headershadow

Latest Blogposts

4 Aandachtspunten Bij Lage Rugpijn Advies

 

Lage rugpijn advies kan van grote invloed op je herstel. Veel mensen bezoeken bij lage rugpijn maar 1x een huisarts of fysiotherapeut voor advies. Toch blijkt dat het advies en informatie wat gegeven wordt nog jaren van invloed kan zijn.

Deze informatie moet dus duidelijk, concreet en gepast zijn niet alleen voor nu, maar ook eventuele terugkerende lage rugpijn.

 

Lage rugpijn advies wat een negatieve impact heeft!

Lage rugpijn is een van de meest voorkomende klachten die gezien wordt door een Fysiotherapeut. Ondanks dat de verwachting voor herstel bij acute lage rugpijn zeer gunstig is. Blijkt echter dat er een hoop mensen langdurig pijn en beperkingen ervaren na het ontstaan van pijn laag in de rug.

Daar is vanuit de wetenschap al wel een verklaring voor gegeven. Want de manier waarop mensen denken en handelen ten aanzien van de pijn kan het herstel negatief maar ook positief beïnvloeden. Verschillende factoren die een negatieve invloed hebben op het herstel zijn bijvoorbeeld;

 • Passieve omgang
 • Angst voor bewegen
 • Lage verwachtingen voor herstel
 • Depressie

 

Invloed van lage rugpijn advies door meerdere bronnen

De manier waarop u en anderen mensen handelen en denken ten aanzien van lage rugpijn  wordt vaak bepaald door de informatie die u krijgt. Deze informatie en bijkomende beeldvorming over lage rugpijn kan door verschillende bronnen bepaald worden zoals bijvoorbeeld;

 • Media
 • Internet
 • Familie & Vrienden
 • Vorige ervaringen
 • En Paramedici (huisarts, fysiotherapeut, manueel therapeut)

Een Paramedici blijkt daarbij een diepgaande en langdurige invloed te hebben bij mensen met lage rugpijn. Met name de manier waarop wordt gedacht en gehandeld ten aanzien van de pijn laag in de rug. Ondanks de groei van het internet (en websites zoals deze) blijkt dat de huisarts of fysiotherapeut vaak de hoofd bron van informatie is!

Een onderzocht gegeven is hierbij dat de manier waarop een persoon met lage rugpijn denkt over de pijn laag in de rug. Geassocieerd is met de overtuiging van de huisarts of fysiotherapeut wat de lage rugpijn betekent en het beste mee gedaan kan worden. De kwaliteit van informatie die u dus krijgt is voor uw herstel van groot belang!

Bij het inwinnen van informatie over uw lage rugpijn (ook als u dat via deze site doet) kunt u 4 aandachtspunten gebruiken ter controle;

 

 1.      Let op het uitspreken van een verkeerde verwachting voor herstel

De verwachtingen voor herstel kunnen zwaar beïnvloed worden door eenmalige statements of kwaliteit van de geboden informatie. Als u verkeerd advies, voorlichting en/of verwachting voor herstel krijgt kan dit grote gevolgen voor uw herstel hebben. Aangezien een lage verwachting voor herstel een grote voorspeller is dat uw uitkomst van herstel ook daadwerkelijk minder wordt.

 

2.     Kijk uit voor informatie wat kan leiden tot bewegingsangst

Een andere factor die uw herstel op een negatieve manier kan beïnvloeden is bewegingsangst. Wanneer u activiteiten gaat vermijden vanwege de angst voor pijn of schade om uw rug te beschermen. Zal dit op een negatieve manier de uitkomst van herstel beïnvloeden.

Paramedici kunnen u hier echter bij helpen door het aanbieden van de juiste informatie bij acute lage rugpijn. Veelgemaakte fouten van een Paramedicus is echter dat ze;

 • Vertellen wat u absoluut niet zou mogen doen met uw lage rugpijn
 • En een specifieke anatomische verklaring geven voor uw lage rugpijn

 

3.     Accepteer geen verkeerde behandeldoelstelling

Deze twee hierboven genoemde punten worden in alle internationale richtlijnen afgeraden! Omdat het blijkt dat het een negatieve impact heeft op het herstel bij mensen met lage rugpijn. Datzelfde geldt voor vormen van therapie die worden uitgevoerd met als benoemd doel “om uw rug te beschermen”.

Omdat dit onder andere kan zorgen voor negatieve gedachten zoals een verhoogde;

 • Waakzaamheid
 • Zorgen maken over…
 • Frustratie
 • En een schuldgevoel

 

4.     Maak u dus geen zorgen, er is genoeg positieve informatie

Duidelijk en concreet advies voor bewegen kan echter zeer goed het gevoel van controle geven (empowering). En het op gepaste manier gerust stellen en geven van positieve verwachtingen voor herstel hebben een zeer heilzame werking hebben. Deze aanpak blijkt op een positieve manier mensen te beïnvloeden met lage rugpijn of terugkerende lage rugpijn.

U kunt in mijn andere artikelen meer over lezen wat precies de juiste manier van omgang is bij Acute en Chronische Lage Rugpijn. Maar wat eigenlijk altijd de basis vormt voor de omgang is dat u blijft bewegen en uw rug vrij gebruikt in het bewegen!

 

Bron; B. Darlow, A. Dowell, G. Baxter, F. Mathieson,M. Perry, The Enduring Impact of What Clinicians Say to People With Low Back Pain. Ann Fam Med 2013;527-534

 

Bastin Hofman is de oprichter van de website lagerugpijnfysio.nl in 2013 en auteur van het boek "De Lage Rugpijn Herstel Methode". In 2006 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht als Fysiotherapeut en in 2011 als Master Manuele Therapie de SOMT te Amersfoort. Hij staat ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register (CKR) en BIG-Register als Fysiotherapeut en Master Manueel Therapeut. Ook is hij lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer over

Zet Je Eerste Stap Naar Een Pijnvrije Rug!
Wacht niet langer! Vul je naam en email in en ontvang de eerste stap om van je lage rugpijn af te komen!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “4 Aandachtspunten Bij Lage Rugpijn Advies

Plaats een reactie


*