Hoe Voorkom je Rugklachten? 7 Feiten op een Rijtje!
07 september 2014 
3 min. leestijd

Hoe Voorkom je Rugklachten? 7 Feiten op een Rijtje!

Hoe voorkom je rugklachten is niet alleen een interessant onderwerp, maar zeker ook een haalbaar doel! Welke dingen moet je nou juist wel of niet doen om rugklachten te voorkomen? Ik heb 7 feiten voor je op een rijtje gezet!

Voorkomen is beter dan genezen!

Aangezien voorkomen beter is dan genezen zou het mooi zijn dat je alle kennis en kunde in huis hebt om dit voor elkaar te krijgen. Nou blijkt echter dat heel veel mensen zijn die wel eens last van hun rug krijgen. Met behulp van deze feiten kan je de kans op het ontstaan van pijn in je rug in ieder geval al verminderen.

De onderstaande feiten heb ik geschreven op basis van wetenschappelijk onderzoek waarvan de bron onderaan het artikel vermeld staat. Daarnaast passen deze feiten bij mijn mening over lage rugpijn en sluiten ze aan bij mijn filosofie over het voorkomen en behandelen van lage rugpijn.

Hoe Voorkom je Rugklachten? 7 Feiten op een Rijtje!

  1. Ga sporten!

Het eerste wat je kan gaan doen om lage rugpijn te voorkomen is sporten! Sporten zorgt er niet alleen voor dat de kans op ziekteverzuim door lage rugpijn verlaagd, maar ook überhaupt de kans op het ontstaan van lage rugpijn verminderd. Wanneer je al last van je rug krijgt hebben mensen die sporten minder lang nodig om ervan te herstellen en is kans dat het bij hun terug komt kleiner.

  1. Win informatie in over Lage Rugpijn!

Het inwinnen van informatie en krijgen van voorlichting over lage rugpijn kan de kans op herhaling in de toekomst verminderen. Hierbij moet echter wel een kanttekening gemaakt worden over het soort informatie dat ingewonnen wordt. Omdat lage rugpijn ontstaat door een combinatie van factoren op lichamelijk, psychisch en sociaal vlak dient de voorlichting hierop gericht te zijn.

Alleen een verklaring van de pijn op basis van een mechanische verklaring wordt afgeraden. Dit heeft te maken met de gedachte dat er dan te veel op de symptomen en pijn wordt gefocust. Terwijl het juist zaak is om kennis te krijgen over de oorzaak van de lage rugpijn en verschillende factoren die daarvoor verantwoordelijk kunnen zijn.

  1. Pas je werk tijdelijk aan bij lage rugpijn!

Het tijdelijk aanpassen van je werkzaamheden ten gevolg van je lage rugpijn worden aanbevolen om eerdere werkhervatting te stimuleren. Dit kan inhouden dat je bijvoorbeeld tijdelijk halve dagen maakt in plaats van hele of dat je tijdelijk andere en/of lichtere werkzaamheden uitvoert .

Als het doel maar blijft om terug te keren naar je oude werkzaamheden en je hier gestaag weer naar toe werkt. Een ieder dient hier in zijn eigen situatie in overleg met zijn werkgever een passende oplossing voor te vinden.

  1. Koop geen onnodig duur matras voor je rug!

Er is geen duidelijk bewijs voor het adviseren van een bepaald matras of stoel. Dat wil dus zeggen dat het niet zo is dat mensen met een goedkoper, dunner, harder etc. matras een grotere kans hebben op het ontstaan van lage rugpijn. Wel is het slim om een matras of bed te hebben waar je ontspannen op slaapt, omdat het belangrijk is dat je uitgerust wakker wordt.

  1. Het is niet nodig om een APK te plannen voor je rug!

Er is geen bewijs dat het regelmatig laten manipuleren door een Manueel Therapeut of Chiropractor op regelmatige basis als een soort APK van het lichaam preventief werkt voor het ontstaan van lage rugpijn. Bij de behandeling van lage rugpijn kan het manipuleren een effectief middel zijn in het verminderen van de pijn en beperkingen. Maar dit is het geval wanneer je klachten hebt!

  1. Het ALLEEN aanpassen van je ergonomie is niet effectief!

Het veranderen van je werkhouding, zithouding of wel ergonomie op basis van enkel en alleen mechanische verklaringen wordt niet geadviseerd voor het voorkomen van lage rugpijn. Het vormt een belangrijk onderdeel in de preventie en behandeling, maar heeft als los onderdeel niet veel effect. In combinatie met andere factoren op zowel lichamelijk, psychisch en sociaal vlak blijkt het echter wel van grote waarde!

  1. Je hoeft ook geen brace aan te schaffen voor je rug

Een brace of andere vorm van ondersteuning voor je lage rug kan soms fijn aanvoelen, maar blijkt niet effectief in het voorkomen van lage rugpijn. Wanneer je goede informatie hebt ingewonnen over lage rugpijn zal je ook weten dat het noodzakelijk is om de oorzaak van het probleem aan te pakken om te komen tot een goed resultaat. Het dragen van een brace draagt daar niet aan bij en dat blijkt ook uit de literatuur!

Hoe voorkom je rugklachtenWeer een stuk wijzer over pijn laag in de rug! Wil meer mythes over lage rugpijn ontdekken dan raad ik je aan om een dit artikel van mij te lezen. Heb je vragen over dit onderwerp of zijn er nog dingen onduidelijk? Aarzel niet en stuur me een reactie in onderstaand formulier!

Bron: Kim Burton .How to prevent low back pain. Best Practise & Research Clinical Rheumatology. Vol 19. No 4. Pp 541-555. 2005

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis