headershadow

Latest Blogposts

Goede Houding Voor Gratis Grandioos Eeffect (Wat je nog niet wist!)

 

Dat een goede houding goed is voor je rug hoeft ik je waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Maar een goede houding blijkt meer dan alleen goed te doen voor je rug! Er is namelijk een (voor de meeste) onbekend grandioos effect van een goede houding!

 

Ben jij je bewust van je houding op het moment dat je dit bericht leest. Zit je met je tablet op de bank met een gebogen rug, of met je laptop over de keukentafel gehangen?! En let je wel eens op de lichaamshouding van anderen op het werk als je met ze praat of aanspreekt?!

Of je er bewust van bent of niet iedereen zal een oordeel geven over een ander persoon op basis van zijn of haar lichaamshouding. Je houding en lichaamstaal blijkt namelijk zeker bij andere een sterke eerste indruk wekken. Maar ik denk nog belangrijker, het geeft ook een sterke indruk op je eigen lichaam!

Ik zal je uitleggen wat ik bedoel…

 

Goede houding beoordelen van anderen

Vooral bij momenten van oordeel zoals bijvoorbeeld bij een sollicitatie gesprek, eerste ontmoeting tijdens een date zal onze non verbale communicatie een belangrijke rol spelen in de uitkomst van deze momenten.

Het is zelfs zo erg dat het uit onderzoek blijkt dat we op basis van het zien van een gezicht of uitdrukking in een paar seconden een politieke kandidaat kiezen. Bij non verbale communicatie zal ook jij waarschijnlijk naar anderen kijken ter beoordeling maar ook hoe anderen naar jouw kijken.

 

Invloed houding op je eigen lichaam

Maar vaak wordt echter vergeten, of is het niet bekend, dat je eigen non verbale communicatie ook invloed heeft op je eigen lichaam in je gedachten, gevoelens en fysiologie!

Wanneer je kijkt welke terugkomende eigenschappen in hun houding mensen, maar ook dieren, uitstralen bij bepaalde emoties valt een bepaald patroon op. Je ziet bijvoorbeeld bij mensen en dieren die zich krachtig en dominant voelen namelijk dezelfde dingen gebeuren in hun lichaamshouding.

 

Kenmerken non verbale houding

Het uitstralen van kracht, dominantie en blijdschap gaat altijd gepaard met het groot maken van het lichaam en reiken naar de lucht. Dit gebeurt dus zowel bij dieren als bij mensen!

 

Krachtige Goede Houding (2)

Krachtige Houding

 

Wanneer iemand zich echter bang of ondergeschikt voelt gebeurt exact het omgekeerde. Iemand zal dan de neiging hebben zich klein te maken, in elkaar te zakken of het lichaam te buigen.

 

Zwakke Houding

Zwakke Houding

 

Gevolgen non verbale houding

Vooral voor vrouwen is dit belangrijk nieuws! Want het blijkt dat bij mensen vrouwen vaker een minder sterke houding aannemen. Helaas voor vrouwen voelen zij zich dus minder krachtig dan mannen. Hier is echter wat aan te doen door een simpele aanpassing!

Want er is namelijk bewijs dat onze non verbale signalen gevolgen hebben hoe we over onszelf denken en voelen! We lachen bijvoorbeeld wanneer we vrolijk zijn en maken ons groot wanneer we ons krachtig voelen.

Maar wat is dan vooral het verschil tussen krachtige en minder krachtig voelende mensen. Mensen die zich krachtiger voelen blijken;

 • Assertiever te zijn
 • Meer vertrouwen te hebben (om te winnen)
 • Meer risico’s nemen
 • Meer testosteron
 • Minder cortisol (stress hormoon)

 

Je brein heeft invloed op je lichaam!

Het is dus ook wel zo dat ons brein ons lichaam kan veranderen. Onderdelen van het brein die hierbij bedoelt worden zijn bijvoorbeeld je gedachten, gevoelens en de hormonen die hierbij vrijkomen.

Een heel duidelijk voorbeeld wat op basis van onderzoek dit fenomeen ondersteund zijn de veranderingen die plaatsvinden bij het veranderen van een leidersrol in een bepaalde situatie.

 

Krachtige Vs. Zwakke Houding

Krachtige Vs. Zwakke Houding

 

Uit onderzoek blijkt dat wanneer bijvoorbeeld een aap in de hiërarchie omhoog schuift zijn testosteron significant verhoogd, maar zijn cortisol drastisch verlaagt. Hij krijgt dus door geen fysieke verandering, maar verandering van bewustwording in zijn brein meer vertrouwen en een wordt minder gevoelig voor stress.

Dit blijken voor leiders essentiële eigenschappen. Er is dus bewijs dat deze verhouding sterk verandert bij een verandering van rol in een groep. Maar er is ook bewijs dat het lichaam het brein kan veranderen.

 

Kan jij dit zelf creëren?!

Is er een mogelijkheid dat je dit zelf kan uitlokken door middel van een goede houding?! Amy Cuddy heeft hier specifiek onderzoek naar gedaan door middel van verschillende lichaamshoudingen met elkaar te vergelijken op lichamelijke en mentale aspecten. Waarbij ze een actieve, krachtige houding heeft vergeleken met een minder actieve en krachteloze houdingen.

In haar onderzoek moesten de test personen 2 minuten lang een krachtige of goede houding of wel een zwakke houding aannemen waarna ze met een vragenlijst werden gescoord op;

 • Gevoel van vertrouwen
 • Testosteron gehalte
 • Cortisol gehalte
 • Gevoel om risico te nemen (gokken)

 

Uit haar simpele, maar goed onderbouwd onderzoek komen interessante resultaten. Hij blijkt namelijk dat de risico tolerantie, of wel het gevoel om risico te nemen door middel van het gokken significant groter is. Krachtige houdingen zorgden ervoor dat 86% een gok zou willen wagen ten opzichte van 60% bij de minder krachtige houdingen.

 

Goede Houding & Risico Tolerantie

 

Bij de krachtige houdingen blijkt een toename van testosteron ten opzichte van voor het onderzoek van 20%. Ten opzichte van een daling van 15% van de mensen die een minder krachtige houding moesten aannemen.

 

Goede Houding & Testosteron Verandering

 

De stressbestendigheid in de vorm van het cortisol gehalte daalde bij de krachtige houdingen met 25%. Maar steeg bij de minder krachtige houdingen met 15%!

 

Goede Houding & Cortisol Verandering

 

Een bewuste verandering van je houding heeft dus duidelijk hormonale veranderingen tot gevolg. Het aannemen van een krachtige houding maakt je dus;

 • Assertiever
 • Zelfverzekerder
 • Comfortabeler

Terwijl wanneer je bewust of onbewust je lichaam klein maakt je de kans op stressgevoeligheid of het gevoel dat je blokkeert duidelijk vergroot. Het alleen al bewust aannemen van een krachtige en goede houding kan je stemming dus in positieve manier vergroten!

 

Fake it untill you make it!

Niet alleen anderen voelen dus wat je lichaam doormaakt bij je non verbale houdingen. Wanneer je jezelf niet zelfverzekerd en comfortabel voelt heeft Amy Cuddy ter conclusie van haar onderzoek een makkelijke en waardevolle tip;

“fake it untill you make it”

 

Goede houding met meerdimensionaal resultaat

Wanneer kan deze conclusie je nou echt helpen?! Juist vooral je voor een voor jouw stressvolle situatie komt te staan, of het nou is of je een sollicitatie gesprek hebt, een presentatie of om je gewoon zelfverzekerder te voelen.

Maak jezelf groot over de dag dus vaker groot, reik jezelf vaker uit en voel de energie die erbij vrijkomt. Ervaar minder stress en doe tegelijkertijd goed voor je lichaam en dus ook indirect voor je rug!

In praktisch alle gevallen is het namelijk ook voor een gezonde rug van belang om een goede houding aan te nemen door je lichaam lang en groot te maken. Oefeningen om je rug te strekken zijn altijd zinvol en dragen dus ook bij een gezond lichaam en geest.

 

Wil je meer weten over dit onderwerp. Dan adviseer ik je onderstaande presentatie van Amy Cuddy eens te bekijken die zijn gegeven heeft op TED TV via Youtube. Het heeft mij de inspiratie gegeven voor het schrijven van dit artikel.

YouTube voorvertoningsafbeelding

 

 

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Vul je naam en email is en ontvang direct de gratis screening!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Goede Houding Voor Gratis Grandioos Eeffect (Wat je nog niet wist!)

Plaats een reactie


*