headershadow

Latest Blogposts

Buikpijn En Rugpijn! Hoe Komt Het En Wat Is Het Verband?

 

Buikpijn en rugpijn kunnen tegelijk of afzonderlijk voor veel belemmeringen zorgen. Er kan een duidelijk verband bestaan tussen buikpijn en rugpijn. Aan de hand van typische kenmerken kan je herkennen waar je buikpijn door komt!

Bij het maken van onderscheid tussen de herkomst van je buikpijn is één groot kenmerk van belang. Is je buikpijn afhankelijk van bewegingen die je maakt en/of is het ontstaan bij het maken van een “verkeerde” beweging.

Wanneer je buikpijn namelijk niet zoals we dat noemen niet afhankelijk is van beweging is de kans groot dat je buikpijn door je inwendige organen wordt veroorzaakt. Pijn vanuit je ingewanden kan naast buikpijn ook zorgen voor rugpijn!

 

Buikpijn en rugpijn door je ingewanden!

Wanneer we het hebben over je ingewanden heeft dat ook wel betrekking tot je “viscerale” organen. Visceraal is ook bekend als visceraal vet wat ook wel betekent het vet rondom je organen of ook wel buikvet. Wat de meest ongezonde plek is om een te hoog vetpercentage te hebben.

Je ingewanden bestaan uit een hoop organen waar onder andere je maag, dunne darm, dikke darm, nieren en blaas zich bevinden. De kenmerk van je organen bij een irritatie is dat ze niet altijd op de plek waar ze zich bevinden de pijn laten ervaren.

De pijn vanuit je organen wordt namelijk ten eerste geprojecteerd op een bepaald gebied van je huid. En ten tweede kan dat bepaalde gebied afwijken van de locatie van waar de organen zich bevinden.

 

Gerefereerde buikpijn en rugpijn

Het projecteren van pijn in een ander gebied dan waar de bron van de pijn zit wordt ook wel “reffered pain” of vrij vertaald gerefereerde pijn genoemd. Een bekend voorbeeld van gerefereerd pijn is dat iemand met hartklachten pijn kan voelen op zijn borst, keel en linker arm. Wat het reffered pain gebied is van je hart.

Zo bestaat voor elk orgaan een bekend reffered pain gebied. Op het moment dat je buikpijn en rugpijn hebt kunnen daar een aantal organen voor verantwoordelijk zijn. Als je kijkt naar onderstaand plaatje zie je dat voornamelijk je nieren, lever en galblaas voor zowel buikpijn als rugpijn kunnen zorgen.

 

 

Hoe maakt je onderscheid tussen buikpijn en rugpijn?

Als eerste kan je een makkelijke schifting maken tussen buikpijn en rugpijn. Heb je namelijk gewone “lage rugpijn” dan is dat altijd bewegingsafhankelijk en te herkennen aan vaste lage rugpijn symptomen. Bewegingsafhankelijk wil zeggen dat de lage rugpijn erger of minder wordt door beweging.

Bij lage rugpijn vanuit één van je organen zal de pijn niet afhankelijk zijn van beweging, maar continu aanwezig zijn of bepaald worden door voeding, vocht en/of ontlasting. Daarnaast geeft pijn vanuit je organen andere kenmerken doordat je organen ook minder goed werken wanneer ze voor pijn zorgen.

 

Verband tussen buikpijn en rugpijn bepalen

In de medische wereld noemen we het uitvragen van klachten aan de organen ook wel “Tractus Anamnese”. Bij het uitvragen van klachten aan de lage rug en buik spreken we ook wel van de “Tractus Digestivus”. Het zijn ook wel de organen waar het voedsel langsloopt.

Klinkt misschien allemaal lastig en onbekend, makkelijk gezegd heb je naast je lage rugpijn en buikpijn ook van één van de onderstaande symptomen? Dan zou er een relatie tussen je lage rugpijn, buikpijn en je organen waarschijnlijk.

 • Verminderde eetlus
 • Slikklachten
 • Zuurbranden
 • Braken
 • Opboeren
 • Voedselintoleratie
 • Misselijkheid
 • Problemen met je ontlasting (kleur, consistentie, bloed, frequentie)
 • Geelzucht

 

Andere oorzaak van buikpijn en rugpijn

Als je nog eens kijkt naar het plaatje hieronder valt vooral het gebied van de nieren op die zowel voor je buikpijn en rugpijn kunnen zorgen. Je nieren behoren niet tot de organen waar je voedsel langsloopt maar behoort tot de “Tractus Urogenitalis”. Of ook wel de nieren, urinewegen en geslachtsorganen.

 

 

Verminderd functioneren van je nieren kan je herkennen aan;

 • Pijnlijk plassen
 • Veranderde frequentie plassen
 • Hoeveelheid van urine
 • Kleur van je urine (bloed of donkergeel)
 • Urinestraal
 • Nadruppelen
 • Seksueel functioneren

 

Herken je één van de bovenstaande klachten en is je rugpijn niet bewegingsafhankelijk. Dan is het zeer waarschijnlijk dat je één van je organen niet goed functioneert en zorgt voor de buikpijn en/of rugpijn. Het is dan uiteraard verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

 

Heb je wel een buikpijn en rugpijn?!

Wat zijn jouw ervaringen met buikpijn en rugpijn? Welke symptomen waren tekenend voor je buikpijn en rugpijn?! Deel je ervaring met anderen door een reactie achter te laten op het reactie formulier onderaan de pagina.

 

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek “De Lage Rugpijn Herstel Methode”. In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).


Meer over

6 reacties op “Buikpijn En Rugpijn! Hoe Komt Het En Wat Is Het Verband?


Comment author said

Door Jenni op 16 februari 2017 om 23:36

Ik heb bijna 2 weken last van buikpijn en rugpijn en weet niet wat het is in de ochtend heb k niks maar dan savonds komen de pijn kan k niks meer alleen maar overgeven

 

Comment author said

Door Flora op 4 maart 2017 om 23:33

Ik heb al 6 jaar last van rugpijn in de spieren aan de rechterkant van mijn rug. Het begint altijd op één plekje en straalt dan uit naar boven en rechts en trekt uiteindelijk via de ribben weg. Het laatste half jaar heb ik ook last van een brandende maagstreek dat vak vooraf gaat aan een rugpijn aanval. Chiropractor, fysio, sport, het lijkt allemaal niet te helpen.

 

Comment author said

Door Loes op 6 augustus 2017 om 16:50

Heey ik heb sinds 2 weken hoge rugpijn.
Wat doorstraald naar mijn zij en ribben.
En sinds donderdag maagpijn.
Ben ook misselijk en zodra ik iets eet kots ik het eruit.
Mijn urine is ook erg donker sinds gisteren.
Terwijl ik genoeg drink.
Wat zou het kunnen zijn.

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 7 september 2017 om 19:28

Beste Loes,

Wanneer je rugklachten hebt in combinatie met maagklacht, misselijkheid en andere klachten. Is het raadzaam om een arts te bezoeken. Die zou andere oorzaken van rugpijn op basis van de organen kunnen onderzoeken.

Mvg Bastin Hofman

 

Comment author said

Door Sven op 8 november 2017 om 11:36

Beste ik heb even een vraag ik ben de trotse bezitter van 10 echte doch niet opereerbare hernia’s. Is het mogelijk dat mijn misselijkheid voortkomt door hernia’s op dat rug niveau en ook kan ik een versnelde darm werking hebben door lage rughernias. Graag even een reactie hierop aub

 

Comment author said

Door Bastin Hofman op 25 november 2017 om 11:09

Beste Sven,

"Trotse" bezitter van 10 hernia's? Dat zie je niet vaak! Hoe is dat bij jouw vastgesteld?

Ik vraag me af of je naast je misselijkheid ook andere klachten hebt zoals rugpijn en/of beenpijn. Er is vanuit een hernia in de lage rug geen direct relatie met buikpijn, misselijkheid en/of versnelde darmwerking. Wel kan secundair het lichaam reageren op pijn en wanneer het algemeen ontregeld is door pijnklachten.

Kan je me iets meer informatie geven over je klacht?

Mvg Bastin Hofman

 

Plaats een reactie


*