van de spieren die zorgen voor het buigen van de voet

 

Symptomen Hernia L5-S1

 

Hernia L5-S1 laten genezen!

Een hernia kan zich van nature goed herstellen. Hierbij is niet direct een operatie nodig! Het natuurlijk beloop is gunstig.

Wel is het uiterst zinvol dat je er achter komt wat de oorzaak van je hernia is. Kan je controleren naast je specifieke L5-S1 kenmerken of er ook algemene hernia symptomen aanwezig zijn. Om vervolgens met een gerichte behandeling bestaande uit een juiste manier van omgaan en oefeningen.

 

Waardevolle informatie?

Heb je wat gehad aan deze informatie? Dan kan ik het erg waarderen als je even een Like achterlaat 😉 ! Heb je nog vragen? Laat dan even een reactie achter op onderstaand formulier.

 

Meer weten over een hernia? Volg de onderstaande links!

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Wacht niet langer! Vul je naam en email in en ontvang de eerste stap om van je lage rugpijn af te komen!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

3 reacties op “Symptomen Hernia L5-S1


Comment author said

Door Toos van overmeeren op 12 april 2017 om 13:29

Hallo
Ik ben nu 11 maanden verder na een hernia l5 S1 en de zenuwpijn is er af en tie nog steeds en de uitval van mijn rechter tenen pffff hoop dat het ooit normaal wordt

 

Comment author said

Door Ben op 19 oktober 2017 om 01:49

Ik ben in 2015 geopereerd aan L5 S1 na een jaar kreeg ik weer last van zenuwpijn en uitstraling in been en veel pijn in onderrug. Nu ben ik erachter dat ik een L6 heb. Heb van de huisarts te horen gekregen dat weinig mensen een 6e lendenwervel hebben. Normaal hebben mensen L1 t/m L5. L6 geeft mij een dermate zware belasting dat ik waarschijnlijk daardoor veel last heb van onderrug pijn en uitstraling. Wie kan mij iets meer vertellen over L6 symptomen op internet valt weinig hierover te vinden.

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 25 november 2017 om 11:22

Beste Ben,

Het klopt dat het niet zo veel voorkomend. Positieve is ook dat het niet direct hoeft te zorgen voor pijnklachten.

Wat kenmerkend is voor symptomen van een hernia op elk lumbaal (ook L6) zijn de uitstralende been klachten. Waarbij nog los van exacte relatie met het niveau van de werking. De tekenen zoals pijn voorbij de knie, schietende pijn, provocatie bij hoesten niezen en persen, en pijn die erger is in het been tov de rug. Jouw een duidelijke beeld kunnen geven of je hernia symptomen hebt.

Blijven de klachten alleen in de rug. Zou je het kunnen benaderen als een "gewone" rug klacht waar je zelf goed invloed op uit kan oefenen.

Hoop dat je hiermee geholpen bent.

Mvg Bastin Hofman

 

Plaats een reactie


*