headershadow

Latest Blogposts

Lage Rugpijn Uitstraling Been?! Wat Heb Ik?

 

Lage rugpijn uitstraling been kan voorkomen door verschillende oorzaken. Het belangrijkst is dat je kan uitsluiten dat je uitstraling hebt in je been door een hernia. Maar hoe maak je onderscheid tussen en hernia en lage rugpijn?!

Uitstralende pijnklachten bij lage rugpijn in het been komen veelvuldig voor. Het is echter de type pijn, locatie waar het zich uit en bijkomende kenmerken die aangeven wat de oorzaak van de uitstralende beenpijn is.
 

Lage rugpijn uitstraling been

De oorzaak van de lage rugpijn met uitstraling in het been kan dus komen door verschillende oorzaken en structuren. Je kan de mogelijke oorzaken voor uitstralende grotendeels indelen in drie structuren die bestaan uit je;

  1. Spieren
  2. Zenuwen
  3. Gewrichten

 

#1 Spieren

Op het moment dat spieren gespannen zijn kunnen ze zorgen voor spanningspunten in de spier. Die spanningspunten in de spier staan ook wel bekend als spierknopen en triggerpoints. Deze verharding in de spier kunnen aanvoelen als een knoop of streng en triggeren de herkenbare pijn die kan uitstralend naar andere gebieden.

Het uitstralen of projecteren van pijn op een andere plek dan waar zich het triggerpoint bevindt noemen we reffered pain. Gerefereerde pijn die de pijn projecteert in een nader gebied dan waar de bron van de pijn zit.

Elke spier heeft zijn eigen reffered pain gebied en zo kunnen er meerdere spieren rondom de lage rug verantwoordelijk zijn voor de uitstraling de bil en het been.

 

Lage rugspieren

De lage rugspieren zorgen echter voornamelijk alleen voor pijnklachten in de lage rug, middenrug en eventueel in de bilregio. De drie voornaamste spieren die kunnen zorgen voor lage rugpijn en uitstraling in de bil zijn de;

Die namen zeggen je waarschijnlijk niks maar als je onderstaande afbeeldingen bekijkt kan je een indruk krijgen van de mogelijk pijn gebieden. Het X geeft de spierknoop of triggerpoint aan en de rode gebieden zijn de regio’s waar de pijn naartoe uit kan stralen.

 

 

Bilspieren

Waar zich echter vaak triggerpoints ontwikkelen bij lage rugpijn is in de bilspieren. De bilspieren kunnen echter wel uitstraling in het been gevoel in sommige gevallen zelf tot in de kuit en buitenkant van het scheenbeen. De spieren die vaak gespannen zijn bij lage rugpijn en triggerpoints kunnen bevatten zijn onder andere;

  1. Gluteus Maximus
  2. Gluteus Medius
  3. Gluteus Minimus

Ook deze namen van de bilspieren zeggen de meeste niet zoveel. Dus ook voor deze spieren kan je met behulp van onderstaande afbeelding zien waar de spierknopen zich kunnen bevinden met de bijbehorende reffered pain gebieden.

 

 

Daarnaast kan een gespannen bil ook wel eens zorgen voor ischias klachten op basis van een Piriformis syndroom. Wil je daar meer over weten volg dan deze link over wat ischias klachten door het Piriformis syndroom zijn.

 

#2 Zenuwen

De ongetwijfeld bekendste en grootste oorzaak voor uitstralende klachten in het been door een zenuw is een hernia. Een hernia betekent vrij vertaald een uitpuiling en heeft laag in de rug betrekking op een uitpuiling van de tussenwervelschijf.

Pas op het moment dat de uitpuiling daadwerkelijk een zenuw irriteert of bedrukt kan het zorgen voor de uitstraling van pijn in het been. Dit is belangrijk om te weten voordat je bijvoorbeeld een Röntgenfoto of MRI laat maken, omdat het vooral de symptomen van een hernia zijn die bepalen of je door een hernia pijnklachten hebt.

 

Kenmerkende hernia symptomen

Uitstralende pijn in het been die verder gaat dan de knie is als eerste het belangrijkste kenmerk bij uitstraling in je been door een hernia. Omdat namelijk niet veel spieren zo ver reffered pain of hun pijn kunnen projecteren vindt daarmee al het eerste onderscheid plaats.

Daarnaast zijn er nog drie andere kenmerkende tekenen die je een indicatie voor een hernia kunnen geven. Deze drie andere kenmerkende tekenen voor een hernia zijn;

  1. Toename van pijn in het been bij hoesten, niezen en/of persen!
  2. Uitstralende pijn in het been is “schietend” van aard!
  3. Pijn in het been die erger is dan de pijn laag in de rug!

Hoe meer zich van de 4 hierboven genoemde tekenen zich voordoen hoe groter de kans is dat je uitstralende beenpijn wordt veroorzaakt door een hernia. Als hier sprake van is dan is het verstandig je lage rugpijn en uitstraling in je been door een neuroloog verder te laten onderzoeken.

 

Op welk niveau bevindt zich de hernia

Wanneer je een hernia hebt kan het ook nog erg verschillen waar de uitstraling in je been zich uit. Er kunnen namelijk verschillende zenuwwortels bedrukt of geïrriteerd worden aan de hand vanaf welk “niveau” de tussenwervelschijf uitpuilt.

Snap je het nog? Om het even te verduidelijken. Je wervelkolom bestaat uit op elkaar gestapelde wervels wat je kan vergelijken met stenen die je op elkaar zet. Bij je wervelkolom bevinden zich tussen de wervels tussenwervelschijven die zorgen voor de schokdemping en het mogelijk maken van je bewegingen.

Het is net als het cement wat je tussen de stenen stopt alleen is een tussenwervelschijf zacht en beweeglijk. Zo kan een tussenwervelschijf onder druk veranderen van vorm zoals je kan zien in onderstaande afbeelding.

 

 

Het is echter afhankelijk welke tussenwervelschijf uitpuilt naar achter waar de uitstralend pijn zich zal gaan uiten. Het de lage rug wordt ook wel aangeduid als de lendenwervelkolom en het heiligbeen als de sacrale wervelkolom.

De meest voorkomende plaatsen van een hernia is tussen je 4e en 5e lendenwervel (L4-L5) plus tussen je 5e lendenwervel en 1e sacrale wervel (L5-S1). Dit geeft een bepaalde uitstralende pijn en sensatie die verloopt volgens een vast gesteld bied zoals hieronder afgebeeld.

 

Lage Rugpijn Uitstraling Been

 

#3 Gewrichten

De beschrijving van uitstralende pijn op basis van de gewrichten laat ik buiten de beschrijving in dit artikel. Dat komt omdat het enige gewricht wat kan zorgen voor direct uitstraling in het been is het heupgewricht.

Ondanks dat je door een versleten heupgewricht of klachten aan je heup ook lage rugpijn en uitstraling in het been kan hebben geeft het een heel duidelijk anders klachtenbeeld. De voorgaande twee structuren zijn vele malen meer interessant voor de uitstraling in het been ten gevolge van lage rugpijn.

 

Lage rugpijn uitstraling been

Is het je duidelijk hoe je nu onderscheid kan maken tussen verschillende vormen van uitstraling in je been in combinatie met lage rugpijn? Het belangrijkste onderscheid bevindt zich tussen de oorzaak van de uitstralende pijn door een hernia of door de spierknopen in voornamelijk je bilspieren.

Uitsluiten van een hernia kan dus door de kenmerkende symptomen te beoordelen, maar je kan dat ook doen door het uitvoeren van een screening van je lage rug. Op het moment dat je kan uitsluiten dat er een hernia verantwoordelijk is voor je lage rugpijn kan je gericht gaan starten met een behandeling voor je lage rugpijn!

 

Ik hoor graag of je iets hebt gehad aan deze informatie! Laat een reactie onderaan deze pagina of geef het bericht een Like 😉

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Wacht niet langer! Vul je naam en email in en ontvang de eerste stap om van je lage rugpijn af te komen!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

20 reacties op “Lage Rugpijn Uitstraling Been?! Wat Heb Ik?


Comment author said

Door Vuegen Willy op 6 juli 2016 om 13:34

wat moet doen tegen die pijn in mijn volldig been ik kan daar s nachts niet van slapen en moet toch een oplossing zijn van pijn weg te krijgen

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 8 oktober 2016 om 11:26

Beste Vuegen,

Het is goed om duidelijk te krijgen wat de oorzaak van de uitstralende pijn in het been is. Wanneer die bekend is zal er gerichte therapie, adviezen en oefeningen gegeven kunnen worden.

Mvg Bastin

 

Comment author said

Door Errol Edsel Engelhart op 7 juli 2016 om 20:03

Heb een rug vernauwing ,6jaargeleden opperatsie nog heel veel pijn ,ben al voor 2dopienie geweest ,ze willen niet opereren zit veel risieco ,en die pijn gaan niet over zei de dokter

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 8 oktober 2016 om 11:25

Beste Errol,

Bedankt voor je reactie.

Met vernauwing bedoel je een stenose? De prognose daarvoor is anders dan bij een hernia, maar zijn nog wel wat opties. Opereren wordt inderdaad niet snel gedaan vanwege de risico op complicaties. Pijnbehandeling, Fysiotherapie zijn opties die kunnen zorgen voor pijnverlichting.

Vaak kunnen de klachten door belasting worden verergerd waar een verhouding tussen belasting-belastbaarheid essentieel zal zijn.

Mvg Bastin

 

Comment author said

Door Alice op 21 maart 2017 om 21:21

Risico op complicaties? Ik word in april geopereerd aan een stenose (L4/L5) omdat een operatie uiteindelijk onvermijdelijk zou zijn vlgs de Neurochirurg. Mij is verteld dat de risico's niet groot zijn. 1% zelfs maar... en 70-80% kans op slagen. Geen kans op zwakke rug (waar ik bang voor was/ben). Ik vind het sowieso lastig dat de een iets anders beweert dan de ander. Zo denkt de fysio dat ik naast de stenose ook hinder heb van het piriformis syndroom terwijl de neurochirurg meent dat dit syndroom niet bestaat. Hoe verwarrend allemaal!

 

Comment author said

Door jan op 22 juli 2017 om 11:05

NL?

 

Comment author said

Door Marco Linnenbank op 23 oktober 2016 om 09:40

Ik heb pijn in mijn onderrug bij mijn SRI gewrichten en eromheen , het straalt uit naar bovenbenen voorkant.
Ook is er geconstateerd dat mijn onderrugwervels aan verzakken zijn.
Ik ben bij nu voor de 2de keer bij een Chinese fysiotherapeut die oefeningen en een massage en drukken op spieren heeft gegeven, nu heb ik nog meer last van bovenbenen (pijn/brandig) en onderrug pijn.
Hoe komt dat?

Kunt u dit aan mij vertellen via mijn Hotmail a.u.b.
Met vriendelijke groet,
Marco.

 

Comment author said

Door yvonne op 28 november 2016 om 19:32

Heb pijn in de rug met uitstraling naar de benen atrose

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 17 december 2016 om 12:08

Beste Yvonne,

Het is denk ik goed om te weten dat artrose "an sich" niet hoeft te zorgen voor uitstralende beenpijn. Wanneer je echt pijn hebt in je been wat uitstraalt voorbij je knie dan zou er sprake kunnen zijn dat een zenuw geïrriteerd is. Die irritatie kan vanuit meerdere locaties komen, zowel je rug al je bil. Daarnaast is het goed om te weten dat de mate van artrose niet samenhangt met een bepaalde mate van pijn. Sterker nog, er blijkt uit onderzoek dat er veel mensen zijn die artrose hebben in de rug zonder enige mate van lage rugpijn.

Vanuit dat oogpunt is het goed om te weten dat er altijd voor jezelf beïnvloedbare factoren zijn om je rugpijn beter te krijgen!

Mvg Bastin

 

Comment author said

Door mariette op 11 februari 2017 om 17:12

al vele jaren en vele dokters gedaan en nooit diagnose of hulp gekregen
lage rugpijn aan linkerzijde, uitstralend naar bovenbeen en zo naar voorkant tot aan voet, regelmatig verkrampt.
wat ik al 30 jaar als oplossing krijg is; rust nemen, wel neem nu eindelijk toch maar eens rust, al 3 maanden en het is enkel erger geworden, dus zal maar terug beginnen werken zeker.

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 10 september 2017 om 13:18

Beste Mariette,

Bijzonder dat je in al die tijd nog geen specifieke diagnostiek en behandeling hebt gekregen. Ben je al bij een gespecialiseerde therapeut geweest op het gebied van rugpijn? Ondanks dat "lage rugpijn" vaak geen specifieke oorzaak heeft vanuit anatomisch oogpunt is vaak wel goed te ontdekken waar eventuele obstructies in de rug kunnen zitten.

Daarnaast zou je vaak wel een gericht plan kunnen maken aan wat je kan doen. Naast alleen maar rust nemen. Heb je ook al andere dingen geprobeerd?

Mvg Bastin

 

Comment author said

Door evelien kronemeyer op 21 maart 2017 om 21:13

Sinds een paar dagen heb ik al een beetje last van mijn onderrug, vandaag zelfs niet kunnen werken hierdoor. De pijn straalt vandaag uit tot aan de zijkant van mijn linkerscheenbeen, net onder de knie. De rugpijn zit ook meer links onderin. Nu heb ik een aantal maanden geleden een slijmbeursontsteking aan mijn linkerheup gehad, 2 dagen niet kunnen lopen en daarna een behoorlijke tijd met kruk en heb er nog steeds een beetje last van. Ik val dus duidelijk in de niet nader omschreven groep. Ik loop de hele dag (verkoper tuinmeubelen), dus ik begrijp dat ik gewoon wat meer rust moet nemen. Dit was zo'n beetje de geschiedenis. Nu heb ik een vraag: sinds een paar weken heb ik af en toe een zeer pijnlijke kramp in mijn linkerscheenbeen gehad, is dit op de 1 of andere manier gerelateerd? Als een soort voorbode misschien?
mvg evelien

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 10 september 2017 om 13:20

Beste Evelien,

Bedankt voor je reactie en verhaal.

Het kan zijn dat je uitstralende pijn icm kramp hebt vanuit je rugklachten. Dit zou over moeten gaan als je rug weer los komt. Als je beenpijn en kramp ook veranderd in combinatie met je rugklachten is de link snel gelegd.

Mvg Bastin

 

Comment author said

Door y op 28 april 2017 om 09:09

Ik heb eerder hernia gehad en ben ook geopereerd de 2e en er meer kon operatie niet omdat het te risicovol was omdat de hernia in het litteken weefsel dat van de 1e herniaoperatie deze hernia dat steeds opL5S1 deze keer zit u de pijn voornamelijk links dus aan de andere kant dan de jaren daarvoor ik kan niet zitten alleen plat op mn rug liggen .als ik naar de wc niet wordt ik ondersteund en na opstaan van toilet schiet er enorme pijn in onderrug links waardoor ik niet meer kan lopen ik heb pijnstillers maar ik lig al bijna een wel op bed ik weet niet wat ik heb de huisarts is niet langs geweest en Gert medicijnen waarschijnlijk kan zij een diagnose door de telefoon maken ...nu de pijnstillers niet werken in ik er steeds slechter aan toe ben misselijk van de medicijnen steeds meer pijn en nu ook niet kunne plassen en ontlasting maar heb komt er nog niemand die heb ik zelf ziekenhuis gebeld volgens neuroloog zou ik naar de SEH moeten liggend vervoerd worden met b ambulance voor patiënten die liggend vervoerd moeten worden alleen kan de husarts dit regelen en dat gebeurt niet dus dat niet ik dan nu nog doen

 

Comment author said

Door Susan warnas op 10 juni 2017 om 12:24

11 februari ben ik gevallen op mijn billen ,eerste 2 dagen erge pijn daarna iets minder,ik heb nu pijn in mijn linkerbeen maar het is voornamelijk een zwaar moe en trekkend gevoel,ik kan nu ongeveer 10 minuten lopen.Ik heb een hond en daar moet ik regelmatig mee naar buiten en dus ben ik stukjes gaan fietsen.Ben bij de fysiotherapeut geweest en als zij mijn rug behandelde ging het iets beter maar na 2 keer merkte ik niets meer.Röntgenfoto gemaakt en geen scheurtjes te zien, de huisarts heeft gezegd dat ik naar de revalidatiearts moet.Ik probeer informatie te vinden op internet want ik wil heel graag weten wat ik heb en of de klachten vanuit mijn rug komen.Als ik op mijn fiets ga zitten heb ik last van mijn stuitje,met fietsen heb ik geen last van mijn been,lopen en staan is moeilijk.Met vriendelijke groet Susan

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 10 september 2017 om 13:23

Beste Susan,

Bedankt voor je reactie en verhaal.

Het lijkt me verstandig op basis van je verhaal dat je jouw rug en bekken goed laat onderzoeken door een manueel therapeut. Die zou op basis van je verhaal en specifiek onderzoek kunnen vertellen waar je pijn vandaan komt. Omdat je gevallen bent is het lastig om alleen aan de hand van je verhaal een conclusie te kunnen geven.

Mvg Bastin

 

Comment author said

Door Carin Koenes op 5 augustus 2017 om 11:34

Ik heb ook sinds enige tijd pijn laag in de rug en wat uitstraalt naar de boven benen kan me ook haast niet bukken heb allerlei medicijnen gekregen ben al door een scan geweest voor de rug en hoofd niets gevonden ik ben radeloos zoveel pijn hoe kan een mens dit volhouden kan iemand mij vertellen wat ik nog kan doen kan alles met pijn en moeite doen soms denk ik als wakker wordt laat me maar slapen en niet meer wakker worden.

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 7 september 2017 om 19:31

Beste Carin,

Bedankt voor je reactie.

Als ze geen specifieke oorzaak en link kunnen leggen vanuit je rug op basis van een scan is dat een goed teken! Nu is het echter zoeken naar hoe je jouw klachten weer beter kunt krijgen. Er zijn verschillende dingen die je kan doen bij rugpijn met uitstraling in je been. Heb je dit artikel al eens van mij gelezen;

http://lagerugpijnfysio.nl/19-tips-wat-te-doen-bij-rugpijn/

Dit geeft je wellicht wat meer inzichten.

Hoor graag of je hier wat aan hebt.

Mvg Bastin Hofman

 

Comment author said

Door Van Endert Heidi op 9 oktober 2017 om 16:56

Ik ben al een maand thuis met osteofytose in de onderrug, heb ook een scan gehad en daar is ook op te zien dat ik discusbulging heb,tintelingen in het rechter been bovenaan, moet 8nov nog een zenuwtest laten doen,maar de pijn blijft

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 25 november 2017 om 11:17

Beste Heidi,

Goed dat je jouw klachten verder laat onderzoeken. Artrose, osteofytose en discusbulging hoeft niet per se voor klachten te zorgen. Wanneer dit wel zo is geeft dit vaak specifieke symptomen. Had je toevallig mijn informatie pagina over een hernia al eens gezien? Wellicht fijn als aanvullende informatie.

http://lagerugpijnfysio.nl/lagerugpijn/hernia/

Succes.

Mvg Bastin Hofman

 

Plaats een reactie


*