headershadow

Latest Blogposts

Hernia Behandeling

Een hernia behandeling kan gestart worden wanneer je ook zeker weet dat de ervaren zenuwpijn wordt veroorzaakt door een uitpuilende tussenwervelschijf. In 90% van de gevallen is er sprake van een radiculair syndroom op basis van een hernia, maar ook bijvoorbeeld een stenose kan vergelijkbare symptomen geven.

Wanneer je herkenbare signalen en symptomen van een hernia hebt is het verstandig om door een huisarts, fysiotherapeut of neuroloog je rug verder te laten onderzoeken. Ondanks dat de signalen en symptomen de grootste waarde  hebben in de diagnose van een hernia kunnen lichamelijke testen en onderzoek verdere duidelijkheid geven.

 

Natuurlijk herstel als hernia behandeling

Het eerste natuurlijk beloop of te verwachten herstel van een hernia is gunstig! Dat wil zeggen dat wanneer je niks doet de kans groot is dat je hernia klachten binnen 6 weken duidelijk afnemen. Het blijkt namelijk dat bij 70% van de mensen met een hernia de beenpijn uit zichzelf verminderd.

Op het moment dat je hernia klachten nog kort bestaan (< 6 weken) en de symptomen acceptabel zijn dan bestaat er een grote kans op een natuurlijk herstel. De hernia symptomen zijn onder andere acceptabel wanneer er geen uitval is van gevoel en kracht in het been waar de pijn zich bevindt. Het kan zijn dat het niet mogelijk is om te werken als daar in het verloop van de tijd maar opbouw in plaats vind.

 

Hernia Behandeling

 

Hernia behandeling operatief vs. conservatief

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat op de lange termijn (1, 2 jaar) de resultaten van een conservatieve versus een operatieve behandeling gelijk liggen. Bij beide behandelingen bestaat een gunstig beloop waarbij resultaten verwacht kunnen worden op de beenpijn, rugpijn terugkeer naar werk en dagelijkse activiteiten.

Het grote verschil is echter dat een operatieve behandeling op de korte termijn snellere verlichting geeft van de beenpijn. Wanneer dus blijkt dat de conservatieve behandeling op korte termijn (6-12 weken) niet effectief is. Zeker op het moment dat de symptomen niet acceptabel zijn zoals hierboven beschreven. Dan is een hernia operatie aan te bevelen.

 

Wat je zelf kan doen als hernia behandeling

Als basis voor een goede hernia behandeling is het krijgen van de juiste informatie / voorlichting. Je dient ten minste te weten;

 

Behandeling Hernia

 

Een radiculair syndroom op basis van een hernia is vaak een combinatie van lage rugpijn met uitstralende pijn in het been. Het dient dan ook altijd vanuit die twee “diagnoses” behandelt te worden.

Het belangrijkste evaluatie middel is de ervaren uitstralende pijn die verder dan de knie gaat! Op het moment dat de pijn in het been tot onder de knie erger (heftiger, scherper) wordt dan het was pas dan je activiteiten aan. Twijfel je over de te volgen stappen overleg dan met je medisch specialist.

 

Hernia behandeling

1. Blijf niet op bed liggen

Zorg dat je niet voor weken in bed blijft liggenUit onderzoek blijk namelijk dat het blijven belasten effectiever is dan het nemen van langdurige bedrust! Merk je echter dat het nemen van korte periodes van bedrust (1-3 uur) je pijnverlichting geeft in het been dan is dat prima.

 

2. Blijf in beweging!

Blijf vooral in beweging!Het actief blijven bewegen bij een hernia op basis van een radiculair syndroom is niet schadelijk! Rust roest gaat in dit geval zeker op, want beweging is noodzakelijk om je rug soepel en sterk te houden.

 

3. Pas je werk aan

Beoordeel of er belemmeringen zijn voor werkhandhaving of hervatting.Tref maatregelen die de werk intensiteit (tijdelijk) verlagen door het aan te passen in tijd en zwaarte. Overleg met je werkgever om vervolgens de belasting geleidelijk op te bouwen. Het advies is echter zo veel mogelijk door te gaan met je dagelijkse handelingen en werk zover de pijn en belemmeringen het toelaat.

 

4. Gebruik (zo nodig) pijnstillers

Gebruik pijnstillers zover nodig is. Het is aan te bevelen om pijnstillers te gebruiken in volgorde van sterkte. Doe dit echter in overleg met je huisarts. Spierontspanners worden uit onderzoek niet aanbevolen om te gebruiken in de hernia behandeling.

 

5. Pak de oorzaak aan

Een goede behandeling legt verder het accent op de risicofactoren die kunnen zorgen voor lage rugpijn en een hernia pak de oorzaak van het probleem aan. Zowel lichamelijk factoren zoals je lichaamshouding, fysieke gesteldheid als psychosociale factoren zijn hier van belang. Heb geen angst voor bewegen en neem de juiste stappen zoals hierboven al beschreven staan.

 

Houd in gedachte dat over het algemeen 75% herstelt binnen 3 maanden waarbij de hernia spontaan kan herstellen en terug vormen. Om te voorkomen dat de hernia klachten aanblijven is het noodzakelijk om de oorzaak van je lage rugpijn aan te pakken! Deze aanbevelingen zijn gedaan op basis van wetenschappelijke literatuur en aanbevelingen vanuit de beroepsgroep fysiotherapie.

 

Waardevolle informatie?

Heb je wat gehad aan deze informatie? Dan kan ik het erg waarderen als je even een Like achterlaat 😉 ! Heb je nog vragen? Laat dan even een reactie achter op onderstaand formulier.

 

Meer weten over een hernia? Volg de onderstaande links!

 

Bronnen:

  1. J. Awad, R. Moskovich, Lumbar dics herniations:surgical versus nonsurgical treatment. Clin Orthop Relat Res. 2006 Feb 443; 183-97. 
  2. W. Jacobs, M. van Tulder, M. Arts, S. Rubinstein, M. van Middelkoop, R. Ostelo, A. Verhagen, B. Koes, W. Peu, Surgery versus conservative management of sciatica due to a lumbar herniated disc: a systematic review. Eur Spine J (2011) 20:513–52.
  3. Conceptrichtlijn Lumbosacraal Radiculair Syndroom. 2008, Nederlandse Vereniging voor Neurologie

 

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek “De Lage Rugpijn Herstel Methode”. In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).


Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Wacht niet langer! Vul je naam en email in en ontvang de eerste stap om van je lage rugpijn af te komen!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Hernia Behandeling

Plaats een reactie


*