headershadow

Latest Blogposts

Lage Rugpijn Uitstraling Been?! Wat Heb Ik?

 

Lage rugpijn uitstraling been kan voorkomen door verschillende oorzaken. Het belangrijkst is dat je kan uitsluiten dat je uitstraling hebt in je been door een hernia. Maar hoe maak je onderscheid tussen en hernia en lage rugpijn?!

Uitstralende pijnklachten bij lage rugpijn in het been komen veelvuldig voor. Het is echter de type pijn, locatie waar het zich uit en bijkomende kenmerken die aangeven wat de oorzaak van de uitstralende beenpijn is.
 

Lage rugpijn uitstraling been

De oorzaak van de lage rugpijn met uitstraling in het been kan dus komen door verschillende oorzaken en structuren. Je kan de mogelijke oorzaken voor uitstralende grotendeels indelen in drie structuren die bestaan uit je;

  1. Spieren
  2. Zenuwen
  3. Gewrichten

 

#1 Spieren

Op het moment dat spieren gespannen zijn kunnen ze zorgen voor spanningspunten in de spier. Die spanningspunten in de spier staan ook wel bekend als spierknopen en triggerpoints. Deze verharding in de spier kunnen aanvoelen als een knoop of streng en triggeren de herkenbare pijn die kan uitstralend naar andere gebieden.

Het uitstralen of projecteren van pijn op een andere plek dan waar zich het triggerpoint bevindt noemen we reffered pain. Gerefereerde pijn die de pijn projecteert in een nader gebied dan waar de bron van de pijn zit.

Elke spier heeft zijn eigen reffered pain gebied en zo kunnen er meerdere spieren rondom de lage rug verantwoordelijk zijn voor de uitstraling de bil en het been.

 

Lage rugspieren

De lage rugspieren zorgen echter voornamelijk alleen voor pijnklachten in de lage rug, middenrug en eventueel in de bilregio. De drie voornaamste spieren die kunnen zorgen voor lage rugpijn en uitstraling in de bil zijn de;

Die namen zeggen je waarschijnlijk niks maar als je onderstaande afbeeldingen bekijkt kan je een indruk krijgen van de mogelijk pijn gebieden. Het X geeft de spierknoop of triggerpoint aan en de rode gebieden zijn de regio’s waar de pijn naartoe uit kan stralen.

 

 

Bilspieren

Waar zich echter vaak triggerpoints ontwikkelen bij lage rugpijn is in de bilspieren. De bilspieren kunnen echter wel uitstraling in het been gevoel in sommige gevallen zelf tot in de kuit en buitenkant van het scheenbeen. De spieren die vaak gespannen zijn bij lage rugpijn en triggerpoints kunnen bevatten zijn onder andere;

  1. Gluteus Maximus
  2. Gluteus Medius
  3. Gluteus Minimus

Ook deze namen van de bilspieren zeggen de meeste niet zoveel. Dus ook voor deze spieren kan je met behulp van onderstaande afbeelding zien waar de spierknopen zich kunnen bevinden met de bijbehorende reffered pain gebieden.

 

 

Daarnaast kan een gespannen bil ook wel eens zorgen voor ischias klachten op basis van een Piriformis syndroom. Wil je daar meer over weten volg dan deze link over wat ischias klachten door het Piriformis syndroom zijn.

 

#2 Zenuwen

De ongetwijfeld bekendste en grootste oorzaak voor uitstralende klachten in het been door een zenuw is een hernia. Een hernia betekent vrij vertaald een uitpuiling en heeft laag in de rug betrekking op een uitpuiling van de tussenwervelschijf.

Pas op het moment dat de uitpuiling daadwerkelijk een zenuw irriteert of bedrukt kan het zorgen voor de uitstraling van pijn in het been. Dit is belangrijk om te weten voordat je bijvoorbeeld een Röntgenfoto of MRI laat maken, omdat het vooral de symptomen van een hernia zijn die bepalen of je door een hernia pijnklachten hebt.

 

Kenmerkende hernia symptomen

Uitstralende pijn in het been die verder gaat dan de knie is als eerste het belangrijkste kenmerk bij uitstraling in je been door een hernia. Omdat namelijk niet veel spieren zo ver reffered pain of hun pijn kunnen projecteren vindt daarmee al het eerste onderscheid plaats.

Daarnaast zijn er nog drie andere kenmerkende tekenen die je een indicatie voor een hernia kunnen geven. Deze drie andere kenmerkende tekenen voor een hernia zijn;

  1. Toename van pijn in het been bij hoesten, niezen en/of persen!
  2. Uitstralende pijn in het been is “schietend” van aard!
  3. Pijn in het been die erger is dan de pijn laag in de rug!

Hoe meer zich van de 4 hierboven genoemde tekenen zich voordoen hoe groter de kans is dat je uitstralende beenpijn wordt veroorzaakt door een hernia. Als hier sprake van is dan is het verstandig je lage rugpijn en uitstraling in je been door een neuroloog verder te laten onderzoeken.

 

Op welk niveau bevindt zich de hernia

Wanneer je een hernia hebt kan het ook nog erg verschillen waar de uitstraling in je been zich uit. Er kunnen namelijk verschillende zenuwwortels bedrukt of geïrriteerd worden aan de hand vanaf welk “niveau” de tussenwervelschijf uitpuilt.

Snap je het nog? Om het even te verduidelijken. Je wervelkolom bestaat uit op elkaar gestapelde wervels wat je kan vergelijken met stenen die je op elkaar zet. Bij je wervelkolom bevinden zich tussen de wervels tussenwervelschijven die zorgen voor de schokdemping en het mogelijk maken van je bewegingen.

Het is net als het cement wat je tussen de stenen stopt alleen is een tussenwervelschijf zacht en beweeglijk. Zo kan een tussenwervelschijf onder druk veranderen van vorm zoals je kan zien in onderstaande afbeelding.

 

 

Het is echter afhankelijk welke tussenwervelschijf uitpuilt naar achter waar de uitstralend pijn zich zal gaan uiten. Het de lage rug wordt ook wel aangeduid als de lendenwervelkolom en het heiligbeen als de sacrale wervelkolom.

De meest voorkomende plaatsen van een hernia is tussen je 4e en 5e lendenwervel (L4-L5) plus tussen je 5e lendenwervel en 1e sacrale wervel (L5-S1). Dit geeft een bepaalde uitstralende pijn en sensatie die verloopt volgens een vast gesteld bied zoals hieronder afgebeeld.

 

Lage Rugpijn Uitstraling Been

 

#3 Gewrichten

De beschrijving van uitstralende pijn op basis van de gewrichten laat ik buiten de beschrijving in dit artikel. Dat komt omdat het enige gewricht wat kan zorgen voor direct uitstraling in het been is het heupgewricht.

Ondanks dat je door een versleten heupgewricht of klachten aan je heup ook lage rugpijn en uitstraling in het been kan hebben geeft het een heel duidelijk anders klachtenbeeld. De voorgaande twee structuren zijn vele malen meer interessant voor de uitstraling in het been ten gevolge van lage rugpijn.

 

Lage rugpijn uitstraling been

Is het je duidelijk hoe je nu onderscheid kan maken tussen verschillende vormen van uitstraling in je been in combinatie met lage rugpijn? Het belangrijkste onderscheid bevindt zich tussen de oorzaak van de uitstralende pijn door een hernia of door de spierknopen in voornamelijk je bilspieren.

Uitsluiten van een hernia kan dus door de kenmerkende symptomen te beoordelen, maar je kan dat ook doen door het uitvoeren van een screening van je lage rug. Op het moment dat je kan uitsluiten dat er een hernia verantwoordelijk is voor je lage rugpijn kan je gericht gaan starten met een behandeling voor je lage rugpijn!

 

Ik hoor graag of je iets hebt gehad aan deze informatie! Laat een reactie onderaan deze pagina of geef het bericht een Like 😉

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Vul je naam en email is en ontvang direct de gratis screening!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

7 reacties op “Lage Rugpijn Uitstraling Been?! Wat Heb Ik?


Comment author said

Door Vuegen Willy op 6 juli 2016 om 13:34

wat moet doen tegen die pijn in mijn volldig been ik kan daar s nachts niet van slapen en moet toch een oplossing zijn van pijn weg te krijgen

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 8 oktober 2016 om 11:26

Beste Vuegen,

Het is goed om duidelijk te krijgen wat de oorzaak van de uitstralende pijn in het been is. Wanneer die bekend is zal er gerichte therapie, adviezen en oefeningen gegeven kunnen worden.

Mvg Bastin

 

Comment author said

Door Errol Edsel Engelhart op 7 juli 2016 om 20:03

Heb een rug vernauwing ,6jaargeleden opperatsie nog heel veel pijn ,ben al voor 2dopienie geweest ,ze willen niet opereren zit veel risieco ,en die pijn gaan niet over zei de dokter

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 8 oktober 2016 om 11:25

Beste Errol,

Bedankt voor je reactie.

Met vernauwing bedoel je een stenose? De prognose daarvoor is anders dan bij een hernia, maar zijn nog wel wat opties. Opereren wordt inderdaad niet snel gedaan vanwege de risico op complicaties. Pijnbehandeling, Fysiotherapie zijn opties die kunnen zorgen voor pijnverlichting.

Vaak kunnen de klachten door belasting worden verergerd waar een verhouding tussen belasting-belastbaarheid essentieel zal zijn.

Mvg Bastin

 

Comment author said

Door Marco Linnenbank op 23 oktober 2016 om 09:40

Ik heb pijn in mijn onderrug bij mijn SRI gewrichten en eromheen , het straalt uit naar bovenbenen voorkant.
Ook is er geconstateerd dat mijn onderrugwervels aan verzakken zijn.
Ik ben bij nu voor de 2de keer bij een Chinese fysiotherapeut die oefeningen en een massage en drukken op spieren heeft gegeven, nu heb ik nog meer last van bovenbenen (pijn/brandig) en onderrug pijn.
Hoe komt dat?

Kunt u dit aan mij vertellen via mijn Hotmail a.u.b.
Met vriendelijke groet,
Marco.

 

Comment author said

Door yvonne op 28 november 2016 om 19:32

Heb pijn in de rug met uitstraling naar de benen atrose

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 17 december 2016 om 12:08

Beste Yvonne,

Het is denk ik goed om te weten dat artrose "an sich" niet hoeft te zorgen voor uitstralende beenpijn. Wanneer je echt pijn hebt in je been wat uitstraalt voorbij je knie dan zou er sprake kunnen zijn dat een zenuw geïrriteerd is. Die irritatie kan vanuit meerdere locaties komen, zowel je rug al je bil. Daarnaast is het goed om te weten dat de mate van artrose niet samenhangt met een bepaalde mate van pijn. Sterker nog, er blijkt uit onderzoek dat er veel mensen zijn die artrose hebben in de rug zonder enige mate van lage rugpijn.

Vanuit dat oogpunt is het goed om te weten dat er altijd voor jezelf beïnvloedbare factoren zijn om je rugpijn beter te krijgen!

Mvg Bastin

 

Plaats een reactie


*