headershadow

Latest Blogposts

Hernia Symptomen

Hernia symptomen treden op wanneer de uitpuiling van de tussenwervelschijf daadwerkelijk zorgt voor compressie en/of irritatie van de uittredende  zenuwwortel. Wanneer de sponsachtige kern (Nucleus Pulposi) door schade aan de bindweefselringen (Annulus Fibrosus) de zenuwwortel bedrukt wordt er ook wel gesproken van een radiculair syndroom.

De echte hernia symptomen komen voort uit een irritatie van een zenuwwortel wat ook wel “radix” wordt genoemd. Omdat je niet altijd klachten hoeft te krijgen op basis van een hernia wordt het ook wel een radiculair syndroom genoemd. Een syndroom is een verzameling van voorkomende klinische symptomen en beschrijft de klachten die je zou kunnen krijgen van een zenuwwortel irritatie!

 

Wat is een Hernia

 

Hernia Symptomen

Wanneer een hernia nucleus pulposi zorgt voor compressie en/of irritatie van een zenuwwortel geeft het een aantal kenmerkende symptomen. Belangrijk om te weten is dat je bij klachten op basis van een hernia niet per se pijnklachten laag in de rug hoeft te hebben!  De eerste hernia symptomen die kunnen optreden zijn;

 • Uitstralende pijn in het been tot onder de knie
 • Wat gepaard kan gaan met;
  • Verminderd gevoel in het been
  • Verminderde kracht in het been
  • Uitval van de reflexen in het been
 • In erge gevallen kan dit leiden tot het optreden van een “Klapvoet” of “Hanentred”

 

Hoe herken je “echte” hernia symptomen?

Het belangrijkste kenmerk bij een hernia is dus de uitstralende pijn in het been die verder gaat dan je knie! Er zijn echter nog een aantal kenmerken die goede indicatie kunnen geven of dat je klachten hebt op basis van een hernia. Kan je deze vragen met ja beantwoorden?

 1. Heb je uitstralende pijn voorbij de knie tot in het onderbeen?
 2. Heb je toename van pijn in het been bij hoesten, niezen en/of persen?
 3. Is de uitstralende pijn in het been is “schietend” van aard?
 4. Is de pijn in het been is erger dan de pijn laag in de rug?

 

Hoe meer van bovenstaande tekenen zich voordoen hoe groter de kans is dat je pijnklachten in je been hebt op basis van een zenuwwortel irritatie ook wel radiculair syndroom. Of dat op basis is van een hernia nucleus pulposi is waarschijnlijk maar zal verder door een neuroloog onderzocht moeten worden. Heb je echter geen van bovenstaande tekenen dan kan je er vrij zeker van uitgaan dan je “gewone” lage rugpijn hebt.

 

Klapvoet of Hanentred

Een beschadiging van de ischiadicus zenuw kan uiteindelijk leiden tot een klapvoet ook wel dropvoet genoemd. De functie van de voet burgers is dan vermindert. Waardoor de voet niet meer goed opgetild en afgewikkeld kan worden. Met tot gevolgd dat de voet klapt bij het neerzetten op de grond.

Bij het lopen kan de voet tevens naar beneden gaan hangen. Waardoor de tenen over de vloer kunnen gaan slepen. Het been moet dan overmatig geheven worden waardoor de zogenaamde “hanentred” ontstaat.

 

Meer weten over een hernia? Volg de onderstaande links!

 

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Wacht niet langer! Vul je naam en email in en ontvang de eerste stap om van je lage rugpijn af te komen!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

2 reacties op “Hernia Symptomen


Comment author said

Door Leo van Opstal op 18 november 2017 om 11:48

Hallo Bastin, Ik word elk jaar wel een keer geveld agv lage rug klachten en ga dan naar de fysio en ik kan weer vooruit. Nu heeft de fysio mij door gestuurd naar de huisarts en die heeft me pijnstillers voorgeschreven en over een dag of 10 kijken of er varandering heeft plaats gevonden. De volgende problemen heb ik: 1: Pijn in rechter bovenbeen en doof gevoel onder de rechter knie. 2: Hoesten en of niesen daar word de pijn niet door verergert. 3: De pijn is niet schietend van aard. 4: Pijn is in bovenbeen erger dan in de rug.
Ik loop nu met een kruk om rechterbeen te ontlasten en zit af en toe op een home trainer met zeer laag verzet om beweging te houden.
De hamvraag: Zou ik een rughernia hebben? Ik heb 30 jaar geleden een nekhernia gehad en toen had ik uitval in mijn linkerarm en maak me nu best zorgen. En als je nog ander advies heb dan hoor ik dat uiteraard graag. Met vriendelijke groeten Leo van Opstal

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 25 november 2017 om 11:07

Beste Leo,

Bedankt voor je bericht en uitgebreide toelichting.

Je kan op basis van jouw tekenen en symptomen geen conclusie trekken. Hoe meer van bovenstaande symptomen aanwezig zijn hoe waarschijnlijker het kan zijn. Dit zou echter verder onderzocht kunnen worden vanuit lichamelijk onderzoek van een huisarts, fysiotherapeut of manueeltherapeut.

Ondanks dat rugpijn, hernia of andere beenklachten erg pijnlijk en belemmerend kunnen zijn. Is het belangrijk dat je een "normaal" looppatroon blijft waarborgen. Kwaliteit gaat voor kwantiteit, waarbij je beter goed kan lopen en gaat zitten/liggen als het niet gaat. Dan maar doorlopen met een afwijkende houding.

Bij uitstralende beenpijn en twijfel over de oorsprong. Is mijn advies dan ook zeker om met jouw huisarts/behandelaar een plan te maken om dat nader te onderzoeken.

Mvg Bastin Hofman

 

Plaats een reactie


*