headershadow

Latest Blogposts

Hernia Nuclei Pulposi

Hernia Nuclei Pulposi?! Een tussenwervelschijf ook wel “discus” genoemd bestaat uit grofweg uit twee onderdelen. De buitenrand van de tussenwervelschijf wordt gevormd door een vezelachtige structuur ook wel “Annulus Fibrosus” genoemd. De Annulus Fibrosus dient als bescherming van de vloeibare kern van de tussenwervelschijf ook wel "Nucleus Pulposi" genoemd.

 

Hernia Nuclei Pulposi

 

Op het moment dat de vloeibare kern van de tussenwervelschijf door schade aan de vezelachtige beschermlaag gaat uitpuilen spreken we van een “Hernia Nuclei Pulposi". Wanneer de uitpuiling van de tussenwervelschijf ervoor zorgt dat het compressie geeft op een van de achterliggende zenuwwortels kunnen er kenmerkende hernia symptomen optreden.

 

Waarom Hernia Nuclei Pulposi?

De Nucleus Pulposi van de tussenwervelschijf is sponsachtig van structuur en beschermt je lichaam voornamelijk voor de schokken en krachten die het moet verwerken. De sterke bindweefselringen van de Annulus Fibrosus houden de vloeibare kern op zijn plek en verdeeld zo de druk op je tussenwervelschijf.

 

Wat is een Hernia

 

Bij een Hernia Nucleus Pulposi is het voornamelijk de vezelachtige bindweefsel ringen van de Annulus Fibrosus die beschadigd raken. Op het moment dat door aanhoudende druk de Annulus Fibrosus beschadigd raakt kan de sponsachtige Nucleus Pulposi naar buiten uitpuilen.

 

Oorzaak Hernia Nuclei Pulposi

Er bestaat vanuit de wetenschap nog onduidelijkheid waarom de één wel een hernia krijgt en de ander niet. Wel is er duidelijk wat wel en niet goed is voor je tussenwervelschijf. Er zijn namelijk een aantal factoren die een vergrote belasting op je tussenwervelschijven kunnen geven of ze sneller laten slinken.

 

Oorzaak Hernia Nucleus Pulposi

 

Door bijvoorbeeld lang te zitten of een gebogen houding van je rug verhoog je aanzienlijk de druk op je tussenwervelschijven. Dit kan in een verkeerde houding niet alleen zorgen voor een uitpuiling van je tussenwervelschijf, maar ze ook sneller laten slinken. Het handhaven van een goede lichaamshouding, het in beweging blijven en een goede nachtrust zijn enkele voorbeelden voor een gezonde tussenwervelschijf.

 

Hernia Nuclei Pulposi laten genezen!

Nu je weet wat een hernia is zou het mooist zijn dat je ervoor kan zorgen dat hij ook zelf weer herstelt! Uit onderzoek blijkt dat een hernia heel goed conservatief, of wel zonder operatie, kan herstellen.

Het is daarbij wel van belang dat je een goede behandeling opstart met onder andere de juiste adviezen en oefeningen.

 

Waardevolle informatie?

Heb je wat gehad aan deze informatie? Dan kan ik het erg waarderen als je even een Like achterlaat 😉 ! Heb je nog vragen? Laat dan even een reactie achter op onderstaand formulier.

 

Meer weten over een hernia? Volg de onderstaande links!

 

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Vul je naam en email is en ontvang direct de gratis screening!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Hernia Nuclei Pulposi

Plaats een reactie


*