headershadow

Latest Blogposts

Lage Rugpijn Buikpijn! Wat is de relatie?

 

Lage rugpijn buikpijn op hetzelfde moment?! Kan er een  relatie bestaan tussen lage rugpijn en buikpijn?! Kenmerkende symptomen van buikpijn zouden je lage rugpijn kunnen verklaren!

De kans dat je een andere oorzaak van buikpijn hebt dan dat het uit je ingewanden is niet heel groot. De enige bewegingsgerelateerde oorzaak van pijn rondom je buikregio is door een verrekking of scheur van de buikspier of heup lendenspier.

Is dit niet het geval? Dan is de kans groot dat de pijn in je buik wordt gevormd door je inwendige organen. Je kan je daarbij wel afvragen of die inwendige organen ook zorgen voor je lage rugpijn.
 

Lage rugpijn buikpijn en je inwendige organen

Een andere benaming voor je ingewanden is ook wel “visceraal”. Misschien heb je wel eens je buikvet laten meten? Of was je er benieuwd naar? Je buikvet wordt ook wel gemeten als het vet rondom je organen, wat de slechtste plek is voor vetophoping, en wordt beschreven als “visceraal vet”.

Wanneer een orgaan geïrriteerd of ontstoken is zal je dat niet direct voelen op de plek waar dit orgaan zich bevindt. Je organen projecteren namelijk hun pijn op de huid en dat kan op een andere plek zijn dan waar ze zich bevinden.

Één van die plekken is de lage rug. Aangezien er meerdere organen zich in je ingewanden bevinden kunnen ook verschillende organen verantwoordelijk zijn voor pijn rondom de lage rug.

 

Gerefereerde lage rugpijn buikpijn

Gerefereerde pijn of ook wel het projecteren van pijn in een ander gebied dan waar zich de bron van de pijn bevindt wordt ook wel “reffered pain” genoemd.

Een voorbeeld die veel mensen wel kennen is dat je pijn op je borst, in je nek en uitstralend in je linker arm kan krijgen bij hart problemen. Je hart kan dus de plek op de borst waar je hart zich bevindt reffered pain geven in je nek en linker arm.

 

Lage Rugpijn Buikpijn

 

Elk orgaan heeft zo zijn eigen reffered pain gebied. Zo kunnen er ook een aantal organen verantwoordelijk zijn voor de combinatie van lage rugpijn en buikpijn. Onderstaand plaatje laat de bekende plekken van reffered pain zien van je ingewanden.

 

Onderscheid maken tussen lage rugpijn buikpijn

Er is één groot onderscheid dat je kan maken tussen lage rugpijn en buikpijn. Wanneer je “gewone” lage rugpijn hebt door overbelasting van je rug zal je pijn altijd bewegingsafhankelijk zijn.

Dat wil zeggen dat je lage rugpijn verminderd of verergerd door beweging. Als het in je rug is geschoten herken je ook wel dat wanneer je op wilt staan uit een stoel, je om wilt draaien in bed dat je rug niet helemaal meewerkt. Daarnaast is lage rugpijn te herkennen aan een aantal kenmerkende symptomen.

Heb je lage rugpijn door een irritatie van één of meer van je organen zal de pijn laag in je rug niet specifiek bewegingsafhankelijk zijn. Als je bijvoorbeeld iets “verkeerds” hebt gegeten maakt het niet uit hoe je beweegt, je buikpijn en eventuele rugpijn zal er niet door veranderen. Daarnaast geven je organen ook andere kenmerken en symptomen op het moment dat ze geïrriteerd zijn.

 

Symptomen en kenmerken bij buikpijn

Het uitvragen van klachten aan de organen noemen we ook wel “Tractus Anamnese”. Bij het uitvragen van klachten aan de lage rug en buik spreken we ook wel van de “Tractus Digestivus”. Het zijn ook wel de organen waar het voedsel langsloopt.

Klinkt misschien allemaal lastig en onbekend, makkelijk gezegd heb je naast je lage rugpijn en buikpijn ook van één van de onderstaande symptomen? Dan is een relatie tussen je lage rugpijn, buikpijn en je organen zeer waarschijnlijk.

 • Verminderde eetlus
 • Slikklachten
 • Zuurbranden
 • Braken
 • Opboeren
 • Voedselintoleratie
 • Misselijkheid
 • Problemen met je ontlasting (kleur, consistentie, bloed, frequentie)
 • Geelzucht

 

Lage rugpijn buikpijn en je nieren

Een orgaan wat buiten de symptomen en kenmerken van hierboven valt zijn je nieren. Je nieren behoren namelijk niet tot de organen waar je voedsel langsloopt .

Het uitvragen van klachten aan je nieren behoort ook wel tot de “Tractus Urogenitalis”. Wat bekend staat als het uitvragen van klachten aan de nieren, urinewegen en geslachtsorganen.

De reden dat het goed is om te beoordelen of je nieren goed functioneren kan je al zien aan onderstaande afbeelding. Misschien was het je al opgevallen dat je nieren zowel een pijn kunnen geven in je buik en lage rug regio.

 

Lage Rugpijn Buikpijn

 

Verminderd functioneren van je nieren kan je herkennen aan;

 • Pijnlijk plassen
 • Veranderde frequentie plassen
 • Hoeveelheid van urine
 • Kleur van je urine (bloed of donkergeel)
 • Urinestraal
 • Nadruppelen
 • Seksueel functioneren

 

Herken je één van de bovenstaande klachten en is je lage rugpijn niet bewegingsafhankelijk. Dan is het zeer waarschijnlijk dat je één van je organen niet goed functioneert en zorgt voor de lage rugpijn en/of buikpijn.

Het is dan uiteraard verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Twijfel je echter nog of je “gewone” lage rugpijn hebt dan kan je door het doen van een eenvoudige screening andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld een hernia, uitsluiten.

 

Waardevolle informatie?!

Vond je deze informatie waardevol? Dan zou ik het op prijs stellen als je op de “Like” button links in het scherm klikt 😉

 

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Wacht niet langer! Vul je naam en email in en ontvang de eerste stap om van je lage rugpijn af te komen!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

8 reacties op “Lage Rugpijn Buikpijn! Wat is de relatie?


Comment author said

Door Alie lucas op 24 februari 2016 om 21:24

Ik heb pijn in mijn buik en rug ik denken dat het iets met mijn nieren heeft te maken.dokter doet niets

 

Comment author said

Door Lyla op 3 maart 2016 om 20:48

Super bedankt hier heb ik echt iets aan!

 

Comment author said

Door Anita Brouwer van Rijnstra op 17 november 2016 om 17:08

Ik herken wel het een en ander, maar weet nog niet wat er mee aan te vangen. mijn huisarts zegt dat het door de narcose komt [ ben pas aan stembanden geopereerd]. Ik moet m.iv. heden 1 keer daags movicolon gebruiken, hoop dat het mij gaat helpendaar ik iedere dag meer pijn heb.

U in ieder geval bedankt voor de heldere uitleg.

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 17 december 2016 om 12:17

Beste Anita,

Dat zou goed kunnen. Daarnaast is bij het gebruik van medicatie verstandig om goed de bijsluiter te lezen op mogelijke bijwerkingen.

Succes ermee!

Mvg Bastin

 

Comment author said

Door Cornelia op 27 februari 2017 om 13:32

hallo,
ik heb pijnklachten in de onderrug tgv een Spondyolisis en daardoor vastzittende sacrum en lendenwervels. Sinds enige tijd krijg ik sterke steken rondom blaas en enddarm. Gyn onderzoek, echo van de blaas en onderbuik en nu volledig onderzoek door osteopaath hebben geen afwijkingen gebracht. Alles soepel van binnen.
Mijn rug wordt erger door belasting, de steken kunnen echter ook zomaar zittend ontstaan. Het zijn momenten, dan ook meteen weer weg. Ik heb het vermoeden dat het door een zenuw kan komen die in dat gebied zit en bekneld raakt door houding en ruggebruik.
Ik probeer door rekken en allerlei bewegingen de steken weg te krijgen. Heeft u een suggestie?

 

Comment author said

Door Martha op 19 september 2017 om 08:10

Mijn man is eigenlijk, na een darmoperatie, diverticulitus, regelmatig aan de diarree. Nu heeft hij lage rugpijn en buikpijn kan moeilijk naar de wc. Als hij naar de wc kan en is geweest, is de pijn een stuk minder.
Heeft u een idee wat dit zou kunnen zijn?

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 28 september 2017 om 16:56

Beste Martha,

Bedankt voor je reactie.

Het lijkt erop dat de buikpijn en rugpijn een duidelijke verband met elkaar houden. Dat doet vermoeden dat er een relatie bestaat
het functioneren van de organen en de rugpijn. Als dit het geval is raad ik aan om zijn klachten te laten beoordelen en onderzoeken
door een arts. Dat valt buiten mijn domein als fysio-manueel therapeut.

Mvg Bastin Hofman

 

Plaats een reactie


*